Zapewne niektórzy z Was zauważyli, że część z Waszych kontrybucji zastała dzisiaj automatycznie zaakceptowana. Jest to związane z nowym mechanizmem, który ma na celu zmniejszenie kolejek i czasu oczekiwania na weryfikację materiałów. Na razie został on testowo uruchomiony na kontrybucji "inne tytuły". W najbliższym czasie, będziemy obserwowali jego wpływ na stan kolejek i stopniowo będziemy aktywowali go w innych materiałach.
Na czym polega działanie tego mechanizmu? Najogólniej mówiąc, najbardziej doświadczeni użytkownicy, którzy od dłuższego czasu dodają bardzo skutecznie materiały, mają pewną szansę na to, że część ich materiałów zostanie automatycznie zaakceptowana. Szansa ta rośnie wraz ze skutecznością dodawania. Za każdym razem, gdy któraś z Waszych kontrybucji zostanie automatycznie zaakceptowana, dodatkowo pięć innych kontrybucji tego samego typu zostanie zablokowanych i trafi do kolejki na uprzywilejowanej pozycji. Inaczej mówiąc, tych pięć zablokowanych kontrybucji zostanie sprawdzonych przez weryfikatorów szybciej niż wynikałoby to z obecnego stanu kolejki. W tym miejscu drobna uwaga do osób, które lubią „rezerwować” puste kontrybucje i uzupełniać je później. Obecnie jest szansa, że kontrybucje te zostaną zweryfikowane znacznie szybciej i z pewnością zostaną odrzucone, co wpłynie na Waszą skutecznosć i odbierze szansę na ponowną automatyczną weryfikację. Sugeruję dodawać od razu poprawnie wypełnioną kontrybucję.
Aby mieć szansę na ponowną automatyczną weryfikację, odpowiednia liczb Waszych kontrybucji musi zostać sprawdzona ręcznie przez weryfikatorów.
Jak wspomniałem we wstępie, mechanizm ten jest obecnie testowany na jednym rodzaju kontrybucji. Mamy nadzieję, że dzięki niemu uda się znacznie zmniejszyć czas oczekiwania na weryfikację, przez co współtworzenie Filmwebu będzie dla Was jeszcze większą frajdą. Jeśli macie jakieś pytania bądź uwagi, piszcie je w tym temacie.
1. Wedle jakiego klucza są na razie dobierane kontrybucje? Bo chyba nie chronologicznie, ani nie na zasadzie "wszystkie dodane do danego tytułu", bo część dodanych tytułów do filmu właśnie mi zaakceptował, a część nadal czeka.
2. Czy system może automatycznie odrzucać kontrybucje? I w takim wypadku, czy byłby to odrzut całości czy tylko błędnych fragmentów? I czy w razie odrzutu czegokolwiek system pozostawi jakiś inny komentarz?
3. Co z poprawianiem automatycznie zmienionych tytułów? Chodzi mi o ostatnie automatyczne, "hurtowe" dopisywanie - często błędne - krajów lub samych języków do pozostałych tytułów. Do tej pory po zaakceptowaniu przez weryfikatora (czyli np. po dopisaniu Francji do tytułu zmienionego automatycznie na język francuski) atrybuty takich tytułów nie zmieniały się. Zostało to naprawione czy trzeba zobaczyć jutro, po wpisaniu kontrybucji zweryfikowanych automatycznie do bazy?
1. Jeśli spełniasz warunki, każda z Twoich kontrybucji danego typu ma procentową szansę na zaakceptowanie. Szansa ta jest tym większa, im skuteczniej dodajesz materiały przez dłuższy czas.
2. System nie odrzuca materiałów, dlatego szansę na automatyczne zaakceptowaniu mają tylko osoby, które dodają bardzo skutecznie.
