Cześć,
Ostatnio przypomniałem sobie o pewnej kreskówce z dzieciństwa, ale nie pamiętam jej tytułu. Nie pamiętam też zbyt wielu szczegółów, ale mam nadzieję, że te, które podam, wystarczą do odnalezienia tytułu.
Była to kreskówka koncentrująca się na klubie przyjaciół książki. Do klubu tego należały bodajże antropomorficzne zwierzęta (koty, psy), które zbierały się wieczorami i czytały jakąś książkę. W jakiś sposób klubowicze (lub tylko jeden z klubowiczów, nie pamiętam tego dokładnie) przenosiły się do świata książki i osobiście przeżywały opisane w niej wydarzenia. Pamiętam, że na pewno przenieśli się do "Doktora Jekylla i pana Hyde'a", ale nie pamiętam innych książek, więc nie jestem pewien, czy to czasem nie był pełnometrażowy film rysunkowy czy serial. Pamiętam też, że w którymś momencie pojawił się autor książki, który wykreślał po kolei wszystkich bohaterów, kiedy ich losy stały się nazbyt skomplikowane.
Kojarzy ktoś coś?
Kojarzę coś takiego i próbowałam znaleźć w googlach, co to może być, ale poległam :( Podłączam się do pytania, bo naprawdę jestem ciekawa co to za bajka i zastanawiam się, czy faktycznie też ją oglądałam, czy tylko mi się wydaje
Dotąd myślałem, że jestem niezły w znajdywaniu takich rzeczy w Google. Udało mi się znaleźć inne kreskówki z dzieciństwa, jak chociażby "Bunjee Venture", o którym tak samo niewiele wiedziałem. Ale tej kreskówki opisanej wyżej za nic nie mogę znaleźć.
Jeśli się nie pomyliłam to miałam przyjemność widzieć ten "zagadkowy" serial. Oglądałam ją na kasacie VHS, kiedy miałam z 8-10 lat. Nie pamiętam dokładnie. Miałam cztery odcinki. Pierwszy to ten " Doktor Jekyll i pan Hyde". Drugi był z" Kotem w butach", trzeci z "Czerwonym Kapturkiem", a czwarty z "Jasiem i magiczną fasolą". W bajce przewodniczył jeden taki rudy kot i to on czytał. Akcja działa się w zaułkach miasta nocą i tam były chyba tylko koty. W jednym odcinku mówiły, że w ich książkach są historie tylko o psach. Też próbowałam odnaleźć go, niestety bezskutecznie.
O, teraz też przypomniał mi się ten odcinek z "Kotem w butach". Pamiętam, że właśnie taki jeden kot przewodniczył temu klubowi. I chyba właśnie tylko on, kiedy wszyscy już poszli do... powiedzmy, domów, przenosił się do świata książki. W jednym odcinku zabrał ze sobą taką młodszą kocią czytelniczkę.
Tytuł bajki brzmi: Cap'n O. G. Readmore.
Odcinki można zobaczyć na YouTube:
http://www.youtube.com/results?search_query=O.G.+Readmore+
Przypomniałem sobie o innej kreskówce. Ta opowiadała historie biblijne, pamiętam, że był odcinek z cudami Pana Jezusa. Te historie były opowiadane/czytane wspólnie przez jakieś antropomorficzne zwierzaki, bodajże były tam myszy i kot, który na te myszy polował. Niestety, jedynie tyle pamiętam. Mam jednak nadzieję, że Biblia według myszy i kota to dosyć charakterystyczny serial ;) Ja na razie nie znalazłem niczego w Google, ani w Wikipedii, ale będę próbował dalej.
W razie, czego to na pewno nie te "Historie biblijne":
www. youtube. com/watch?v=xq8gE-lQsis