Według mnie nowe odcinki powinny mieć oddzielną podstronę na filmwebie. Ostatnie
opinie i oceny serialu są krzywdzące dla starego, dobrego Świata Według Kiepskich. To już
nie jest ten sam serial co kiedyś...
Dokładnie, to jest taka różnica jak między Alternatywami 4 a Dylematu 5.
U mnie ŚWK miał przez wiele lat 10 punktów ale teraz uśredniłem z powodu nowych odcinków na 5.
Szkoda gadać. 80-90% widzów nowe odcinki się nie podobają, a oni mają to gdzieś.
Wtedy średnia starych odcinków wynosiłaby 8,2/10, a nowych 4/10 i nowe nie ciągnęłyby starych w rankingach w dół.
Pamiętam te czasy gdy "Świat według Kiepskich" miał większą średnią. Ja dałem 7 i nie będę obniżał tej oceny tylko dlatego, że poziom serialu drastycznie się obniżył. Po co obniżać ocenę, trzymajmy się tych starych odcinków i starych ocen. Inaczej średnia ocena tego serialu będzie się powoli obniżać i wkrótce będzie wynosić tyle ile IQ Manninga. Lepiej obniżać oceny scenarzystom niż samemu serialowi, za to że tworzą taki szajs.
Racja, ocenę trzeba wystawiać za aktualny poziom serialu. Ludzie z ekipy ŚWK na pewno czytają te opinie, niestety nic sobie z tego nie robią...
Oni nie czytają. Żyją we własnym świecie, jak co niektórzy, także na tym forum. Wiadomo, o kogo chodzi.
Pozdrawiam.
Ja to aż specjalnie założyłem konto (forum czytam już od dawna), bo aż mnie żółć zalewa, gdy patrzę na nowe posty tego m., który łamie wszelkie zasady nie tylko netykiety, a także kultury. Ciekawe czemu nikt go nie zbanuje ani zablokuje (na każdym innym forum już dawno nie mógłby pisać), tylko dalej bezkarnie pluje jadem na 99% forumowiczów.
Forum jest od tego żeby prowadzić dyskusję i się spierać. Jednak ten gość pisze tutaj po to żeby obrażać ludzi. Ma się za osobę inteligentną i próbuje to wszystkim udowodnić. Jego riposty są bardzo niskich lotów, może nimi zgasić co najwyżej bota odpisującego na maile. Jest doskonałym przykładem na to że, jak ktoś jest burakiem to nawet studia filologiczne mu nie pomogą...
Jakbyś pracował przy jakimś serialu to pewnie chciałbyś wiedzieć co ludzie sądzą o Twojej pracy...
Skoro nie chcą nic poprawiać w serialu to po co mają czytać opinię widzów? Póki kasa leci to wszystko jest w porządku, dopiero gdy frekwencja spadnie i zamknie się kurek z pieniędzmi to wtedy zainteresują się opinią.
Ja czasami im zawyżam oglądalność. Jak mi dziecko nie chce spać to włączam Kiepskich. Teraz przynajmniej pasuje do serialu jego nazwa. Faktycznie jest kiepski :)
Też chyba zmienię ocenę z 10 na 1. Wiele osób tak robi i nie dziwić się. Może to da twórcom coś do myślenia, chociaż to też wątpliwe.
nie serial ma problem, tylko oceniający z samymi sobą.
większośc krytykantów, to dzieciarnia, której się wydaje, że gloryfikowanie starych odcinków
i obsobaczanie nowych jest przepustką na wyższy poziom inteligencji i wyrafinowania.
Nie jest tak. To wasze złudzenie.
Ile wy mogliście mieć lat, kiedy Kiepscy startowali ?
Pięć ? Osiem ? wtedy nic nie rozumieliście, to teraz chcecie sobie powetować
tamten okres ?
poczytajcie sobie własne oceny : rzucacie półslówkami, monosylabami, zero
konkretów, zero sprecyzowanych zarzutów. któż miałby się przejmować
paroma frustratami, skoro 3 mln widzów ciągle wybierają nowe odcinki w tiwi.
