Interesują mnie (Między innymi ) filmy o chińskim teatrze działań wojennych w trakcie drugiej wojny światowej i wojnie na Pacyfiku. Widziałem już filmy chińskie, japońskie, amerykańskie, pewien film tajwański, oraz filmy australijskie i brytyjskie poświęcone wojnie w Azji. Obok tych krajów w wojnie tej brała też udział Holandia. Nie wie ktoś czy istnieje jakiś holenderski film wojenny poświęcony temu tematowi ? Bo dotąd nie natrafiłem na żaden. To znaczy nie brakuje holenderskich filmów wojennych ale są one poświęcone okupacji Holandii przez Niemcy i losowi Żydów pod tą okupacją. Natomiast przeglądałem dostępne holenderskie filmy wojenne i o wojnie na Pacyfiku nie było ani jednego. Jest jakikolwiek holenderski film poświęcony temu zagadnieniu ?
Chyba Holandia nie miała jakiegoś znaczącego udziału w działaniach na Pacyfiku , któremu mogliby poświęcić jakiś film...
Przeciwnie. Miała znaczący udział w pierwszej fazie konfliktu. W Azji Holandia miała bowiem wielką kolonię pod nazwą Holenderskie Indie Wschodnie. Co więcej istniała tak holenderska armia kolonialna pod nazwą KNIL która to armia została pobita przez Japończyków. Poza tym holenderska flota poniosła ogromne straty w bitwie na Morzu Jawajskim (holenderski kontyngent był tam najważniejszy i Holender alianckim zespołem dowodził zresztą holenderski admirał tam poległ) Tysiące holenderskich jeńców i internowanych cywilów zginęło w japońskich obozach a setki Holenderek został zmuszonych do prostytucji przez Japończyków. Hirohito kiedy lata po wojnie odwiedził Holandię został obrzucony kamieniami. Japończycy mieli ogromny problem z tą wizytą. Pytam o to dlatego że chyba każda nacja która uczestniczyła w wojnie na Pacyfiku zrobiła o tym filmy, chyba właśnie poza Holendrami bo na taki holenderski film nie natrafiłem ale może po prostu taki film jest ale o nim nie wiem.