3. Sprawdzimy to.
1. Czyli dobór jest całkowicie losowy? Nie domagam się ujawniania żadnych skomplikowanych algorytmów, bo i tak ich nie zrozumiem, tylko po prostu się zastanawiam, czy np. kontrybucja dodana półtora roku temu ma taką samą szansę na automatyczną akceptację, co dodana wczoraj.
3. Tu są szczegóły jakby co: http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Pozosta%C5%82e+tytu%C5%82y,2799427
Problem jest o tyle wkurzający, że przy obecnych kolejkach po półtora roku oczekiwania i zaakceptowaniu tytułu przez weryfikatora system i tak nie zmienia atrybutów tego tytułu i trzeba poprawkę dodawać jeszcze raz.
Ogólnie pomysł wydaje się dobry. Jestem sceptyczny co do realizacji, ale teoretycznie - jeśli się zastosuje na dużą skalę - pomogłoby to rozładować te absurdalne kolejki.
1. Dokładnie tak, każda z kontrybucji danego typu ma taką samą szansę na zaakceptowanie (oraz na zablokowanie).
Jak napisałem niżej, nie jesteśmy w stanie podać konkretnego terminu. Wszystko zleży od tego, jak wypadną obecne testy.
Tu masz przykład, jak nie zapisują się poprawki:
http://www.filmweb.pl/film/Les+Mal+partis-1976-130408/contribute/othertitles/474 1282/4
http://www.filmweb.pl/film/Les+Mal+partis-1976-130408/titles
Nowe się pojawiły, a przy ang. brak "Międzynar." i pisownia oryg. bez poprawki.
Rozumiem, że na razie sprawdzane są tylko pozostałe tytuły. Jak długo? Chodzi mi głównie o galerie, bo mam kilka, które wymagają dopieszczenia ale mogę to zrobić dopiero gdy wpisze się obsadę.
Trudno powiedzieć. Przez najbliższe dni będzie obserwowali, jak ten mechanizm wpływa na kolejki i jakie materiały są akceptowane. Jeśli wszystko będzie w porządku, będziemy aktywowali go w innych kontrybucjach. W pierwszej kolejności na pewno ruszy w prostszych materiałach, typu studia czy daty premier.
No proszę... Po latach wreszcie jakaś sensowna i przydatna zmiana. Czy ja śnię? Niech mnie ktoś uszczypnie.
A czy przy okazji można by łaskawie dodać studia filmowe i owe inne tytuły do listy kolejek?
http://www.filmweb.pl/contrib/status
Naprawdę? No tak, to teraz pierdyliardy jednakowych plakatów i setki ludzi w obsadach (włącznie ze statystami) będą dodawane szybciej. Czad.
Ona pisze serio bo ma na myśli, że jeśli włączy się auto weryfikację plakatów to jest duże ryzyko, że ktoś się przejrzy (szczególnie w galerii liczącej kilkadziesiąt pozycji) i doda istniejący już plakat. Mam te same obawy. Nawet dodający z dużą skutecznością zawsze mogą się pomylić. Generalnie zmiana na plus ale zawsze jest jakieś "ale". Zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Jestem też ciekaw ile będę musiał czekać na ponowną auto weryfikację jeśli np. dodam materiał a z powodu literówki/powtórzenia (np. zarys fabuły) zostanie zaakceptowany po ponownym dodaniu. Czas pokaże ale raczej jestem optymistą jeśli chodzi o tą zmianę.
Ona ma na myśli, że pod kinowymi hitami znajdują się pierdyliardy JEDNAKOWYCH pod względem grafiki plakatów. Ona ma na myśli, że łowienie punkcików odbywa się w najmniej istotnych, lecz najłatwiejszych obszarach.
Bzdura. Brak aktualności portalu wynika nie z tego, że ludzie dodają pierdoły bo łowią punkciki (co oczywiście ma miejsce i portal to stymuluje, pozwalając na to - ostatnio np. wymusili dodawanie angielskich tłumaczeń do ról przy obsadzie), tylko z absurdalnej kolejki. Bo te ważne rzeczy też są dodawane, tylko czekają jak wszystko inne.
