on taki dziwny akcent ma? (jak to poetycko zabrzmiało)
Oglądałam emtiwimuwieuordz '95 i on tam wyszedł i mówił "Aj anderSZtend, aj anderSZtend". I się nabijaliśmy z niego z moim kolegą nejtiwem (ale nie Amerykańcem). Czy on specjalnie mówił tak? (znowu barokowe inwersje)
Czy ktoś odpowie tutaj mi?
Może i specjalnie, ale wiesz akcent zależy nie tylko od państwa, z którego się pochodzi, ale też z regionu tego państwa. Np. zazwyczaj shut up się mówi szatap, ale w którymś regionie w Anglii się mówi szut up ;) Ale sądząc po tym, że jest Amerykańcem wnioskuję, że było specjalnie. Pozdro xD
hm.. nie wiem jak jest konkretnie w tym przypadku, ale wiem, że np Courteney Cox (z Przyjaciół ;]) ma taki trochę akcent, tzn dużo 'sz' słychać. Podobno to wynika z tego, że wychowała się właśnie w jakimś rejonie, gdzie się tak mówi.
Omg, za to ja jak pięknie się 'wysławiam'... :/
No ja wiem, że w różnych regionach/rejonach/stanach/hrabstwach/gminach/powiatach/cokolwiek są różne "propozycje wymowy", ale on jest Niujorkerem (no chyba, że tylko się tam urodził), a tam chyba w miarę normalnie mówią... Jakby był z Teksasu jakiegoś to by było jasne, bo tam to dziwnie mówią, ale Niujork?
No, ale skoro mówicie, że się wygłupiał, to okej :D
Dla tych z Teksasu to pewnie 'niujorkerzy' dziwnie mówią...
[a ich to dużo raczej jest koniec końców największy stan (no i prezydent cowboy z tamtych stron ;)]
A co do Downey'a Jr to pewnie się wygłupiał... xD
Przecież on nie jest urodzonym w niujorku tylko tam wyjechał po szkole średniej. Ale najlepiej to porównać z jakimiś filmami w których grał i będzie wiadomo czy tak mówi normalnie czy się wygłupiał, na moje imo to to drugie właśnie