(gwiazdki oznaczają dane kategorie – jest ich 3x2 – czyli 6 -) każdy weryfikator będzie mógł dokonać wyboru kategorii, czyli jaką grupę materiału będzie weryfikował); (zmiany odnoszą się do weryfikowania)
Punkty za weryfikacje:
Filmy
Łatwe
*) gatunki / kraje / tytuły / związane (po 0,5pkt)
treści / nagrody / url / nowy rekord (tytuł) / plakaty (po 1pkt);
Trudne
*) obsady (1pkt (1-5 rekordy / pozycje); 2pkt (6-10); 3pkt (11-15); 4pkt (16-20); 5pkt (21-25); 6pkt (powyżej 26));
*) opisy / ciekawostki (po 2pkt) recenzje (po 3pkt);
Osoby
Łatwe
*) treści / nagrody / url / nowy rekord (osoba) / plakaty (po 1pkt);
Trudne
*) filmografie (1pkt (1-5 rekordy / pozycje); 2pkt (6-10); 3pkt (11-15); 4pkt (16-20); 5pkt (21-25); 6pkt (powyżej 26));
*) opisy (2pkt) / ciekawostki (2pkt);
za odrzucenie materiału – niezależnie od typu 1pkt;
za zaakceptowanie materiału własnego weryfikator nie dostaje punktów za weryfikacje; punkty za materiał pojawią się jednak przy filmie i zostaną dołączone do ogólnej liczby punktów (uzyskane w ten sposób punkty nie wpływają na pozycję na liście miesiąca);
(zmiany dla wszystkich – dla użytkowników i weryfikatorów)!
pozostałe zmiany:
- "łby" zostają przy kontrybucjach (to już wprowadzone);
- ograniczenie pozycji w filmografiach do max15 (dotyczy to tylko i wyłącznie osób -) filmografii)
- zmiana punktacji za jedną pozycję w obsadzie i filmografii (z 1pkt na 0,5pkt);
wyjaśnienie:
zmiana punktacji za pozycje w filmografii i obsadzie - nastąpi w materiałach dodanych od danej daty (moment wprowadzania) lub też od danego terminu; wszystko zależy od możliwości technicznych.
Mam nadzieję, że nie tylko zmiany w punktacji nastąpi od danej daty ale reszta też. Zaczynam sie obawiać, że np. filmografia dodana przezemnie w październiku zostanie odrzucona ze względu na to że jest wpisane po 30-40 pozycji. Obecnie już wiem jak meczące jest weryfikowanie takich tasiemców i obecnie stosuje sie do 15 pozycji w jednej kontrybucji ale wtedy nie wiedziałam.
Ja bym łyżkę dziegciu (no, łyżeczkę) ;-) dołożył, bo mam (drobne, co podkreślam) ;-) zastrzeżenia. No ale to ponoć tylko ja tak myślę, więc nie będę. :-P Zresztą osoby władne moje zdanie znają. Dołączam zatem do tych, co tu tak pięknie naskrobali. Każda zmiana jest lepsza niż zastój i nic nierobienie. Bardzo ładnie! :-)
jak nie powiesz jakie masz zastrzeżenia to skąd możesz wiedziec czy inni nie mają podobnego zdania :p
Dlatego właśnie, że wiedzieć nie mogę, użyłem słowa "ponoć". A przypuszczenie stąd, że tak mi powiedziano. :-)
A jaki jest mniej więcej przewidywany termin wprowadzenia zmian? Muszę się do tego psychicznie przygotować :D
Plakaty umieściłbym w osobnej kategorii, zwiększyłbym też punktację za ciekawostki / opisy/ recenzje, ponieważ przy tak małej ilości przyznawanych za nie punktów sądzę, że ta kategoria będzie leżała odłogiem. A tak w ogóle to mam nadzieję, że zmiany zostaną wprowadzone jak najszybciej;).
"za odrzucenie materiału – niezależnie od typu 1pkt" czy ja dobrze zrozumiałam? Mozna to bliżej wyjaśnić? Kto dostaje 1 pkt? Ten. któremu odrzucono? Cos mi tu nie pasuje :/
Choć nie jestem werem, wydaje mi sie to spox, oczywiście jeśli dobrze zrozumiałem te pkt dla werów w obsadach... Nareszcie werzy będą woleli weryfikować, niż dodawać... Yuppi NIECH ŻYJE XZAR, NIECH MOC BĘDZIE Z TOBĄ:d
Zmiany są ważne i nieuniknione. Wierze, że wy jako weryfikatorzy dołożycie wszelkich starań, aby ulepszać ten portal i aby materiały przez nas dodawane były szybko i rzetelnie weryfikowane.
