Jak wiadomo w innych krajach można kupić dvd które nie wychodzą u nas, lub mamy je w wersjach zubożonych. I tak jest np. z Trainspotting, które przykładowo w W.Brytanii doczekało się edycji specjalnej składającej się z 2 dvd. Nie da się ukryć, że chciałoby się to mieć :) Problem w tym, że takie dvd należy do regionu 1 - czy oznacza to, że nie będzie działało na moim odtwarzaczu dvd (JVC dvd digital cinema system TH-A25) ?

May_morning

Do niedawna większość odtwarzaczy DVD miała założone blokady regionalne. Z tego co się orientuję, obecnie część producentów odchodzi od tego. Na przykład odtwarzacz, który ostatnio kupiłem ma na opakowaniu (i w instrukcji) informację, że odtwarza jedynie płyty z regionu 2. Doświadczalnie sprawdziłem, że odtwarza bez problemu płyty z regionu 2,5 i 1- tak więc informacja producenta jest błędna. Najlepiej byłoby po prostu pożyczyć od kogoś płytę z innego regionu dla sprawdzenia stanu faktycznego.

Może zdarzyć się jednak, że blokada istotnie działa. Wtedy można sie pokusić o zdjęcie tej blokady w sposób programowy. Istnieje strona na któej podane są sposoby "miękkiego" odblokowywania odtwarzaczy DVD. Jeśli chodzi o Twój odtwarzacz to nie ma na niego sposobu :(
Doczytałem jednak, że ma on identyczną elektronikę jak Samsung HT-DB120. Da się go odblokować. Dyskusyjną sprawą jest to czy jest to legalne (moim zdaniem tak). Poza tym taka operacja może spowodować uszkodzenie odtwarzacza i z pewnością utratę gwarancji. Aha, dzięki informacjom z tej strony mój samsung odblokował się bez problemu.

ROBISZ TO NA WŁĄSNE RYZYKO- MOŻESZ USZKODZIĆ ODTWARZACZ DVD
1. Open tray and remove any disks in tray.
2. Close tray.
3. Switch Off Player and Unplug from mains wait 30 seconds (this clears RAM)
4. Reconnect to mains
5. Turn on player with remote.
6. Press ENTER on remote.
7. Press 8, 4, 2, 6, 9. Using keys on remote.if your player is already set to region 2
8. Press ENTER on remote. (The tray will open and player will power off and close tray.)
9. Switch on power from remote.
10. Player is now Region Free.
ROBISZ TO NA WŁASNE RYZYKO MOŻESZ USZKODZIĆ ODTWARZACZ DVD

rtr

Zapomniałem o istotnej informacji: część producentów płyt DVD wprowadziło ciekawe zabezpieczenie: Płyta odmawia współpracy z oblokowanymi odtwarzaczami, ale szczerze mówiąc nie spotkałem się z taka płytką, jedynie o tym czytałem.

rtr

Ogromne dzięki za informacje :) W takim razie chyba nie będę ryzykować bo jeszcze dojdzie do tego, że nie obejrzę nic. Może z czasem trzeba będzie po prostu wymienić odtwarzacz. Swoją drogą, to trochę niesprawiedliwe że jedni mają dostęp do lepszych wydań dvd a ci bliżej wschodu już nie :/ Jeszcze raz dzięki :)

May_morning

Pocieszające jest to, że generalnie odchodzi się od regionalizacji, na przyklad 99% koncertów ma region 0 (zero)- regionalizacja nie sprawdziła się zbytnio, nic nie daje, dla piratów to żadna przeszkoda. Część płyt zadeklarowanych jako zregionalizowane działa we wszystkich odtwarzaczach. Poza tym można pokusić się o sprowadzenie płyt z Australii- w większości działających w regionach 2 i 4.

Pozdrawiam