Jack BlackI

Thomas Jacob Black

7,7
25 942 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jack Black

Jacka Blacka cenię sobie przede wszystkim za dokonania muzyczne. Natomiast jako aktor wypada... różnie. Jest świetny w parodiach (Spider-Man, Lord of the Piercing), rewelacyjny w produkcjach o tematyce rockowej (Szkoła Rocka), natomiast kiepsko sobie radzi w filmach 'poważniejszych' (Szakal). Ogólnie miewa wzloty (King Kong) i upadki (Jaja w tropikach), także za dokonania filmowe zbyt wielkiej oceny postawić bym mu nie mógł (max 5/10). Można powiedzieć, że Jack Black to taki mały, spasiony, rockowy Jim Carrey. Z tą różnicą, że Carrey jest tak dobrym aktorem jak Black muzykiem i vice versa. Jak już na początku napisałem, najbardziej cenię sobie Jacka za muzykę. Niespotykana mieszanka mocnego, rockowego, brzmienia i mięsistego, wulgarnego humoru, którą tworzą wraz ze swoim łysawym kompanem, urzekła mnie ładnych parę lat temu, mniej więcej w czasie gdy 'Tribute' osiągał szczyty rankingów internetowej popularności. I w tym miejscu wypadało by wspomnieć o teledyskach, bez których muzyka Tenacious D nie byłaby tym samym. Są po prostu genialne. Tribute, Wonderboy, F*ck her gently, to wyżyny tego typu twórczości, zaś The Pick of Destiny jest swego rodzaju ewenementem, który łączy świat teledysku ze światem filmu. Chyba jedyny musical rockowy i jeden z niewielu, które ogląda się z prawdziwą przyjemnością. Ale tylko w oryginale, bez żadnych napisów, a tym bardziej lektora. No i to chyba wszystko, co miałem do napisania na temat Jacka Blacka i jego twórczości. Jest to też swego rodzaju uzasadnienie, dlaczego nie mogę mu dać żadnej oceny z wyjątkiem serducha. +/10