Drogi Camelu, w jakim celu podzieliłeś się z nami tym interesującym dla Ciebie odkryciem?
Nota bene, gratuluję spostrzegawczości, bo nawet gdyby miał inne nazwisko, to właśnie jego twarz o charakterystycznych rysach, acz indywidualna przecież, nigdy nie mogła zostawiać wątpliwości, co do nasienia z którego wyrosła ta osoba. Co z tego jednak? Ma to jakieś znaczenie? Rządzi światem? Czy po prostu Cię olśniło i dałeś dwukrotnie wyraz swojemu popisowi spostrzegawczości?
Polacy mają NEUROTYCZNY LĘK przed Żydami - ale zapominaja o fakcie,że ich katolicka Królowa Niebios to Żydówka i zbawiciel też - na szczęście i dobrze:)
i zapominają też że Żydzi to najlepsi naukowcy, filmowcy, artyści, literaci,stratedzy i finansiści :)
i w dodatku są bardzo przystojni:)
Które osoby masz na myśli? Nie myl kategorii narodu z wyznaniem, nie wszyscy Polacy to katolicy. Nie tyle też boją się Żydów, co ich nie lubią. A w psychoanalizę narodu to bym się nie bawił, bo trudno umówić się z taką masa ludzi na leżenie na kozetce.
Nie uogólniałbym. No i nie popadałbym w filosemityzm, równie niemądry jak antysemityzm. Bez wątpienia, utalentowani ludzie. Ale nie nadludzie, za to wspierają się intensywnie, co pozwala zdolnym spośród nich osiągnąć wiele. Siebie wspierają, ale tym samym - gojów eliminują, co musi mieć konsekwencje jeżeli są wpływowi. A są. Ciekaw jestem jak wypadłoby badanie zdolności, gdyby przeprowadzić ją na średniej populacji a nie na tych, którzy coś osiągnęli. Pozdr.
dla mnie to PATOLOGIA nie lubić kogoś bo - Żyd, Arab,buddysta,hinduista,Chińczyk czy co tam jeszcze - powiedziałabym,że Polacy ostatnio celują w antysemityźmie - i WIEM CO MÓWIĘ a przodują w tym osoby podające się za wierzące w żydowskiego zbawiciela - nie inaczej -:)
co do badań to bezczelnie stwierdzam,że Izrael - podobnie jak Norwegia czy Islandia - przodują w czytelnictwie - Polska - szary koniec Europy - i już w tym leżymy bo na statystyki czytelnictwa Polaków robi wąska grupa czytelnicza a nasi studenci to szara masa - taak - dokładnie - jak mówił prof.Wojnowicz - lepsze gimnazjum - potrzeba chęci, charakteru,pasji - co raz mniej tego u nas a co nadrabia się dyplomem który i tak jest gówno wart bo potem wychodzi co kto umie.....
mogę nie lubić kogoś za jego zachowanie, postawę itp ale NIGDY za - rasę, przynależność narodową,wyznanie i pochodzenie społeczne - mogę lubić Polaka i nie lubić,lubić Araba i nie lubić,lubić katolika i nie lubić - podobnie Żyda czy Norwega - ale nie za to z jakiej jest rasy czy narodu - bo wówczas to ja mam problem i padam łupem ccudzych zdeformowanych doktryn rasistowskich wyklutych w pełnych lęku głowach pragnących wszystko sobie podporządkować a nie umiejących zapanować nad samymi sobą.....
nie jestem filosemitą - jestem miłośnikiem kultury nordyckiej - ale darzę szacunkiem naród Żydowski a to co o nim słyszę nawet w piaskownicy osiedlowej u dzieci widać niedouczonych rodziców - świadczy tylko o moralności, wiedzy i wartościach naszego społeczeństwa które i tak jest przez samych siebie na szarym końcu Europy.....
podobno Polska jest dla Polaków - to po co Polacy jadą z tej ukochanej Polski za chlebem np.na Wyspy gdzie też sa wcale nie mile widziani - wcale nie za pochodzenie ale raczej za postawę - pewnego dnia Anglia powie im to samo a na razie korzysta.....
