PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644652}

Arrow

2012 - 2020
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 63887
6,0 13 krytyków
Arrow
powrót do forum serialu Arrow

Dlaczego Polska nie tworzy takich seriali typu Arrow albo inne SciFi. Bo sa za drogie w produkcji? Przeciez za granica jakos produkuja takie seriale co maja po 2mln ogladalnosci albo mniej, czyli im to sie oplaca to czemu Polska nie moze? Jedyne co robimy to opery mydlane typu "M jak milosc" "Barwy szczescia" moze to kwestia naszego jezyka bo jestesmy wychowani na amerykanskich serialach i imionach ,i dziwnie byloby jakby w serialu sci fi lub fantasy glowni bohaterowie mieli na imie Kamil , Jacek, Eryk, Magda, Iza itp. Co powodowaloby dziwne uczucie. Jak to w koncu jest?

Adasko94

Sam się wiele razy nad tym zastanawiałem, więc dołączam się do pytania, dlaczego!? :)

BartoszBuster

Wszyscy chyba oglądali Wiedźmina i wszyscy chyba widzieli,jak to wyglądało.Jeśli mają zrobić coś podobnego,to niech lepiej nie robią.Era dobrego polskiego kina i seriali już minęła.Robią klany i inne takie,bo taki jest "target" innymi słowy,ludzie chcą to oglądać.Młodzież siedzi na necie,a ta cała reszta przed tv nie będzie oglądała Arrowa czy czegoś innego w typie amerykańskich produkcji,tylko właśnie klany i inne gówna.Niech nakręcą serial o klasie Stawki Większej Niż Życie,którą po tylu latach nadal ogląda się dobrze,a sam chętnie się skuszę.Nie wiem jak inni,ale ja teraz oglądam prawie w 100% produkcje amerykańskie i czasem coś innego,a polskie tylko okazjonalnie,np. coś od Smarzowskiego,z sentymentu do Wesela,bo po prostu nie ma nic ciekawego do obejrzenia,a dramaty,czy komedie romantyczne (polskie) mnie nie interesują.Telewizor włączam tylko po to,żeby sobie ewentualnie coś na dvd obejrzeć i tyle.Reklamy mnie nie interesują.

mario_1981

"jak nie zaczniesz brzdakac na gitarze to sie nie nauczysz na niej grac". Choc prawda jest ze w polsce ludzie wola ogladac takie rzeczy jak M jak milosc - 7milionow . Na dobre i na zle - 5milionow . Barwy szczecia -4 miliony dalej sa paradokumenty TS, DJ, UP, W11 to fakt ale jak nie zaczniemy cos dzialac to nie zmienimy. No i kwestia jezyka i imion bo moje odczucie jest takie ze ciezko mi wyobrazic sobie serial fantasy z polskimi imionami (ale to tylko moje odczucie) bo od dziecka tylko w TV imiona John , Merry Jennifer itp a tu nagle Marek, Irek Zenek. No i jeszcze polscy widzowie krytyczni do bolu co zjada wszystko co jest inne albo podobne do amerykanskich produkcji.

Adasko94

Moje zdanie takie,że jak ma być kupa,to lepiej nie ruszać.Amerykanie mają monopol na takie produkcje i cały świat to ogląda,nie tylko zaściankowa Polska.Tyle tam jest różności,choćby sam komiksy,że materiału im nie zabraknie.Do tego trzeba dodać milionowe budżety,wielkie studia i tabuny różnych aktorów,że głowa mała.Są w tym dobrzy i niech już lepiej oni to robią,niż my byśmy się mieli za to brać.Może to nie patriotyczne podejście,ale ja z góry wiem,ze to by dobre nie było i szkoda na to kasy.

mario_1981

noo masz racje!! I znalazlem odpowiedz na swoje pytanie w Twojej odpowiedzi. No ale dla polakow (Polska) moglaby cos zrobic ambitniejszego niz telenowele i paradokumenty.

Adasko94

Myślę że też kwestia umiejscowienia. Nie wyobrażam sobie jakiegoś SciFi o kosmitach w Warszawie. Po prostu dziwne by to było. Ale z drugiej strony ciekawy jestem co pomyślałby sobie Amerykanin oglądając polską produkcję. Co do imion zgadzam się.

Myślę że Polacy po pierwsze że taki film dużo by kosztował to w dodatku boją się za coś takiego zabrać. Dużo roboty i problemów pewnie by im to sprawiło. Ja wolę żeby zostało tak jak zostało. Amerykanie i inni niech tworzą wysokobudżetowe i dobre filmy a Polacy niech robią to co robią. Mogą oczywiście próbować ale trudno będzie im się wybić.