Pozdro =|:-)
fajnie, ze juz to jakos dziala, jednak wybieranie rodzaju (obsady/teksty/pozostale) z rozwijanej listy uwazam za conajmniej irytujace. dobrze ze mozna wszystkim 'sterowac' z profilu i otwierac materialy w nowych oknach. trudniej o pomylke w wyborze i zajmuje to mniej czasu :)
Tia, i jakieś takie... hmm, mi to jeszcze utrudnia proces weryfikacji - tzn. przedłuża go nieco, ale może to kwestia przyzwyczajenia...
teraz jest o wiele lepiej, dziekuje :).
'za zaakceptowanie materiału własnego weryfikator nie dostaje punktów za weryfikacje; punkty za materiał pojawią się jednak przy filmie i zostaną dołączone do ogólnej liczby punktów (uzyskane w ten sposób punkty nie wpływają na pozycję na liście miesiąca);'
- fantastyczna rzecz, az z radosci zaczalem wszystko sobie akceptowac :)
hejhej
ja jeszcze w sprawie ogólnych zmian związanych z weryfikacją — chodzi o gatunki. Ludzie słusznie narzekają, że przy niektórych filmach jest delikatnie mówiąc "przesyt" - dobrym rozwiązaniem byłoby ograniczenie liczby gatunków do czterech. Sądzę, że warto byłoby wprowadzić jeszcze jedną zmianę: formularz dodawania gatunków miałby tylko cztery pola, które zawierałyby dodane już do filmu gatunki — umożliwiałoby to prostą edycję nawet przez zwykłych użytkowników
Ja chciałbym zgłosić małe ale jedną z obsad do której link tu przytocze dodałem jeszcze 27 lutego a sprawdzona w marcu i już według nowej punktacji......
http://www.filmweb.pl/FilmUpdate?id=5107&contrib.id=517333 [www.filmweb.pl/FilmUpda ...]
http://www.filmweb.pl/FilmUpdate?id=139377&contrib.id=517352 [www.filmweb.pl/FilmUpda ...]
http://www.filmweb.pl/FilmUpdate?id=130180&contrib.id=517922 [www.filmweb.pl/FilmUpda ...]
http://www.filmweb.pl/FilmUpdate?id=158851&contrib.id=519237 [www.filmweb.pl/FilmUpda ...]
http://www.filmweb.pl/FilmUpdate?id=144799&contrib.id=519436 [www.filmweb.pl/FilmUpda ...]
poszukałbym jeszcze bo coś więćej tych obsad chyba dodałem przed marcem a liczne mi są już po marcowych zasadach (czyt. po o.5 punkta) co mi przepadają te nieparzyste osoby i wtedy tera uważam by dodwać parzyście i dlatego czasami nie uwzględniam w obsadzie ostatniej osoby, bym nie tracił kolejnego punktu choć mam ich mało, ale jedna osoba mniej czy więcej wtedy nie zrobi różnicy!!
Linki mam ze swej strony a troche leży już tych maili bo trzymam je wszystkie nie kasuje, bo zawsze się przydadzą.......
A w obsadzie daje max 20 osób czasami 24 się może zdarzyć albo mniej.... ale jak w serialach daje tych co są gościnnie to daje akurat po 20 by okrągłe 10 punktów było z nich!! Pozdróffka!!
"wyjaśnienie:
zmiana punktacji za pozycje w filmografii i obsadzie - nastąpi w materiałach dodanych od danej daty (moment wprowadzania) lub też od danego terminu; wszystko zależy od możliwości technicznych."
Czyli nie ma takich możliwości technicznych?
Jest. Ale zeby zmiany mieliby jakis wplyw w miary szybko a nie dopiero za pary miesiac (kiedy beda sprawdzani dany z marca), to musielismy tak zrobic.
Ale użytkownivy powinni wiedzieć o tym odpowiednio wcześcniej. Ja dowiedziałem sie dopiero po fakcie. Pozatym czy byłby jakis problem gdyby materiał sprzed 1 marca sprawdano wedłg starej puktacji? U mnie czeka na weryfikacje obsada serialu. Jest tam poro osób. Po zmianach dostanę jednak połowe punktów mniej. To niesprawiedliwe!
wszyscy dostana tyle samo - i Ty i inni .. bylo to juz poruszane - dla wszystkich zmiany sa takie same!
wszyscy teraz dostaja o polowe punktow mniej i pozostaje Ci sie z tym pogodzic.
Ależ było o tym wiadomo wcześniej! Przecież sam zacytowałeś wypowiedź Xzara, w której stwierdza on, że będzie albo tak, albo tak.