A Ty wyśmiewasz właśnie jedyną rozsądną zmianę na tym portalu od ładnych paru lat, która właśnie te kolejki może pomóc zmniejszyć.
Więc nie dziw się, że zamieniam się w złośliwca, gdy widzę coś takiego. Zresztą złośliwcem jestem od zawsze - widać dotąd na Ciebie nie trafiło. :)
Poza tym - przecież miałem rację. Nie chodziło Ci wcale o to, o czym pisze cold_dog.
I jeszcze jedno, może bardziej się wzburzyłem, niż gdyby to napisało parę innych osób, które tu się udzielają, bo do tej pory również wydawałaś mi się rozsądną osobą. I ręce mi opadły.
Dla biernych użytkowników zawsze jest wszystko źle, potrafią tylko skomleć o opisy, datę premiery czy odcinka - bo "nie wiadomo o czym to będzie", albo "ocenić nie można", pomstując przy tych roszczeniach na mistyczny "drogi Filmweb" - miast podziękować mnogim Filmwebowiczom, 'prawie' takim jak oni, którzy w przeciwieństwie do Redakcji żądania te potem czytają (i nie grzmią).
lol za co mamy byc wdzięczni takim jak ty? posrało cie koleś
oto co dodajecie:
1. guano warte opisy pełne spoilerów
2. daty premier? ktos w ogóle patrzy na nie? xDD sto piecdziesiat festiwali z jakichs kuala lumpur ku..a czy innego sarajewa, zamiast czarno na białym POLSKA, USA.
ale dodajemy bo łatwo punkciki przychodza
3. obsady rumunskich seriali z lat 70', których nikt nie oglądał oprócz rezysera i jego starej
4. 524342 jednakowych plakatów do tego samego filmu oczywiscie wszystkie w tej samej rozdzielczosci
5. tytuły - co kogo obchodzi pod jaką nazwą film figuruje w Mozambiku albo na Wyspach Wielkanocnych? znowu - wystarczy polski i w oryginalnym jezyku, ewentualnie podtytuły, po kiego uja dodawac całą gamę nazw z jakichś państewek i wysepek z Oceanii
tacy jak ty tylko psują ten portal, werowie zamiast sprawdzac te filmy które potrzeba to zajmują sie pierdołami którymi zapchaliscie kolejke, zeby sobie nastukac pare punkcików
Zwróć uwagę, że dodawacze nie dodawali by pierdół, gdyby włodarze portalu na to nie pozwolili. Więc miej pretensję do redakcji, że pozwala na dodawanie premier, innych tytułów i plakatów. Oczywiście, że to głupota, ale źle adresujesz swój wku.rw.
I w przypadku premier i tytułów na pewno nie chodzi tu o punkciki, bo można ich uzbierać max 3 punkty za kontrę w tych kategoriach, a limit jest 2 dziennie.
Nie wszyscy dodający są tacy jak piszesz, Ja staram się poprawiać różne rzeczy typu mylące gatunki przy filmach, durne opisy(z rzadka), czasem opisy aktorów, obsadę, powiązane, ogólnie mówiąc dość potrzebne rzeczy, bez takich jak my ten portal świecił by pustkami i był by tu burdel na kółkach... Ale nie, ty nazwyzywaj nas od "nabijaczy punktów" i "psujących ten portal". A za spoilerowe opisy nie wiń nas dodających tylko weryfikatorów którzy też mają oczy i akceptują takie rzeczy...
I jak napisał Marac to nie wina dodających tylko wina portalu który pozwala na dodawanie takich pierdół, więc swoją frustrację i niezadowolenie z FW skieruj w inną stronę, np. w worek treningowy...