FF7manifo

Dlaczego dziwne? Ufole w Warszawie byłyby ok :D

No ale skoro Rosjanie mogą kręcić takie historie (Straż Nocna , Dzienna itd) to i my możemy.
Ktoś tam wyżej pisał coś o Wiedźminie ale co z tego? Amerykanie też nie kręcą samych rewelacji ;)

Raister

No samym rewelacji nie ale w porównaniu z Polską to jednak są to rewelacje. Prędzej czy później pewnie i Amerykanie będę się chcieli zabrać za Wiedźmina. Takie mam przeczucie mimo że nigdy nie czytałem,nie grałem i nie oglądałem Wiedźmina.

Adasko94

Nawet jak by zrobili taki serial, to pewnie główną rolę miał by Adamczyk, lub Szyc ewentualnie Karolak:) Myślę, że u nas nie ma szans na taki serial ponieważ starsze pokolenia nie zdzierżyły by właśnie tego, że mamy aktorów przypisanych do pewnych ról. Zauważcie, że nie pojawia się nikt nowy na ekranach Polskiego kina, a jak już to tylko w serialach typu M, Pierwsza M, itp. Filmy na podstawie komiksów to nie nasza bajka, nie nasza kultura. Jeżeli chodzi o mnie to nie lubię Polskiego kina współczesnego, ale są wyjątki, polecam np. Sępa z Żebrowski dla mnie rewelka.

Adasko94

Kwestia imion-dlatego w 'Psach' nie było Franka tylko Franz,był Olo ,była Angela ,znaczy że można.Zapewne pewne środowiska uznały by brak polskich imion za obrazę ,p za tym czy polska ma o czym kręcić seriale SF jak już wszystko było,nie mamy po za tym wzorcowych superbohaterów.Kapitana Bombę i innych pomijam.

Adasko94

Raz że nie mają do tego głowy to i funduszu na takie filmy jak Arrow i inne

Adasko94

A kto w nich miał by grać ?http://www.filmweb.pl/person/Miros%C5%82aw+Zbrojewicz-462 - Sleda a a arrowa Borys Szyc ...

Nie ma aktorów , a jak pl robi film s-f ! to pod ziemie idzie się zapaść a co dopier oserial hahahahha xDD człowieku , widziałeś PL FILMY ?

nea_filmweb

Chyba nie widział:) Na palcach jdenej ręki policzyłbym dobre polskie filmy:) Serialów brak (może czegoś nie oglądałem ale raczej nie ma takowych)

nea_filmweb

Do Mirosława Zbrojewicza to akurat nic nie mam,gdyż do tej pory mam przed oczami jego kreacje z filmów Lubaszenki,ale z tym Szycem,to już masakra.Wyobrażacie sobie,jak by brzmiało zdanie np: "Hanno Gronkiewicz-Waltz,zawiodłaś to miasto" wypowiedziane tym jego skrzeczącym głosem?Gdyby to miała być komedia,to zapewne był by hit.A jako Diggle wystąpił by Karolak,bo gdzieś by go przecież musieli upchnąć,a do roli Felicity się nie nadaje.Do roli Laurel koniecznie jakaś irytująca,nielubiana polska aktorka (nie wiem,kto tam jest teraz na topie) a do roli Thei według mnie nadała by się ta smarkula z tego "hitowego" BarONa 24.Swoją drogą,to można by tak dla jaj,pobawić się w skompletowanie obsady do ewentualnej polskiej wersji Arrowa,zawsze to trochę rozrywki,a lada chwila przecież epizod 2x22.

Adasko94

Tworzy. Przykładem może być "Naznaczony" który był całkiem fajny. Gdzieś słyszałem też że ma powstać polska odpowiedź na "Żywe Trupy" pt bodajże "Horda" .

Raister

to będzie serial internetowy: https://www.youtube.com/user/hordaserial .
a co do tego z tego co zauważyłem polskie kino trochę ruszyło (od razu pisze, że nie oglądałem jeszcze tych filmów): Jack Strong, Kamienie na Szaniec. oprócz tego NiekrytyKrytyk ma się zająć/zajmuje się scenariuszem do czegoś, czyli wyrasta nowe pokolenie scenarzystów. a ma byś też jakiś polski serial internetowy łączący wielu bohaterów gier w jedno Universum (wiem, że ma byś Deus Ex).
Czyli po prostu nasze pokolenie trafiło na taki okres "bezpłodności" czy jakoś tak. :)

nieznajomy43

NiekrytaPodróba będzie pisała do czegoś scenariusz? Nie, za daleko to doszło. Ta piździarska kopia Nostalgia Critica zarabia na jutubach, książkach, audycjach radiowych, a teraz jeszcze na filmach? Ja pierdziele...