Robert Downey Jr.

Robert John Downey Jr.

8,9
165 290 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Robert Downey Jr.

j/w .

Obejrzałem już 10 filmów z RDJ
Kiss Kiss, Bang Bang
Gothike
Wszyscy Twoi Święci
Soliste
Sherlock Holmes
Sherlock Holmes: Gra cieni
Zanim odejdą Wody
Iron Man
Iron Man 2
The Avengers

I jeszcze Mi mało. Polecacie jakieś filmy z tym aktorem, najlepiej jak gra postać pierwszoplanową :)

DawidPB94

Chaplin!Obowiązkowo!
Mniej niż zero!Pierwsza rola,która była szokiem dla Amerykanów!Fil według książki tego samego skandalisty,który napisał"American psycho";nieżle się przejeżdża po klasie średniej..
Dwie dziewczyny i chłopak!-Film nakręcony w 2 tygodnie według scenariusza napisanego 3 dni i 4 noce-dla RDJ!Bo..aktorowi pierwszoplanowemu kroiła się odsiadka za narkotyki..
Rozrywkowo-"Wszystko jest możliwe";"Serce i dusze"..

DawidPB94

P.S."Futro;portret wyobrażony Diane Arbus"!!!

DawidPB94

Popieram dobbiacco_attersee. Dodam, że "Mniej niż zero"- zdecydowanie szokująca kreacja, która wyrywa z butów, a "Serce i dusze" to prawdziwy pokaz tego, że ten aktor jest w stanie zagrać dosłownie wszystko.
Od siebie jeszcze:
"Przez ciemne zwierciadło"- ogólnie dobry film na podstawie prozy Philipa K. Dicka, gdzie RDJ jest w wersji animowanej
I absolutnie absurdalne "Jaja w tropikach", z dość specyficznym humorem, co nie każdemu moze się spodobać, ale grana przez Downeya Jr postać Kirka Lazarusa- aktora, który tak dogłębnie wciela się w rolę, ze zapomina kim sam jest ,a dodatkowo zna przepis na to jak dostać Oskara (żeby było śmiesznie za tą role RDJ właśnie nominację do statuetki dostał)- jest bezbłędna.
A z kultowych rzeczy to oczywiście "Air America" i "Urodzeni mordercy".
Świetny jest też mało znany u nas film"Czas przemian" , czy "Śpiewający Detektyw"

marian_85

Popieram! "Mniej niż zero "powala na kolana!
Widziałam je raz i powiem, że mam ochotę na więcej!

Oczywiście Sherlock Holmes, obie części są świetne, choc w 1 można zobaczyc więcej zdolności aktorskich Roberta.

kompotek

ja mam obejrzane 21 filmów ale mniej niż zero nie widziałem ... muszę nadrobić ...