wkurw..... nie wiem co za ludzie są za to odpowiedzialni dlaczego ta rzecz jest zaakceptowana a ta nie, podam swój przykład napisalem kilka ciekawostek do filmu np.Aleksander zródło cinema i koleszka mi nie zaakceptowal(napisał nie ze nie moze okrelsic zródła) ok nie wszyscy moze wiedzą co to jest wiec napisałem raz jeszcze co to jest ta cinema numer magazynu i z jakiego artykulu tą ciekawostke wziąlem. I co i h.. zonk kolezka napisał brak zrodla www no ku.... ludzie o co tu chodzi raz wziąlem ciekawostkę ze strony www to napisali mi ze nie można no ku... ja tego nie rozumiem. Niech mi ktoś napisze z osób które mają np po 1000 punktów jakie wpisujecie zródla. I 2 rzecz gdy zobacze jakąs wpadke z filmu sam ją zaobserwuje jakie wpisac zródło?
W przypadku ciekawostek potrzebne jest źródło, aby weryfikator mógł sprawdzić, że mówisz prawdę (wierz mi lub nie ale wielu użytkowników pisze głupoty licząc, że przejdą). Źródło nie jest więc potrzebne tobie, jako dodającemu, lecz innym, tym którzy weryfikują. Stąd też powinieneś dodawać jedynie takie źródła, do których możesz być pewnym, że weryfikator ma do niego dostęp. "Cinema" nie jest takim źródłem. Osobiście kupiłem 2 pierwsze numery i więcej już nigdy tego pisma nie dotknąłem. Dlatego też, kiedy napiszesz Cinema luty 2003, to mnie to nic nie powie. Nie mam Cinemy, nie mogę zatem sprawdzić, czy mówisz prawdę, czy też piszesz cokolwiek, żeby tylko uwiarygodnić swój tekst. Dlatego też muszę to odrzucić. Nie uwierzę na słowo, że przeczytałeś o tym w Cinemie. Ileż to na przykład opisów znalazło się z dopiskiem "sam napisałem/am", a ja z łatwością udawadniałem, że to plagiat. Dlatego też najlepiej jest podawać linki do stron www. Bo tu KAŻDY weryfikator może od razu sprawdzić, czy piszesz prawdę czy też bzdury. (Cinema ma swoją stronę)
Jednak podanie źródła nie gwarantuje akceptacji. Jeśli podasz źródło, a okaże się, że tekst nie spełnia warunków koniecznych do bycia ciekawostką, to rzecz zostanie odrzucona. Jeżeli twój tekst jest plagiatem także nie zostanie zaakceptowany.
Jeśli sam wyłapiesz wpadkę, to radzę ją zgłaszać gdzie indziej (do serwerów we wpadkach się specjalizujących) - najlepiej w innym języku (żeby później uniknąć posądzenia tutaj o plagiat) i jeśli zostanie tam zaakceptowana, dodać tutaj z linkiem do odpowiedniej strony. Prawda, że paranoidalne?