Witam, ostatnio naszła mnie chęć na obejrzenie wszystkich filmów, w których maczał palce
QT. Na Filmwebie w sekcji Tarantino scenarzysta pojawia sie informacja o filmie "Mokra
robota", jednak różne źródła podają inne informacje: jedni mówią że Tarantino napisał tylko
jedną scenę, a inni, że cały film. Jak to jest z "mokrą robotą". Czy ktoś mógłby mi napisać
pełną listę filmów reżyserowanych i tych do których napisał scenariusz Quentin ?
Reżyseria:
- My Best Friend's Birthday
- Reservoir Dogs
- Pulp Fiction
- Four Rooms (segment)
- Jackie Brown
- Kill Bill
- Sin City (jedna scena)
- Death Proof
- Inglourious Basterds
- Django Unchained
Scenariusz:
- Captain Peachfuzz and the Anchovy Bandit
- My Best Friend's Birthday
- Reservoir Dogs (z Avarym)
- True Romance (z Avarym)
- Natural Born Killers (gruntownie zje*any i zmieniony scenariusz przez Stone'a)
- Pulp Fiction (z Avarym)
- Four Rooms
- From Dusk Till Dawn
- Curdled (jedna scena, poprawki, bohaterka)
- Jackie Brown
- Kill Bill
- Death Proof
- Django Unchained
Nie wiem, sam planuję to obejrzyć, ale sądząc po tym, że dostała się do kolekcji "Rolling Thunder Pictures presents" to sądzę, że warto.
Dzięki. Zastanawiam się tylko ile w tym ducha Tarantino. Czy jest to po prostu dobry film czy jest to Jego film.
Właśnie tego się obawiam, bo oglądając pulp fiction, jackie browna, bękartow czy chociaż od zmierzch(którego zresztą nie reżyserował)...od razu widać ze jedna osoba maczala w tym palce. To samo.jest w change, po którego seansie jestem na świeżo. boję się ze w curdled tego nie zobaczę i jedyne co zostanie to wzmianka w tv o braciach gecko
Chyba właśnie sobie to odpuszcze. Myślałem na początku ze napisał cały scenariusz ale jeśli tylko jedna scenę to sam spokój
Ja oglądałem i polecam, choć fakt, że Tarantino w tym raczej nie czuć. Ale z drugiej strony, mamy rozwiniętą ideę lekko dziecinnej kobiety zafascynowanej morderstwami (główna bohaterka Curdled grana jest przez tą samą osobę co dziewczyna prowadząca taksówkę w Pulp Fiction). Imiona postaci są inne, ale charaktery podobne, w ogóle dziewczyna bardzo dobrze zagrała w Curdled ;)
Inną ciekawostką jest to, że Robert Rodriguez reżyserował jedną ze scen w Pulp Fiction i nie został uwzględniony w napisach.