Johnny Depp

John Christopher Depp II

8,8
247 797 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Johnny Depp

Pewnie sporo z was oglądało dziś Inside actors studio z Deppem na TVN Style. Pamięta może ktoś książki o których wspominał?? Te o aktorstwie??
Bym był wdzięczny.

Szajba

Ja nie oglądałem... Jeżeli jednak chcesz, znam nazwę świetnego podręcznika sztuki aktorskiej, który wykorzystujemy (co prawda poza wykładamy, bo jest nowy, ale wykorzystujemy) na akademii.

Jest autorstwa Stephena Booka (to bardzo znany instruktor amerykański; uczył grać takie gwiazdy jak choćby James Gandolfini). Nazywa się "Podręcznik dla aktorów - technika improwizacji dla profesjonalnych aktorów filmowych, teatralnych i telewizyjnych".

Podręcznik jest świetny, gruby (640 stron), jednakże, by z niego korzystać potrzebny jest dosyć duży pokój (lub sala) i co najmniej trzy osoby. Jeżeli będzie mniej - nie ma sensu go kupować (jak większości takich podręczników).

Atrakcyjna nie jest też cena podręcznika - ok 70-80 zł.

Jest polecany przez uznanych w Polsce aktorów i reżyserów: między innymi Jana Machulskiego, Cezarego Żaka, Grażyne Wolszczak, Olafa Lubaszenke...

Tyle...

Pzdr.

_Ja_

Ja, nie wiem jak Ci dziękować :)
Faktycznie wspominał o metodzie Stanisławskiego, o czymś tam jeszcze, ale to już mi koleżanka z dołu pomoże :). Dziś pędzę do księgarni podowiadywać się :D
Dziękuje raz jeszcze :)

Szajba

"Pewnego dnia, może nigdy nie nadejdzie, poproszę Cię o przysługę, ale póki co, dam Ci tę satysfakcje, jako prezent w dniu" 24.03.2007...;-)
Mam nadzieje, że wszyscy wiedzą, skąd pochodzi cytat...;-)

_Ja_

yyy,no ja nie wiem naprzykład... :> <za krótki>

Szajba

ja niestety niepamietam wiele, ale na youtube jest ten wywiad, tylko oczywiscie po angielsku, ale może tam wychwycisz:)
ja pamietam tylko "Do aktora" zdaje sie, jakiś chyba rosyjski aktor, i "coś tam słowińskiego", niestety wiecej nie moge pomóc

martini215

Pewnie chodziło o naukę metodą Stanisławskiego... To bardzo znana metoda... Nie tylko Depp się uczył nią grać, ale też np. Brando. Ja poniekąd również, ale są już metody lepsze. Ta jest dosyć szybka, ale za to mniej profesjonalna... Podręczników z opisaną tą metodą jest wiele - wystarczy zapytać w księgarni... Dobrej księgarni.

Szajba

ja nagrałam, więc mogę dziś sprawdzić i Ci napisać

CzarnaKrwinka

Ej. No własnie :) Mogłabyś mi podać :PP
Z góry THX ^^