3 miliony.
przy dzisiejszej konkurencji, to jest wynik świetny, dla serialu, który ma taki staż.
stare odcinki miały więcej, ale stare odcinki działały w próżni niemalże. dzisiaj
miałyby być może gorszy wynik od tych obecnych.
zamiast bezpłodnie narzekać - wspominajcie sobie stare odcinki, urządzajcie sobie
konkursy, i dajcie żyć normalnie ludziom. zamieniliście to forum w śmietnik. załózcie
sobie 2-3 topiki i tak się produkujcie. Po co ten spam ? w każdym wątku po kilkanaście
wpisów tej samej treści i paru tych samych nicków, ktore równie dobrze mogą należeć
do dwóch trzech tych samych osób.
sądzicie, ze taka krytyka internetowa, w której jedna osoba może się posługiwać
nieskończoną ilością nicków, robi na kimś wrażenie ? :}
zwłascza,ze są to wpisy tak jałowe, że rzeczywiście może to być robota dwóch trzech
zapaleńców.
Nikt tego poważnie nie traktuje, chyba poza wami, ale to świadczy tylko o tym, że
macie za dużo czasu i za mało poważnych spraw w swoim gimnazjalnym życiu.
powtarzasz się...jeśli chcesz,żeby ktoś czytał te twoje przemądrzałe wypociny to musisz napisać coś nowego.
skoro wyrażasz opinię, ze "się powtarzam', to znaczy, że musiałes czytać.
a skoro czytałes, to znaczy, że nie musze pisać "coś nowego".
manning, mylisz się, obecnie serial jest denny, nudny, powtarzający się. Przez pierwsze sezony niektóre wypowiedzi mogły być nawet śmieszne, ale obecnie (UWAGA SPOJLER): "A zasadził panu ktoś kiedyś kopa w dupę?", "Jak nie, jak tak?" itp. (nie chce mi się dalej szukać w internecie), oczywiście odcinki z sezonu na sezon stają się coraz bardziej wulgarne i chamskie. Nie może też zabraknąć polityki, z każdego odcinka ona wypływa. Ponadto początkowe sezony były ciekawe pod względem fabularnym (kto pamięta, to wie o co chodzi).
Wybacz Panie mannig, że ludzie potrafią przejrzeć na oczy i ocenić serial, ale skoro Panu dalej podobają się obecne odcinki, to dziwie się, że w Pana wypowiedzi nie znajduję chamstwa, które wprost wypływa z obecnego serialu Świat Według Kiepskich.
o "zasadzaniu kopa" czy "jak nie, jak tak" słychac w Kiepskich od zawsze.
wulgaryzmy są i były, tez róznicy nie dostrzegam.
a jak chodzi o fabułę, to zależy jak rozumiesz to pojęcie, bo ja widzę w pierwszych odcinkach
zlepki róznych gagów i ledwie rozwinięte pomysły, czasami jest to kilka róznych wątków złączonych w
jeden odcinek. Nierzadko jest to tylko pretekst do sprzedania paru, w zamyśle, efektownych tekstów
czy żartów sytuacyjnych.
pełnokrwiste fabuły zaczynają fukcjonować dużo później.
nie oznacza to, ze i wcześniej się nie zdarzały. owszem, było tak.
ale dopiero później stały się one walorem każdego odcinka,
wcześniej zaledwie się pojawiały od czasu do czasu.
DZIŚ, w nowych odcinkach, fabuła jest codziennością.
Fabuła? Co nazywasz fabułą? Każdy odcinek o polityce? Nie napisałem o fabule przez pierwsze odcinki, tylko przez pierwsze sezony, a to jest różnica. Dodatkowo wprowadzili aktorkę Anne Ilczuk, jako żonę Waldka. Za samą charakteryzacje owej aktorki, nie jestem w stanie dłużej oglądać serialu.
"o "zasadzaniu kopa" czy "jak nie, jak tak" słychac w Kiepskich od zawsze."
chodziło mi o to, że obecne odcinki to są tylko teksty z pierwszych sezonów, obecnie wpychane jakby na siłę.
"wulgaryzmy są i były, tez róznicy nie dostrzegam."
nie chodziło mi o wulgaryzmy, tylko o poziom chamstwa w serialu. Przekleństwa =/= chamstwu (zależne od okoliczności, w poważnej rozmowie są traktowane jako chamstwo, ale w "luźnym gronie" niekoniecznie,). Gdyby wyśmiewali polityków z każdej partii po trochę to jestem w stanie zrozumieć, ale obecnie prawie każdy odcinek ma jakieś przesłanie w celu atakowania prawicy, a zobaczysz co się będzie działo przed wyborami.
