''Charyzmatyczby szef, irytujacy megaloman i doskonaly showman patrzyl dalej niz
konkurenci.I natym polegal jego geniusz."Faktycznie trzeba byc geniuszem zeby zbic taka
fortune na glupich konsumentach ,ktorym sie wydaje ze bez ipodow,iphonow nie poradza
sobie w swoim juz i tak ubogim zyciu, wydajac duza forse za psucie sobie sluchu na
sluchawkach ,ale co tam sa ladne i modne.Pozdrowienia dla normalnych
Nie Ty jesteś od tego, aby ludzkie życie wewnętrzne oceniać. Martw się o swoje, Drogi Panie.
Niemniej, niedawno odkryłem jakąś listę, utworzoną w jakimś czasopiśmie, czy co to tam było... Chodziło, zdaje się, o inżynierów. Był wyżej od Tesli. Ręce mi opadły. Twórca zabawek, przy całym szacunku do jego osoby, postrzegany jest jako ktoś, kto zmienił oblicze świata, podczas gdy faktyczny wizjoner (Nikola Tesla) uciekł gdzieś w zapomnienie.
Taki oto jest świat ludzi...
Nie wiem czy Jobsa można w ogóle zaliczyć do inżynierów, ale prawdą jest, że to on zrewolucjonizował świat dając zwykłemu człowiekowi dostęp do komputera. Komputera nie wielkości szafy i takiego, z którego intuicyjnie każdy mógłby korzystać.
To on zrewolucjonizował świat filmu rysunkowego - on poprzez Pixar'a, a nie Disney.... To chyba o czymś świadczy? Robił rzeczy i zmuszał innych do robienia, o których inni nawet nie marzyli... Potrafił dostrzec geniusz, choć też gardził nieudacznikami.
iPody, iPady itp to juz inna historia.... ale fakt fakt faktem, że telefon od kilku lat też inaczej wygląda... Nie bał się marzyć i nie bał się urzeczywistniać marzeń - jest wielki przez to czego dokonał i wstyd to negować.
Polecam jego biografię autorstwa Waltera Isaacsona.
Pzdr.
Świadczy o tym, że miał pasję, i że przyczynił się do tego by ludziom żyło się lepiej.
Prawdę powiedziawszy, sam wyściskałbym człowieka, który wymyślił Kostkę Rubika. Nie wspominając już o klockach Lego.
'Nie wiem czy Jobsa można w ogóle zaliczyć do inżynierów, ale prawdą jest, że to on zrewolucjonizował świat dając zwykłemu człowiekowi dostęp do komputera. Komputera nie wielkości szafy i takiego, z którego intuicyjnie każdy mógłby korzystać.'--------- Kłamstwo
Steve Wozniak, właśc. Stephan Gary Wozniak (ur. 11 sierpnia 1950 w San José) – amerykański inżynier i wynalazca polsko-niemieckiego pochodzenia. Projektant i konstruktor komputerów Apple I oraz Apple II, uważanych za jedne z pierwszych komputerów osobistych w historii. Jeden z trzech założycieli firmy informatycznej Apple Computer.
Wiesz co, konstruktorem był Woźniak, ale nadal twierdzę, że gdyby nie Jobs te komputery Woźniaka nie wyszłyby poza garaż i garstkę kilku zapaleńców... Także trzeba czytać ze zrozumieniem ;)
Apple I wyszło na początku jakoś 300 sztuk. 11 lat wcześniej inżynierowie z Grecji stworzyli pierwszy komputer osobisty nazywany Programma 101. Sprzedali go 44tys sztuk. Troszke większa sprzedaż i trochę wcześniej niż Apple. IBM, HP jak i inne firmy garściami czerpali z ich rozwiązania w późniejszym okresie. Przed Programma 101 nikomu się nie śniło o komputerze osobistym.
Zamiast biografii polecam ten artykulik: http://blog.telekomunikacja.org/kolejna-permanentna-inwigilacja/