Zapewne niektórzy z Was zauważyli, że część z Waszych kontrybucji zastała dzisiaj automatycznie zaakceptowana. Jest to związane z nowym mechanizmem, który ma na celu zmniejszenie kolejek i czasu oczekiwania na weryfikację materiałów. Na razie został on testowo uruchomiony na kontrybucji "inne tytuły". W najbliższym czasie, będziemy obserwowali jego wpływ na stan kolejek i stopniowo będziemy aktywowali go w innych materiałach.
Na czym polega działanie tego mechanizmu? Najogólniej mówiąc, najbardziej doświadczeni użytkownicy, którzy od dłuższego czasu dodają bardzo skutecznie materiały, mają pewną szansę na to, że część ich materiałów zostanie automatycznie zaakceptowana. Szansa ta rośnie wraz ze skutecznością dodawania. Za każdym razem, gdy któraś z Waszych kontrybucji zostanie automatycznie zaakceptowana, dodatkowo pięć innych kontrybucji tego samego typu zostanie zablokowanych i trafi do kolejki na uprzywilejowanej pozycji. Inaczej mówiąc, tych pięć zablokowanych kontrybucji zostanie sprawdzonych przez weryfikatorów szybciej niż wynikałoby to z obecnego stanu kolejki. W tym miejscu drobna uwaga do osób, które lubią „rezerwować” puste kontrybucje i uzupełniać je później. Obecnie jest szansa, że kontrybucje te zostaną zweryfikowane znacznie szybciej i z pewnością zostaną odrzucone, co wpłynie na Waszą skutecznosć i odbierze szansę na ponowną automatyczną weryfikację. Sugeruję dodawać od razu poprawnie wypełnioną kontrybucję.
Aby mieć szansę na ponowną automatyczną weryfikację, odpowiednia liczb Waszych kontrybucji musi zostać sprawdzona ręcznie przez weryfikatorów.
Jak wspomniałem we wstępie, mechanizm ten jest obecnie testowany na jednym rodzaju kontrybucji. Mamy nadzieję, że dzięki niemu uda się znacznie zmniejszyć czas oczekiwania na weryfikację, przez co współtworzenie Filmwebu będzie dla Was jeszcze większą frajdą. Jeśli macie jakieś pytania bądź uwagi, piszcie je w tym temacie.
A weź spamiętaj tyle filmów to raz, ale mniejsza o to. Zazwyczaj bywa tak, że filmy VOD Kino Świat są na vod.onet.pl z małą różnicą. Różnią się opisami i jakie wtedy podawać źródło?
I wiem, że to mało ważne 3 minuty, ale czy nie jest tak że dodaje się czas najdłuższy? http://www.filmweb.pl/film/Dawid+i+Goliat-2016-741804/contribute/info/4748709/2
Na chłopski rozum to podajesz czas trwania z kraju pochodzenia filmu, czyli w tym przypadku 75 minut.
http://www.imdb.com/title/tt4352408/technical?ref_=tt_dt_spec
"Za każdym razem, gdy któraś z Waszych kontrybucji zostanie automatycznie zaakceptowana, dodatkowo pięć innych kontrybucji tego samego typu zostanie zablokowanych i trafi do kolejki na uprzywilejowanej pozycji. Inaczej mówiąc, tych pięć zablokowanych kontrybucji zostanie sprawdzonych przez weryfikatorów szybciej niż wynikałoby to z obecnego stanu kolejki.
Aby mieć szansę na ponowną automatyczną weryfikację, odpowiednia liczb Waszych kontrybucji musi zostać sprawdzona ręcznie przez weryfikatorów."
To nie są kontrybucje sprawdzone. Zostały wybrane losowo przez system do zablokowania i sprawdzenia przez weryfikatora. Użytkownik nie może ich edytować ani kasować.
"Dane zaakceptowane automatycznie przez Filmweb" - u mnie już 12 kontr (kraj, treści, daty premier) oczekujących na zapis do bazy. Odbyło się to dosłownie w kilka minut.
Można zastanowić się nad stworzeniem jakiegoś oddzielnego profilu dla tego dodatku, może zrobienie jakichś statystyk?
Gratuluję pomysłu. Oby nie akceptował tylko błędnie dodanych kontr. Mam nadzieję, że jest to realne.
"Dane zaakceptowane automatycznie przez Filmweb." ^^ Najs
U mnie lecą kraje bo chyba bezbłędnie je dodawałem w swojej "karierze".
Świetnie, że jest dobra zmiana, która została przychylnie przyjęta przez ludzi tylko obawiam się, że właśnie może być zaakceptowane wiele błędnych kontr i raczej lepiej zwerbować żywy organizm do "pracy-zabawy".