Rzeczywiście. Ta wypowiedź była z 10 lutego. Nikt nie lubi zmian (chyba że na lepsze), ale skoro już zaszły to pozostaje nam się z nimi pogodzić. Ale ja nadal twierdze że nie były potrzebne. Tu nie chodzi o 0,5 punkta, bo przy większych kontrybucjach różnica jest znacznie większa. No cóż trudno.
skoro redakcja mówi, że wprowadzenie nowych zmian nie ma znaczenie, to po co je wprowadzaliście, tak to teraz ludzie się rzucają
Ale to i tak za późno informacja o tym do mnie dotarła ja się dowiedziałem o niej dopiero wtedy, jak zaczęli mi sprawdzać obsade, co wypowiedziałem się na blogu weryfikatorki 'tori' !! A o istnieniu w ogóle tego tematu dowiedział się przy okazji innego tematu i link mam z blogu 'Wujka Dobrej Rady' z tematy empty space..... ja się dopiero wtedy o niej dowiedziałem i zmiany punktacji wtedy wynika zostały wprowadzone już w styczniu czy tam w lutym bo materiały z tego czasu sprawdzana na nowych zasadach, a tak różne kontrybucje mogłyby być chyba sprawdzane, że wczesniejsze od większej, aa późniejsze od marca dodane jakby było to conajwyżej dwa miesiące schodziłyby kontrybucje, w szczególnych przypadkach ponad dwa niecałe 3 kontrybucje sprzed Marca!! W kurierze filmwebu czy tam gdzieś na stronie głownej w widocznym miejscu powinna być wcześniej to info!!
Cóż pozostaje już się nie rozżalać nad wylanym mlekiem i w zwolnionym tempie Szybciej iść naprzód!! Cóż, bywają zmiany bo bez nich cofnąłby się Świat i portal..... ;););) Pozdrowienia!!
Za to, że za późno dotarła do ciebie informacja, to możesz winić siebie. Spójrz tylko, kiedy ten temat powstał.
Czasami warto zaglądać na forum poświęcony portalowi FW
Może nawet ktoś tutaj dotrwa i przeczyta to. Dlaczego weryfikatorzy dostają tak mało punktów. Uważam, że należy im się więcej. Za taki ogrom pracy jaki wkładają (przynajmniej większość) należy im się coś więcej. Przykładowo: ktoś dodał 30 osób do obasdy filmu. Żadna z tych osób nie jest jeszcze w bazie Filmwebu. I co??? Namęczy się weryfikator i dostanie za to nędzne 6 punktów. Trochę mało, nie???
Bez przesady... dodanie takiej nowej osoby to tylko kwestia zaznaczenia ptaszka w odpowiednim miejscu. To nie jest tak, że trzeba każdą osobę pojedynczo dodawać - tak, jak robi to przeciętny użytkownik.
Dlaczego nie wprowadzicie systemu, ktory by automatycznie odrzucal zrodlo bez linku strony internetowej (http) Weryfikatorzy mnieli by mniej pracy (i mniej punktow :p) a uzytkownicy nie musieli by wszytskich materialow przegladac, aby sie nie powtorzyly...
A ja mam pytanko do szanownych weryfikatorów i weryfikatorek. Czy opłaca się dodawać coś, do czego źródłem nie jest strona www??? Czy dodawanie z gazet ma jakikolwiek sens???? Bo w gazetach można znaleźć dużo rzeczy, których nie ma w Necie (tylko proszę nie wciskać tu, że gazety nie są wiarygodnym źrodłem czy coś w tym stylu).
A jak Szanowny Pan wyobraża sobie sprawdzanie takich materiałów?? Każdy weryfikator ma zaopatrywać się co miesiąc we wszystkie pozycje prasy filmowej, czy też biegać kilka razy dziennie do biblioteki?? Nikt nie zabrania Panu dodawać informacji z gazet. Jednak przy odrobinie wysiłku można odnaleźć w internecie źródło prawie do wszystkiego.
Niestety internet nie jest wcale takim workiem bez dna... Nie ma w tym internecie tak wiele jak może się niektórym wydawać, a na pewno nie na stronach polskojęzycznych - to już wogóle odpada... Książki czy prasa (choć to w mniejszym stopniu) to są prawdziwe źródła informacji... Naprawdę w książkach o tematyce filmowej można wyczytać wiele rzeczy, których się w internecie nie znajdzie, wiem coś o tym bo sam kilka takich książek posiadam... Myślę, że redakcja mogłaby dodawać także i takie informacje, z książek, ale raczej od zaufanych osób, dobrze dodających, znajdujących się dłużej na filmwebie - i po prostu zaufanych, najlepiej weryfikatorów... Tylko trzeba najpier te książki mieć :(
Napisałeś o książkach i miesięcznikach. Ale nic nie wspomniałeś o programach TV. To też jest źródło rzetelnych informacji. A program TV nie jest chyba jakimś ogromnym wydatkiem:)
powiedzmy, że programów tv jest tylko 20, każdy pojawia się co tydzień, co znaczy ok. 52 razy w roku, weźmy tylko liczbę lat FW to oznacza, że weryfikator powinien mieć pod ręką ponad 7000 gazetek... wydatek to może nie duży, ale gdzie ma się to wszystko zmieścić
No nie wiem czy taki nieduży. Pewnie by wyszło 30-40 zł tygodniowo. I nie ma już obowiązku zbierania makulatury ;)