Robert Downey Jr.

Robert John Downey Jr.

8,9
163 722 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Robert Downey Jr.

on taki dziwny akcent ma? (jak to poetycko zabrzmiało)

Oglądałam emtiwimuwieuordz '95 i on tam wyszedł i mówił "Aj anderSZtend, aj anderSZtend". I się nabijaliśmy z niego z moim kolegą nejtiwem (ale nie Amerykańcem). Czy on specjalnie mówił tak? (znowu barokowe inwersje)

Czy ktoś odpowie tutaj mi?

double_w

Może i specjalnie, ale wiesz akcent zależy nie tylko od państwa, z którego się pochodzi, ale też z regionu tego państwa. Np. zazwyczaj shut up się mówi szatap, ale w którymś regionie w Anglii się mówi szut up ;) Ale sądząc po tym, że jest Amerykańcem wnioskuję, że było specjalnie. Pozdro xD

double_w

hm.. nie wiem jak jest konkretnie w tym przypadku, ale wiem, że np Courteney Cox (z Przyjaciół ;]) ma taki trochę akcent, tzn dużo 'sz' słychać. Podobno to wynika z tego, że wychowała się właśnie w jakimś rejonie, gdzie się tak mówi.

Omg, za to ja jak pięknie się 'wysławiam'... :/

double_w

No ja wiem, że w różnych regionach/rejonach/stanach/hrabstwach/gminach/powiatach/cokolwiek są różne "propozycje wymowy", ale on jest Niujorkerem (no chyba, że tylko się tam urodził), a tam chyba w miarę normalnie mówią... Jakby był z Teksasu jakiegoś to by było jasne, bo tam to dziwnie mówią, ale Niujork?

No, ale skoro mówicie, że się wygłupiał, to okej :D

double_w

Może był naćpany albo pijany :)

.

double_w

Dla tych z Teksasu to pewnie 'niujorkerzy' dziwnie mówią...
[a ich to dużo raczej jest koniec końców największy stan (no i prezydent cowboy z tamtych stron ;)]
A co do Downey'a Jr to pewnie się wygłupiał... xD

double_w

Przecież on nie jest urodzonym w niujorku tylko tam wyjechał po szkole średniej. Ale najlepiej to porównać z jakimiś filmami w których grał i będzie wiadomo czy tak mówi normalnie czy się wygłupiał, na moje imo to to drugie właśnie

double_w

Robert nie mówi dialektem nowojorskim (dla porównania taką odmiana mówi Woody Allen albo Al Pacino), tylko raczej standardową amerykańską odmianą angielskiego. Urodził się w NYC, ale często się przeprowadzał, stąd pewnie różne naleciałości z poszczególnych regionów :)