"DZIŚ, w nowych odcinkach, fabuła jest codziennością."
No to niestety nie jestem w stanie jej odnaleźć ...
fabuła to dla mnie spójna historia, od pkt A do pkt Z, a nie seria gagów, czy polepionych
do tzw. kupy wątków.
żona Waldka ma być figurą odwzorowującą współczesną młodą kobietę rodem z Polski B, czyli
kiczowatą, żenującą i mówiącą mądro-głupio. Fraza jaką mówi Jolaśka jest wprost wyjęta z
prozy Masłowskiej.
zacznij dostrzegać celowość takich działań.
KIEPSCY - pamiętasz ? świat według KIEPSKICH. Tu wszystko jest... kiepskie - mąż, żona, Waldek,
sąsiedzi, wszyscy są "kiepscy", chociaż tylko część nosi to nazwisko. Jaka miałaby być żona Waldka ?
Przecież Jolaśka to dokładnie wpasowująca się w konwencję postać. O co ci chodzi w ogóle, nie rozumiem...
bardzo zawile piszesz... jakie sa te "przejawy atakowania prawicy" ? ze trzy przykłady, jesli łaska.
no to trudno, fabuła, powtórzę : polega na logicznym poprowadzeniu akcji, od startu do mety z puentą
w finale.
mam wrażenie, ze tobie nie podoba się raczej to, że odcinki są o tym, o czym są, albo o czym się tobie
zdaje, ze są, a nie chodzi ci o fabułę stricte.
ale... jak podasz parę przykładów, to może rozjaśni się cała rzecz.
Niech będzie odcinek o "byciu małym" (nie pamiętam nazwy odcinka), jak nie zauważasz tam żadnych nawiązań no to przykro mi nie mamy o czym gadać.
W obecnych odcinkach chodzi o wciskanie Polakom jak w Polsce jest pięknie, super, jak żyje się dobrze, prawda? A od jakiego momentu rozpoczęły się takie odcinki?
"KIEPSCY - pamiętasz ? świat według KIEPSKICH. Tu wszystko jest... kiepskie - mąż, żona, Waldek,
sąsiedzi, wszyscy są "kiepscy", chociaż tylko część nosi to nazwisko. Jaka miałaby być żona Waldka ?"
Masz rację wszystko jest Kiepskie, nawet serial. Z twojego postu wnioskuję, że nie ważne jak twórcy spartolą ten serial (chociaż to już zrobili), to napiszesz: "no bo to z założenia miało być Kiepskie".
"no to trudno, fabuła, powtórzę : polega na logicznym poprowadzeniu akcji, od startu do mety z puentą
w finale. "
Nie chodzi mi o spójną fabułę, tylko ciekawą... spójną fabułę to ma nawet Moda na Sukces (do puenty to może będziesz musiał trochę poczekać).
Powtórzę to co pisali wszyscy wyżej: Kiepscy obecnie to dno.
ale "nawiązań" do CZEGO ?
nie prowadź dyskusji pod tytułem "jak nie widzisz, to masz problem" - ja nie jestem z jakiegoś gimbusa, zebyś
mógł mnie w ten sposób zbyć.
konkretnie : napisz co jest w danym odcinku "nie tak", wg ciebie.
nie wstawiaj jakichś "domyślnych" tekstów, w sytuacji, kiedy nie zdołałeś sformułować nawet własnej
opinii.
Na razie zasugerowałeś, ze "coś ci się nie podoba" - zrób więc następny krok i napisz : CO. I oprzyj to
na jakiejś przykładowej historii z konkretnego odcinka.
Dopóki tak nie zaczniesz się wyrażać - trudno będzie się zorientować w tym, o co ci chodzi.
jesli "chodzi o wciskanie", to podaj kilka przykładów : na czym polega to wciskanie ?
zrozum, mielenie frazesów, to nie jest dobra forma dyskusji, bo z niej nic nie wynika.
i widzisz na czym polega twoja metoda dyskusji...
