Hanna Karwowska

7,3
69 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Hanna Karwowska

Czy Hanna Karwowska jeszcze żyje? Jeśli tak, to stale mieszka ona w Warszawie czy też gdzie indziej?

stefan384

Pani Karwowska to kuzynka mojej babki. jesli zyje to w WB lub USA. niestety wecej informacji nie mam

stefan384

http://www.sejm-wielki.pl/b/sw.170114 Tutaj jest jakiś ślad ale nie wiadomo czy o tę Hannę Karwowską chodzi. Zgadzałby się rok urodzenia- 1916- według tego co powiedział Tonko i wzmianka że w 1940 była w Anglii (wzięła ślub)- tutaj ktoś to napisał : http://www.filmweb.pl/user/spiwi/blog/510110 Z tego wynikałoby że zmarła całkiem niedawno w wieku 95 lat, ale żadne portale nie podałyby takiej informacji? Dziwne. Będę śledzić dalej :)

paulina152

O bardzo ciekawe informacje odnalazłaś :). Dziękuję :).
Spróbuję znaleźć kontakt na stronie sejm-wielki i poszperam w internecie jeszcze (w koncu od 2 lat cos mogło przybyc...) o wynikach poinformuje tutaj ;).
Dzięki :)

spiwi

witam
mam pytanie czy znalazły się jakieś nowe informacje o losach Hanny Karwowskiej?
pozdrawiam

jaca_8

Ja nie mam.

spiwi

Dokopałem się do artykułu z FILMu (nr 19, 1985, 14 i 15 strona; Boże błogosław zasoby mojej BU ;-)).
W skrócie Hanna żyła po wojnie we Francji, ale często odwiedzała Polskę i jej przyjaciół tutaj. Wyemigrowała do Francji przez Rumunię (następnie krótki epizod w UK), i znowu Francja.
Mowiła również o swoim zyciu przedwojennym, zamieszczone była również w artykule niespotykane nigdzie zdjęcie :-), reedytuje mój wpis sprzed 2 lat, tam będzie wszystko.

spiwi

Trochę z innej beczki: Karwowska była naturalną blondynką czy brunetką? W przedwojennych filmach ma jasne włosy, a na powojennej okładce czasopisma FILM włosy ma ciemne...

paulina152

Właśnie nie jest to takie proste. Aktualnie grupa , która ma juz pewne sukcesy w takich badaniach (niedługo bedzie sporo niespodzianek dla fanów kina przedwojennego) a w której mam przyjemność działać skłania się bardziej ku temu, że nie szukamy tej Karwowskiej (po męzu Chłapowska) - urodzonej w 1916 , tylko tej urodzonej w 1923. To by nawet mogło pasować, bo Karwowska chyba faktycznie była najmłodszą aktorką, a Tamara Wiszniewska była z roku 1919. Problem jest taki, że Hanna Karwowska urodzona w 1923 roku w żaden sposób nie daje się namierzyć. Ani jako mam nadzieję żywa i ciesząca się dobrym zdrowiem 93 latka, ani też nie można znaleźć jej grobu, czy jakiegoś wypisu z ubezpieczenia. Ślad po niej urywa się w 1985 roku w PRL (była z wizytą). Jeżeli ktoś odnajdzie w sobie zapał i ma jakieś pomysły niech działa. Może świeże spojrzenie i pomysły coś nowego do tematu wniosą. Pozdrawiam :)

TFX

Cóż to za grupa? Można prosić o więcej informacji?