Pierwszy i jedyny... godny tego miana - Braveheart!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
Zgadzam sie z powyższymi opiniami. Jednak godne uwagi moim zdaniem są również Soudtracki z "Króla Artura" i "Wyspy". Pozdrowienia:*
ostatnio zachwyciałam się muzyką z "Opowieści z Narnii" Herrego Gregsona-Williamsa. Piękne, zwłaszcza utwór "The battle", chociaż początek do złudzenia przypomina utwór z "Królestwa Niebieskiego" (nie pamiętam , którego dokładnie). Ogólnie rzecz biorąc- oczywiście Władca Pierścieni, Gladiator, Król Arur (czyli cały Hans Zimmer)
pozdrawiam=]
wyjątkowo niezalagowana Renfri
no ludzie....
a misja?
dawno temu w ameryce?
dawno temu na dzikim zachodzie?
pulp fiction?
snatch?
dobry, zly i brzydki?
oj oj
dodaje jeszcze "exils"
wordup::..
Witam!
A ja wole cos innego. Moim zdaniem najlepsza muzyka filmowa jest w:
The sound of music (Julie Andrews!!!! wspanialy glos)
Dances with Wolves
Victor/Victoria
French Kiss
Jej znakomita muzyka!!
POzdrawiam serdecznie
Oczywiście muzyka skomponowana przez Jamesa Hornera do filmu Titanic. Najlepsza jaka słyszałem. Rewelacyjny jest także utwór "Attack On Murron" w filmie Braveheart
Najlepsza muzyka filmowa hhhhhhmmmmmmm od razu przychodzi mi na myśl soundtrack z "Requiem dla snu" (po prostu rewelacyjny). Dobre były takze w "Misja", "Dług" i "Trener"
PoZdRawiAm
Na miano najlepszego soundtracku zasługują m.in. ścieżki z filmów:
"1492"
"THX 1138"
"Solaris"
"Blade Runner"
"Robin Hood" (serial)
"Charriots Of Fire"
na pewno też dzieła Krzysztofa Komedy np z "Noża w Wodzie" i "Dziecka Rosemary" i Danny'ego Elfmana
Matrix I, II, III
The Beach
Human Traffic
Trainspotting
Przekret
Porachunki
Oceans Twelve
Omen
Kill Bille tez konkretne
Marzyciel
Kontrolerzy - Obowiazkowo
60 sekunnd
Kruk
Jak sobie cos przypomne to dopisze :-) Co sadzicie o tej liscie (kolejnosc przypadkowa)?
wspaniali wykonawcy a tym samym wspanialy soundtrack do Wicker Park. a tak poza tym to muzyka z Moulin Rouge.
czemu nikt nie wsatawi do filmu muzyki Vanessy Mae przecież tam są uczucia i to co w Muzyce jest najwazniejsze nie chodzi mi tu o muzyke pop czy inną chodzi o tą Muzkę która oddaje emocje. O tą Muzykę przez duże "M"
Pozdro :*
Życzy Karolcia-Allyson-Jane-znawczyn i Muzki
i jeszcze piosenka becka do eternal sunshine... i marzyciele i dziewczyna na moście fajna, ew.piano bar.... zapomnialabym... CABARET!
Braveheart jak najbardziej, ale koniecznie trzeba wspomnieć o AMELII,muzyka jest wprost urzekająca i podobała mi się główny motyw z THE PIANO, często sobie nucę...Także WINDSTRUCK (to produkcja koreańska). To moje perełki. a z nowszych i mocniejszych soundtracków polecam L'Empire des loups (Imperium wilków).
Braveheart
Matrixy
The Last Samurai
Hero (Ying xiong)
House of Flying Daggers
Oldboy
2046
Gladiator
Black Hawk Down
Finding Neverland
1492 Conquest of Paradise
A Beautiful Mind
Man on Fire
Kingdom of Heaven
King Kong
The Chronicles of Narnia The Lion the Witch and the Wardrobe
Wesele ;-)
The Rock
Requiem Dla Snu
Leon-The Professional
K-Pax
The Lord Of The Rings Trilogy
Ray
Przyczajony Tygrys, Ukryty Smok
Pulp Fiction
Reservoir Dogs
American Beauty
Kill Bill vol.1 & vol.2
Jackie Brown
Jak dla mnie, najlepszą muzyką, jedyną w swoim rodzaju i słyszaną w wielu filmach jest ta stworzona przez Lisę Gerrard i Hansa Zimmera - przykładem jest "Gladiator", "Człowiek w ogniu", a tak poza tym ścieżka z "Requiem dla snu" - świetna!
Z instrumentalnej to:
No hej! Czemu nikt jeszcze nie wymienił "The Last Of The Mohicans"? No jak tak można… ;-) a "Promentory" to coś pięknego...
No a "Braveheart" to pewniak (głęboki ukłon dla J.Hornera za "Revenge").
I jeszcze „The Last Temptation of Christ” – świetna muzyka P.Gabriela i Ravi Shankara
Ze śpiewanej hehe:
1. The Crow - za całokształt, "every night I burn, every night I scream your name..." hehe
2. - Natural Born Killers
- Queen of the Damned - za piosenki Jonathana Davis’a
- Dancer In The Dark
- Million Dollar Hotel
- Pulp Fiction
- Monty Python's The Meaning Of Live (brawo dla tych panów ;-)
Cruel Intencion
Kill Bill
Pulp Fiction
Matrix Reaktywacja, ale ta druga czesc soundtracka (nie ta z POD :))
Zdecydowanie WŁADCA PIERŚCIENI. Rewelacyjna muzyka w filmach Aronofsky'ego REQUIEM DLA SNU i PI. Świetna muzyke komponuje Howard Shore m.in. SIEDEM, STRIPTIZ
Na polskim gruncie zdecydowanie Kilar głównie filmy Kieślowskiego!!
Ostatnio ściągnołem sobie Karmazynowy Przypływ stary już film ale muza jest tam Fajna.
Moja Lista
1.Braveheart
2.Ostatni Mochikanin
3.Robin Hood (serial)
4.Requiem Dla Snu
5.Mortal Kombat (1)
Moje typy:
1.K-Pax
2.Kontrolerzy
3.Mortal Kombat
4.End of days
5.Rekwiem dla snu
6.Mission impossible
7.Odyseja Kosmiczna
"Requiem dla snu"
"American Beauty"
"Pulp fiction"
"Wonderland"
"Stygmaty"
"K - PAX"
"Las Vegas Parano"
MULHOLLAND DRIVE po pierwsze bo jest piękna, po drugie bo jest piękna, po trzecie bo tworzy z filmem całość.Dla mnie numer jeden.
muzyka filmowa?? jeśli tak to tylko wg Johna Wiliamsa!! gość wymiata!
jego dzieła między innymi to :
"Imperium wschodzącego słońca"
"Szczęki"
"Park Jurajski"
"Far and away"
"Star Wars"
"Indiana Jones i ostatnia krucjata"
"E.T."
"Amistad"
i wiele wiele innych .....;D