Najpierw masz kłopot z postacią zony Waldka i że już "patrzeć na nią nie możesz".
ja ci spokojnie tłumaczę, na czym ta postać polega i że wpisuje się w konwencję.
co robisz ty ?
reagujesz złośliwością ad personam.
TO nie jest dyskusja, nie umiesz jej prowadzić.
Jesli nie obchodzi cię, czy fabuła ma być spójna, to znaczy, że w ogole cię fabuła nie obchodzi, bo
ona żeby była fabułą MUSI być spójna.
A czy jest ciekawa, to już kwestia osobistej umiejętności dostrzegania ciekawego.
skoro "dno", to wyjściem idealnym dla ciebie będzie zaprzestanie oglądania.
Masz wybór, nikt ci sie nie każe męczyć i frustrować.
Proszę bardzo, liczyłem na kogoś bardziej domyślnego w tej dyskusji, no ale cóż ...
Odcinek o "byciu małym", nawiązanie do pana Jarosława Kaczyńskiego.
Od jakiego momentu rozpoczął się okres chwalenia Polski w Kiepskich? Od wygrania wyborów przez PO.
Reaguję złośliwością? Taaaaak moja wypowiedź była tak złośliwa, że uważam siebie za geniusza zła ...
"TO nie jest dyskusja, nie umiesz jej prowadzić."
Przepraszam bardzo, następnym razem porozmawiam sam ze sobą, bo już nie wiem co jest według Pana dyskusją.
"Jesli nie obchodzi cię, czy fabuła ma być spójna, to znaczy, że w ogole cię fabuła nie obchodzi, bo
ona żeby była fabułą MUSI być spójna.
A czy jest ciekawa, to już kwestia osobistej umiejętności dostrzegania ciekawego."
Czyli rozumiem, że obecnie spójna fabuła to luksus na który stać tylko najlepsze seriale/filmy? NIE, obecnie spójna fabuła to standard, tak więc wymaganie jej od obecnych filmów to tak samo, jak wymaganie by były kolorowe. Poprzez moją poprzednią wypowiedź bardziej chciałem zwrócić uwagę na ciekawą fabułę.
Pod koniec każdego odcinku puenta? Naprawdę? Nawet jak jej nie ma, to sam Pan ją sobie dorabia? Ok, wyzwanie przyjęte. Proszę w takim razie do wszystkich odcinków z nowej serii wypisać mi owe puenty, bo ja głupi chłop ze wsi nie potrafię ich odnaleźć.
"skoro "dno", to wyjściem idealnym dla ciebie będzie zaprzestanie oglądania."
Pierwszy raz muszę się z Panem zgodzić, serialu już nie oglądam, bo po co? Obecnie nie jest on ciekawy, zabawny, po prostu widać, że aktorzy się zestarzeli, nawet śmiech Waldka nie jest już taki sam.
Z tym chwaleniem nie do końca bym się zgodził. Mniej więcej w 2008 był odcinek "Dwa tysiące dwanaście", gdzie znakomicie wyśmiano rządy PO.
nie jestem tobą - nie wiem, co masz na myśli, więc "domyślność" nie wchodzi w grę.
W dyskusji powinien być konkret, tak żeby jedna strona wiedziała, o co chodzi drugiej.
tytuł odcinka jest nawiązaniem, czy jakaś konkretna scena, dialog, tematyka odcinka ?
spróbuj to bardziej precyzyjnie opisać.
jesli, wg ciebie, dyskusja polega na wycieczkach ad personam zamiast argumentacji ad rem, to
powodzenia życzę.
mowa była o fabule w Kiepskich, dawniej i dziś, a nie o "serialaCH/filmaCH" - mowa była o TYM
konkretnym serialu.
ciekawa fabuła musi być nadal fabułą, a nie jest nią zlepek gagów, jak w wielu odcinkach wczesnych Kiepskich.
