Zauważyłem ze niektórzy łają niemiłosiernie każdy horror (czy tam 'horropodobny', mniejsza z tym), który został ostatnio zrobiony. Ja wiem, że niektóre rzeczy to rzeczywiście dno, ale kiedyś zdarzało się również sporo co najmniej słabych produkcji. Wiem, że wielu wspomina z łezką w oku takie filmy jak 'Koszmar z Ulicy Wiązów', 'Piątek trzynastego' czy 'Poltergeist' ale czy naprawdę jest aż tak źle? Jest wiele filmów straszacych nas trzaskającymi drzwiami, fruwającymi nietoperzami, ale coś takiego podane w odp. sosie nadal może dawać rade, bez znaczenia czy ma 30 czy 3 lata :).
Niektórzy zarzucają starym horrorom naiwność dekoratorską, makijażową (pełno gumy i muppetów), inni znów negują dzisiejsze horrory ze względu na brak klimatu lub przerost formy (efektów specjalnych) nad treścią.
Także prośba o podanie kilku ciekawych nowych tytułów z nowszej filmoteki. Zeby was naprowadzic powiem, ze dobrze sie bawilem przy Amityville, Ring/Ringu, Jeepers Creepers 2, czy The Descent a gorzej przy Dawn of the Dead (2004), Jeepers Creepers 1, Ringu2, Resident Evil ale wszelkie sugestie mile widziane :).
NO MASZ RACJĘ, ALE ZAWSZE ZNAJDZIE SIE KTOŚ KTO BĘDZIE NARZEKAŁ MNIE RÓWNIEŻ PODOBAŁ SIE AMITYVILLE, OPRÓCZ TEGO GŁOSY, LĘK, TEKSAŃSKA MASAKRA..., MIASTECZKO SALEM, I JESZCZE KILKA ALE CHWILOWO WYLECIAŁO MI Z GŁOWY...NIE SĄ TO DZIEŁA SZTUKI, ALE W NIEKTÓRYCH MIEJSCACH NIEZŁE
DAGON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!
film megafantastyczny!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Amitywille, The Ring 1-wersja USA..., Świt żywych trupów, Klątwa...Na tych filmach dobrze się bawiłem i chwilami było strasznie...
Descent- całkiem niezły film twórcy Dog Soldiers, opowiadający o kilku kobietach, które po wejsciu do jaskini spotykają starych "lokatorów" i dalej chyba nie muszę opisywać.
Wrong Turn aka Droga bez powrotu- klimat podobny do Teksańskiej Masakry..., jesli ktoś lubi takie filmy powinien obejrzeć
The Cave- temat prawie taki sam jak przy Descent, mniej straszy ale widać większe pieniądze włożone w film i bardziej jest to film akcji niż horror
Ostatnio widzialem 'Shutter' - nareszcie porzadne straszenie, ale nie dla kochajacych morze krwi :). Tajlandia wchodzi do gry!