Większość dodających zdaje się nie zauważać, że może wybierać spośród kilku rodzajów komedii i dramatów - zamiast pisać Komedia/Romans można Komedia romantyczn, zamiast Komedia/Kryminał komedia kryminalna
Całkowicie też zatarła się granica między thrillerem a horrorem, to że na IMDb są oba wymieniane obok siebie nie znaczy, że oba powinny być wymieniane w gatunkach na FW
mogę sie tylko pod tym podpisać i mieć nadzieję że redakcja coś na to poradzi - ja cięgle wyrzucam jakieś głupoty a one już na drugi dzień czekają na weryfikację :/
a żeby rozerwać trochę towarzystwo to podam przykład największej głupoty na jaką trafiłam w ostatnich tygodniach - Titanic - proponowane gatunki robiły z tego filmu - dokumentalizowaną obyczajową komedię romantyczną
To po części mnie dotyczy, więc najmocniej przepraszam Vimo... Poniekąd wynikało to z mojej niewiedzy. Ale już pousuwałem z oczekujących podobne przypadki (mam nadzieję, że nic nie przeoczyłem).
Pozdrawiam :)
P.S- ale motyw z Titanic'iem to nie ja wymyśliłem :P
Góra słyszy i zna problem. :) Tylko nie za bardzo wiemy co z nim zrobić. Na razie jest pomysł, żeby blokować możliwość dodawania gatunków filmowych z chwilą, kiedy wero uzna, że jest ona już zakończona. Wtedy zaznaczałby stosowny checkbox i już żadne gatunek więcej nie mogłby być dodany. Pasuje?
Pasuje. Tylko z drugiej strony odezwą się głosy, jakim prawem (i który wero) będzie decydował czy dla danego filmu gatunki są zakończone, ale wydaje mi się, że da się z tym żyć.
W razie pomyłki można by przecież zawsze to odblokować. Chociaż nie sądzę , żeby takie przypadki były zbyt częste. Zwykle nie nastręcza zbyt wielkich trudności zorientowanie się, że gatunków już wystarczy.
no cóż winę mogę brać na siebie co do tego "bezprawia" i to mnie mogą "próbować" przekonywać że jeszcze coś trzeba dopisać :]
Dobrym rozwiązaniem wydaje mi się też stworzenie feedbacku dla innych weryfikatorów, jeżeli odrzuca się dany gatunek. Bo coś się raz odrzuci, a po chwili znów widnieje to jako materiał czekający na dodanie, bo albo użytkownik liczy, że inny wero uzna, albo inny użytkownik zauważy, że może dostać punkt, bo IMDb coś jest a tu nie ma.
http://www.filmweb.pl/FilmUpdate?id=31831&contrib.id=492612 [www.filmweb.pl/FilmUpda ...]
http://www.filmweb.pl/FilmUpdate?id=33184&contrib.id=361242 [www.filmweb.pl/FilmUpda ...]
ech;).
Nie dałoby się w końcu tego faqu przerobić? Bo na temat gatunków, jest tylko max 3 lub 4 przy filmie, i tyle. No chyba że odpowiedź na to pytanie jest w poniższych postach faqu, ale tego to sie napewno ludziom nie chce czytać. Wszystko powinno być na swoich miejscach... pzdr! To prośba do redakcji...
Całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Ludziom nie chce się czytać faq. Dlatego (i nie tylko z tego powodu) uważam, że przy próbie dodania materiałów użytkownik filmwebu powinien zobaczyć ostrzeżenie „UWAGA, dodawanie informacji wymaga wysiłku intelektualnego” To prośba do redakcji...