Naród izraelski nie był nigdy wiele wart, co im ich wodzowie, sędziowie i prorocy tysiąckrotnie wypominali, posiada on bardzo mało cnót, natomiast nieomal wszystkie wady. Cóż można powiedzieć o takim narodzie, który w swej wielowiekowej wędrówce znaczy tylko ślady wojen, zepsucia i wyzysku innych narodów? Nikt też się dziwić nie może, że nie mamy do Żydów zaufania i że uważamy za obowiązek strzec naszej kultury od skażenia jej przez nich.
Autor: Johann Wolfgang von Goethe
Prawo powinno wszędzie wkroczyć, gdzie dobrobytowi grozi ruina. Państwo nie może na to spokojnie patrzeć, gdy naród godny pogardy, niszczy dwa departamenty Francji. Musimy uważać Żydów nie tylko za odmienną sektę, lecz traktować ich wprost jako osobny naród. Byłoby to zanadto wielkim upokorzeniem dla ludu francuskiego, gdyby się miał dostać pod rządy najniższego ze wszystkich plemion. Żydzi są rozbójnikami naszych czasów, istnymi krukami. Może by nie było źle przenieść ich z prowincji pogranicznych i rozpędzić po całym kraju; można by im także wytrącić z rąk handel, w którym się lichwą zniesławiają
Autor: Napoleon Bonaparte
Żydzi są nieznośnym ciężarem naszym. Narzekają na nas, że ich gnębimy i uciskamy, a tu nie ma wśród nas nikogo, co by na oścież nie otworzył drzwi domów swych, aby wyszli do miejsca, z którego do nas przybyli. Jeszcze byśmy ich podarunkami obsypali na drogę, by się tylko od nas wynieśli. Nie my uciskamy Żydów, jeno Żydzi nas w naszym własnym kraju uciskają, my w pocie czoła pracujemy, a oni spokojnie owoc naszej pracy kradną. Żydzi wymyślają nam od gojów, życzą nam w swych szkołach i modlitwach nieszczęścia i rabują nasze pieniądze i dobra lichwą. Nie wierz lisowi na zielonej łące, nie wierz Żydowi, gdy przysięga. Żyd jest przekonany, że jemu wolno przysięgi nie dotrzymać, tak uczy Talmud.
Autor: Marcin Luter, Żydzi i kłamstwo (1543)
..
To tylko kilka wypowiedzi wielkich postaci tak na biegu ;) No chyba Ci wszyscy ludzie nie byli wariatami szanowny kolego ;)
Luter był znany min.z naśmiewania się z Kopernika;
gdyby Izrael chciał - państwo Polskie w 24 godziny PRZESTAJE ISTNIEĆ - USA dostanie pomoc Izraela a Izrael USA - zawsze ;
co dostanie ''zjadacz problemów Żydów''?
nic - znam te teksty - to z kościoła katolickiego wyszedł antysemityzm - poczytaj o antysemityźmie w kościołach - zrozumiesz - byli i są do dziś twardego karku - utracili miano narodu wybranego ale - tylko oni byli pisarzami Biblii - duch NT jest już nieco inny - zdecydowanie - przyszedł ten który wypełnił prawo - tak Żydzi jak i nie Żydzi mieli w nim stanowić jedno - potem przyszło zburzenie Jerozolimy - następnie odstępstwo od nauk i ta klątwa przeklęcia Żydów za śmierć Jezusa - dla wielu Żydów nie Talmud jest wykładnią ale Biblia a w zrozumieniu ducha prawdziwego chrystianizmu widziałam Żydów i Arabów razem jak braci - ponad podziałami - nie ma podziałów gdzie jest jeden Pan - i ten Pan uczy zasad które gdyby miał świat - byłby miejscem wolnym od wyzysku i rasizmu.....
"mogę nie lubić kogoś za jego zachowanie, postawę itp ale NIGDY za - rasę, przynależność narodową,wyznanie i pochodzenie społeczne - mogę lubić Polaka i nie lubić,lubić Araba i nie lubić,lubić katolika i nie lubić" - mądrze powiedziane koleżanko, podpisuje się obiema rękoma i pozdrawiam.
Nieważne ich osiągnięcia, ważne, że wykształcili tę niesamowitą i nadludzką cechę - wspieranie się nawzajem.
Tu akurat się zgodzę, nikt Polakom nie zabrania się wspierać, ale niestety wielu Polaków woli się nawzajem wyzyskiwać, a przykład idzie z góry.
A wpis autora tematu jest niesamowicie rasistowski, no ale najwyraźniej to bardzo nieszczęśliwy człowiek...