hoho, spore żądanie, bo nie znam na pamięć nowych odcinków i ich zakończeń, a także
ich nie nagrywam. jakbym wiedział, że taki mistrz polemiki, jak ty zażąda tych puent, to z
pewnością pilnie bym je nagrywał ;]
ale choćby do "Psychuszkina", ktory był ostatnim odc i mam go w miare żywo w pamięci : - Kiepski nie może dokończyć ksiązki, bo okazuje się, ze zostały z niej wyrwane ostatnie stronice. w poczuciu frustracji zakłada zatem idiotyczny strój polskiego kibica piłkarskiego i dołącza do gromady kibicującej Euro 2012. Dostaje trąbkę i wszyscy zachęcają go do dania z niej głosu, co też czyni - cichutko i z żażenowaniem. Puenta : bez osłony kulturalnej, wobec braku alternatywy dla masowych uniesień, jednostka skazana jest na wymuszony konformizm.
zapytałem ciebie o kilka przykładów na, jak to określiłeś : "wciskanie Polakom jak sie żyje pięknie" - gdzie one są ? NIE napisałeś o ani jednym, a sugerowałem,że kilka by było na miejscu, skoro wg ciebie jest to
tak notoryczna praktyka.
zatem, zanim zażądasz "puent do wszystkich odcinków", to postaraj się znaleźć zaledwie kilka przykładów
na swoje zarzuty.
Najpierw chcesz puent do nowych odcinków bo "nie potrafisz ich odnaleźć", a teraz piszesz, ze "serialu już nie oglądasz"...
Tak więc : "puent nie potrafisz odnaleźć", bo "nie oglądasz", a zatem - co ci da że ja je wypiszę, skoro ty i tak tych odcinków nie widziałeś ?
i na marginiesie : dlaczego oceniasz nowe odcinki, skoro, jak sam piszesz "nie oglądasz już serialu" ?
Najlepiej nie dyskutuj z tym facetem. Nie wiem po co w ogóle się wypowiada. Ma chyba złudną nadzieję, że można kogoś przekonać do polubienia tych dennych odcinków. Myśli, że wytłumaczy o co chodziło scenarzystom, a my debile włączymy Iplę i będziemy pękać ze śmiechu. Tok myślenia paprotki.
Człowieczku, lecz się na nogi bo na głowę już za późno! Za mało konkretnie napisałem? Jakich chcesz konkretów? Jak Ci ktoś powie że gówno jest niedobre, to też będziesz chciał wiedzieć dlaczego tak uważa? Piszesz o spamie? A kto udziela się w każdym temacie który założyłem? Kto non stop powtarza to samo, naiwnie łudząc się że kogoś przekona? Twierdzisz, że ktoś jest takim fanatykiem jak Ty i przez kilka lat tworzy nowe konta żeby pojechać po serialu? Są 3 warianty - jesteś zakochany w Patricku Yoce i jego tworze, jesteś poważnie chory, dostajesz pieniądze od producenta "Kiepskich". Nie odpisuj mi i tak wiem co napiszesz, nawet jeśli wymyślisz coś nowego to z pewnością nie będzie to nic mądrego. Lepiej w tym czasie poszukaj namiarów na ekipę serialu. Jak już znajdziesz to zadzwoń i każdemu z osobna pogratuluj i podziękuj, że dali Ci tyle radości. No chyba, że już ich znasz, a jest to bardzo prawdopodobne...
spamem jest po raz 50 rzucany slogan "Kiepscy to dno" w róznych konfigurcjach.
jak otworzysz forum, to na samej górze znajdziesz topic pod tytułem "Kiepscy są gorsi niż Moda na sukces".
i to tyle. Cała treść. To jest właśnie spam forumowy. Ja takich wątków nie zakładam, ani nie piszę dwuzdaniowych
postów, których jedyną zasadą jest dowalić Kiepskim w prymitywny sposób.
tak,twierdzę, ze to bardzo możliwe, iż całą tę krytykę żałosną nakręca kilka osób posługujących się wieloma nickami.
W internecie jest to rzecz nagminna. Dlaczego nie tutaj ? Dowodów nie mam, ale istnieje realna możliwość, źe się nie
mylę.
nie interesuje mnie, co o mnie sądzisz, i o moich motywacjach.
Nie dbam o to :]
I na żadne zarzuty i sugestie nie zamierzam odpowiadać, więc daremny twój trud
w ich wymyślaniu [mówiąc między nami, wykazujesz wyjatkowy brak polotu w tej materii].
a konkretów nie napisałes żadnych.
produkujesz forumowy spam.
nie wiem, po co założyłeś ten wątek ?