"Najogólniej mówiąc, najbardziej doświadczeni użytkownicy, którzy od dłuższego czasu dodają bardzo skutecznie materiały, mają pewną szansę na to, że część ich materiałów zostanie automatycznie zaakceptowana. Szansa ta rośnie wraz ze skutecznością dodawania."
O jaką "skuteczność" chodzi? Ogólną - wszystkich materiałów, czy konkretnych typów materiałów? Np.: jeśli dodaje dużo, regularnie i poprawnie "pozostałe tytuły" (100% skuteczność), to czy odrzut np.: obsady / gatunku / itp. wpłynie negatywnie na system dodawanie automatycznego "pozostałych tytułów"?
Skuteczność jest wyznaczana dla każdego rodzaju kontrybucji oddzielnie. Czyli jeśli dobrze dodajesz tytuły, ale obsady nie specjalnie Ci wychodzą. Odrzucone obsady nie będą miały wpływu na szansę automatycznego zaakceptowania tytułów. Oczywiście, nie będziesz także miał szansy na automatyczne zaakceptowanie obsad.
Nie masz wrażenia, że to jakiś błąd w Matrixie? Co tu się wyrabia dzisiaj? ;-)
Co dalej? Skrzynka nadawcza? ;->
Spokojnie, nie rozpędzajmy się :) Zdrowy rozsądek podpowiadałby, że to przykrywka do czegoś innego, nie tak pozytywnego.
I pewnie trafiłeś w sedno...
Może Nowe Wspaniałe Profile już na ukończeniu...
I to dziś to tak na osłodę...
Ale zepsułem nastrój :(
Też pomyślałem o profilach. Np. wprowadzono programy TV, ale nie można na razie zobaczyć listy ocenionych programów, bo nie ma takiej zakładki w profilu. Więc...
Zaraz będzie można podejrzeć kto jest fanem Krzysia Ibisza, albo TVN-u. To prawie jak deklaracja wyborcza ;].
A ja mam pytanie za 100 punktów, jak to wszystko ma się do limitów? Czy dzięki temu mechanizmowi owe limity się zmniejszą, czy będzie tak samo tylko kolejka będzie schodzić szybciej?
Jeśli system będzie funkcjonował sprawnie a czas oczekiwania na weryfikację uda się sprowdzić do rozsądnego poziomu, limity na pewno zostaną podniesione.
Jednak podniesione. :)
Duży limit - dużo możesz zrobić. Mały limit - mało. Więcej kontr - wyższy limit.
Jeżeli limit zostanie obniżony z tego dotychczasowego limitu który poniekąd był duży(duży w sensie większy czyli im większe nanoszone limity tym gorzej) to automatycznie limit się zmniejsza, czyli można dodawać więcej i częściej:P
ps. Wybacz ale sam nie rozumiem co tu napisałem, za dużo kawy;) Trzeba to przeczytać kilka razy żeby załapać:P
A czy dodacie pozostałe tytuły do listy kolejek? I przy okazji zarys fabuły i studia filmowe. Też chcielibyśmy wiedzieć czy nowy mechanizm jest skuteczny i obserwować jak lista się zmniejsza :)
Już wyżej pytałem i oczywiście - woda w usta. :-/
Jak widać to skomplikowane zadanie przerasta ich możliwości. Może sprzątaczka, która się zajmowała opieką nad tą listą, zwolniła się dwa lata temu i teraz nikt nie wie, jak to zrobić.
Widzę, że pojawiły się opcje opisów: producenta, vod, festiwalu. Jeśli opis kinowy i producenta będzie taki sam to nie należy go dodawać co się rozumie samo przez się, ale np co z opisami z VOD? Są filmy, które mają także polskie plakaty nadesłane przez Kino Swiat i opisy . Zaznaczony jest "Opis dystrybutora DVD" mimo, że film na płycie nie wyszedł. Czy zostaną one podmienione przez redakcję czy samemu trzeba?
np. http://www.filmweb.pl/film/%C5%9Awiat%C5%82a+nad+Phoenix-2015-741385/descs