[OT] Głoskę "ę" używamy w przypadku pierwszej liczby pojedynczej, tj.: Ja piszę. Dbajcie o język polski, bo to się prosi o pomstę do nieba. Ktoś nie znający podstaw ortografii powinien wykonać cofkę do podstawówki. [/OT]
To jest forum filmowe a nie ortograficzne. A jak chciałeś/aś się poczuć mądrzejszy to wydaje mi się że Ci to nie wyszło.
Czy tematyka forum decyduje o poprawnym posługiwaniu się językiem polskim ? Sądzisz, że moja drobna uwaga nie wyjdzie autorowi na dobre ? Napisałam tego posta właśnie w takiej wierze - nikomu to nie powinno przeszkadzać, mało tego - pomoże. I w żadnym wypadku nie było to pisane dla dowartościowania się - bo, raz - to nie w moim stylu ;-), dwa - to wiedza, którą powinno posiadać się po III klasie podstawówki. Tak więc, siłą rzeczy, w żaden sposób nie mogłam się poczuć mądrzejsza.
Pozdrawiam!
Otóż to. Jednak nie zamierzam przez to ignorować rażących oczy błędów. Nasz język - tak w mowie, jak i w piśmie - uważam za piękny, i niepokój mnie bierze gdy widzę że rodacy w toku edukacji zwyczajnie olali sobie naukę ojczystego języka. To źle wróży. Ale koniec OT...