Poza tym wprowadzić kilka innych zmian, tak jak pisałem do Xzara. Między innymi, na blogu użytkownika który loguje się pierwszy raz, powinien automatycznie otwierać się już dopracowany faq. Z tego co słyszałem ludzie którzy zostają werami, dostają informacje na temat jak werować, tylko nie wiem czy to prawda. Tam ponoć jest więcej szczegółow, to można by to wszystko połączyć. Lub zrobić przez np. 2 tygodnie nadsyłanie np. drogą mailową propozycji ulepszających faq, i na bazie tego sklepać coś dużo lepszego:) Sam często miałem wątpliwości, bo chciałem nie robić problemów werom i zapychać wszystkiego syfem i niektórzy werzy wiedzą jak ich na początku męczyłem:) pzdr! wszystkim:)
Albo przejść do bardziej drastycznych zmian, mianowicie nakazać nowym użytkownikom czytać faq, a potem wypełnić ankietę z pytaniami na temat dodawania, jeśli miałby powiedzmy 80% dobrych odpowiedzi lub nawet najlepiej 100%, to wtedy stałby się pełnoprawnym filmwebowiczem, oczywiście pod warunkiem że faq będzie dopracowany:) narx
ten pomysł jest świetny! :] ja tu jestem zupełnie zielona, więc pierwszą rzeczą przed dodaniem czegokolwiek było przeczytanie FAQ. później popatrzyłam sobie na kontrybucje czekające na weryfikację i aż mnie głowa rozbolała, takie bzdury i śmieci ludzie próbują wrzucać...
moderowałam kiedyś kilka forów i wiem, że nia ma nic bardziej upierdliwego, niż użytkownik, który nie wie o co chodzi i zawala wszystko śmieciami... taka ankieta zmuszała by przynajmniej do pobieżnego przejrzenia FAQ, w calu znalezienia odpowiedzi - coś by misiom w głowach zostało po tym. :]
Problem z gatunkami, które zostały wprowadzone na FW, a które nie są notowane na IMDb, polega na tym, że wielu weryfikatorów ignoruje je po prostu. Ostatnio opisałem pewien film jako dramat społeczny, ale w związku z tym, że odesłełem do IMDb, gdzie dramatu społecznego nie sposób uświadczyć, zamieniono to na dramat. Cóż, pewnie jestem sam sobie winien, bo nie chce mi się zwyczajnie szukać innych źródeł. Może po prostu zacznę tej podobne informacje sam sobie akcpetować. Nie będę musiał marnować czasu na szukanie źródła, a wszystko będzie zgodnie z prawdą.
Cóż, mi się się do tej pory akceptowanie własnych materiałów wydawało, że tak powiem, mało eleganckie, ale przed Tobą już kilka osób mnie przekonało, że nie ma w tym nic zdrożnego. :-)
Oj naiwny, naiwny, naiwny,
Jak dziecko we mgle,
Jak goliat na pchle,
Mól w otchłani wód,
Który liczy wciąż na cud.
Oj naiwny, naiwny, naiwny,
Dziecko w kwiecie sił.
Choć w intencjach
To w zasadzie pozytywny.
Gdy poeci szczekali na mnie między sobą,
nareszcie ich dosięgła zemsta z moich rąk.
Prosto na nich wysłałem jasną błyskawicę,
a potem drugą. Już się poprawili.
Dżarir Ibn Atijja
Moim zdaniem powinniscie w FAQ szczegolowo opisac wszystkie dostepne gatunki filmu i wyznaczyc jakies bardziej restrykcyjne zasady co do nich. Niedawno sie dowiedzialem z filmwebu wlasnie, ze np. Pila to dramat (sic!), Cos jest filmem akcji (!), a Teksanska masakra psychologicznym (sic!!!!!!) filmem akcji. A to tylko przyklady i wcale nie jakies wyszukane. Ludzie, opamietajcie sie!!! Ja rozumiem, ze niektore filmy ciezko opisac jedna szufladka (np. Pila, ktora ma cechy thrilleru jak i horroru), ale bez przesady! To, ze np. w horrorze pokazane jest cierpienie bohatera nie znaczy, ze ten film mozna zakwalifikowac jako dramat!
się zgadzam całkowicie!
niby to jest weryfikowane!
jeżeli ktoś chce dowiedzieć się coś o filmie od razu może się zniechęcić z powodu błędnie podanego gatunku!