Nie mogłeś tych dwóch czy trzech banalnych zdań wpisać w inny topic, w ktorym pluje sie
na Kiepskich i ich wyszydza, albo lamentuje ?
odpowiedz łaskawie : po co założyłeś ten topic ? co on wnosi na forum ? dlaczego nie wpisałeś
tych banałów w inny, już założony, wątek ?
Jesli twój topic, ten w którym jesteśmy, nie powstał jako zamierzony spam, to znaczy, ze popadamy w absurd.
załóż sobie jeszcze 34 nowe wątki, za pomocą jednego zdania powtzrającego powtórzone setki już razy
"Kiepscy to dno/nędza/skończyć to/hańba ETC" - ale to będzie spam wciąż i niezmiennie.
Powiem tak, odcinki od 2008 roku czyli 8 i 9 sezon były jeszcze dobre, albo nawet niektóre świetne. Yoka nie zdążył zniszczyć serialu... Potem wyjątki w poszczególnych sezonach, spodobał mi się 11 sezon za dużą ilość fajnych odcinków, oczywiście nie mówię tutaj o Łonderpolandzie... Potem, gdy usłyszałem, że powraca Walduś to aż skakałem z radości, niestety, gdy pojawiła się ta ''Pupcia'' (przy okazji beznadziejne przezwisko...) serial zaczął się staczać, teraz 15 sezon był niezły, ale tylko początek - od 380 do 385 z wyjątkami, tragedią był odc. ''Krzyżacy'', to był cios dla najwierniejszych fanów serialu... Oby coś się poprawiło w następnym... Pozdrawiam !
Jak dla mnie: sezon ósmy - był dobry (genialny odcinek Niezastraszeni Khamidowa, parę świetnych i dobrych Yoki, tylko niektóre słabsze, np. Azazel Pazuzu i Nauka latania), sezon dziewiąty - także dobry (bardzo dobre odcinki, np. Bolak,, Barek, kilka dobrych, parę bardzo słabych odcinków plus świetny UFO na koniec), sezon dziesiąty - przyzwoity (nie było rewelacji, ale większość odcinków była dobra lub jako taka), sezon jedenasty - podobnie, chociaż strasznie nierówny (bardzo dobre odcinki - Cały ten Jazz, Łanderpoland, itp., kilka dobrych, kilka jako takich, np. Wspólnota i kilka słabych - Pan Gałganek, Ósme dziecko stróża), sezon dwunasty - przeciętny, ale jeszcze znośny (dobre odcinki Kosmiczna Odyseja, Sobowtór, kilka przyzwoitych, ale też odcinki słabe albo bardzo słabe, np. Ballada o lekkim zabarwieniu erotycznym, Sylwester marzeń, Cztery noce z Marią), sezon trzynasty - słaby (dobre odcinki Dług, Jajko pokoju i Trzy ananasy, kilka jako takich - tryptyki, itd., ale też kilka słabych), sezon czternasty - bardzo słaby (kilka odcinków stało na przyzwoitym poziomie - Czułe słówka, chociaż akurat ten to żadna komedia, Coming out, ale większość była albo słaba albo beznadziejna, np. żenujące Turbo Jolanta, Trzystu), sezon piętnasty zaś - słaby, ale lepszy niż dwa wcześniejsze (dobre odcinki - Plajtajszyn, mocno przereklamowany, Trzeba zabić tę miłość, Poszukiwany, poszukiwana, Czumulungma i Nad zalewiskiem, słabe - Kapelusz Jacksona, Glonojad, itd, i bardzo słabe, żenujące - Powiększenie, Krzyżacy i Psychuszkin.
Ja oglądałem tylko kilka odcinków z tych nowych serii. Nie wiem, może miałem pecha ale żaden z nich mi się nie spodobał. Nie pamiętam nazw ale wyjątkowo beznadziejny był odcinek z solarium i ten w którym budowali drogę na euro. W każdym, nawet najgorszym serialu znajdzie się jakiś lepszy odcinek. Niestety, jak ktoś w poniedziałek, wtorek i środę obejrzy chłam to w piątek i sobotę już nie włączy "Kiepskich". Moim zdaniem, albo coś się robi dobrze albo wcale.