Nie wiem jak wy ale ja nie mógł bym jeździć (jako pasażer naturalnie) samochodem autonomicznym. Nie ufam maszynom, które są zwyczajnie zawodne, algorytm automatycznego dodawania kontr też może narobić bałaganu, którego tutaj w sumie nie brakuje.
po prostu tym którzy zaczną dodawać błędnie ta opcja zostanie zabrana
no i jak ktoś ma w danych materiałach od dawna 100% skuteczności to tych pomyłem raczej dużo być nie powinno, przy sprawdzaniu przez weryfikatorów też są.
Po ewentualnym sprowadzeniu kolejek do racjonalnego poziomu będzie można takie błędy poprawić (przez użytkownika, który ma kontry sprawdzane przez bota) w miarę szybko. Jeśli to mają być tylko ci dodający, którzy mają wysokie statystyki (i do tego jeszcze długi staż dodawania), to ma to sens - na pewno większy niż przy obecnej sytuacji kolejkowej. Poczekamy, zobaczymy. Najlepiej by było, gdyby ktoś czuwał nad działaniami bota, czyli przeglądał przynajmniej część zaakceptowanych kontr od czasu do czasu, przynajmniej na początku, tak dla kontroli.
Tak mnie jeszcze zastanawia, czy kontry sprawdzone przez bota będą wliczały się do statystyk? Bo jeśli tak, to będą poprawiały statystyki każdemu takiemu użytkownikowi (bot akceptuje 100%). To pytanie do Wizarrda, który mam nadzieję, że to czyta :)
Kontrybucje zaakceptowane automatycznie nie wliczają się do skuteczności. Ta jest określana jedynie na podstawie kontrybucji sprawdzonych przez weryfikatorów.
Wizzard, a jak to jest z opisami?
Jak jest film, który ma opis kinowy to można dodać opis platformy VOD ?
Tak samo jak zawiera DVD to można dodać z VOD?
Moglibyście przetestować nową funkcję również w odcinkach seriali, gdyż telewizyjna machina ruszyła, jak to zwykle bywa o tej porze roku, a kolejki stoją od lipca. Ewentualnie jakiś uprzejmy weryfikator mógłby poświęcić tej rubryce swoich kilka cennych minut, bo pogubić się można w tych wszystkich epizodach.
Dostrzegam jedną prawidłowość :) Po automatycznej weryfikacji przez FW zawsze spadam w rankingu miesięcznym o ok 4 pozycje :D Powinienem się cieszyć, zaakceptowano mi 20 dat premier i rozładowano kolejkę ;)
Nie mogę edytować więc należy się sprostowanie: powyższe nieaktualne. Jednak w górę. Spadłem wczoraj a dziś spadek również był ale pewnie jak dodali głosy z autoweryfikacji już poszło w górę ;)
Tymczasem nie można dodać opisu filmu oznaczonego jako "festiwalowy", ponieważ po zapisaniu takiej kontrybucji przeskakuje automatycznie na opis "użytkownika".
Pragnę przypomnieć, że wszystkie "puste" kontrybucje będą odrzucane bez względu na ich miejsce w kolejce. Obecnie system automatycznie akceptuje część materiałów i niestety puszcza takie kwiatki.
Przy okazji podpisywania galerii (kapnąłem się przy Jenkinsie, że to nie ten, który powinien) natknąłem się na taką obsadę. Moim zdaniem została dodana przez osobę a dużej skuteczności dodawania - weryfikowana przez automat bo wątpię, że którykolwiek wer by takie coś puścił: http://www.filmweb.pl/serial/Stacja+Berlin-2016-753750/cast/actors
- zły Jenkins
- 1 rola z małej litery
- otwarty i niepotrzebny nawias
a może jeszcze coś
Np.:
http://www.filmweb.pl/person/Cluadia+Michelsen-2350643 ==>> http://www.filmweb.pl/person/Claudia+Michelsen-71983
pewnie się coś jeszcze znajdzie.
Galerię podpisałem na tyle, ile można - jutro zajmę się podmianami. Bot nie jest złym rozwiązaniem ale jak już kiedyś komuś mówiłem: nawet najlepsi robią błędy :/ Ja przeglądam swoje zaakceptowane kontry i jeśli zauważę, że coś jest nie tak to poprawiam po zapisaniu. Jak na razie miałem 1 taki przypadek. Zaakceptowało mi aktorkę, w której nie podałem roli.
Jeśli chodzi o bota to mam odmienne zdanie. Przykład w sumie sam podałeś. A takich kwiatków z biegiem czasu będzie jeszcze więcej. Obsad nie sprawdzam swoich - najzwyczajniej w świecie nie mam na to czasu.
W sumie to bardzo mi się podoba autoweryfikacja w pozostałych tytułach - akceptuje hurtowo kontry - prawie połowa nie wpisuje się do bazy poprawnie (przynajmniej u mnie). Kto by się takimi drobnostkami przejmował? Poprawiam na ile mogę, a że mogę niewiele...