Czarne lustro

Black Mirror
2011 -
8,3 183 tys. ocen
8,3 10 1 182889
7,7 47 krytyków
Czarne lustro
powrót do forum serialu Czarne lustro

1. Wejdź na forum miłośników filmu "Noc Oczyszczenia" ("Purge" w oryginale).
2. Znajdź najgłupszego użytkownika tamtego forum.
3. Zleć mu wymyślenie jakiejś debilnej usługi, z której nikt nigdy by nie skorzystał.
4. Poczyń założenie, że wszyscy, twórcy tej usługi, jej odbiorcy, władze państwowe i środowiska naukowe, są debilami i nie potrafią przewidzieć co się stanie 5 minut po wejściu tej usługi na rynek.
5. Załóż też, że po zaakceptowaniu warunków umowy użytkownik nie może już zrezygnować z usługi, nawet jeśli ewidentnie nastaje ona na jego życie.
6. Przy okazji możesz przedstawić twórców gier, apek, gadżetów i technologii ratujących ludziom życie jako szalonych krwiopijców niewrażliwych nie tylko na cudze cierpienie, ale też na to jaką reputację mają ich produkty.
5. Zbierz wszystko co zebrałeś, długopis, kartkę papieru i do roboty, pisać scenariusz!

ocenił(a) serial na 7
Commediante

Problemy w BM są rzeczywiste, ale sposób ich podania - to poziom teatrzyku szkolnego wg powyższego schematu:)
Solidaryzuję się i pozdrawiam Commediante:)

Przy okazji: polecam Cyberiadę i Dzienniki gwaiazdowe Lema.

ocenił(a) serial na 10
Commediante

Co za hipokryzja ocenić BM na 4 za nierealność scenariusza a Gwiezdne Wojny na 8..

ocenił(a) serial na 4
Commediante

Dziękuję bardzo za ten komentarz. Już mi nie dobrze było od tych "ochów i achów" na temat tego serialu. Obejrzałam pierwszy sezon - nudny ale jakoś przełknęłam, W drugim sezonie przy 3 odcinku nie wytrzymałam i wyłączyłam. I teraz taka myśl mnie naszła - o co chodzi z tymi wszystkimi zachwytami? Serial traktuje o absurdalnych problemach ludzi "pierwszego świata" którzy nie potrafią myśleć "15 minut do przodu" oraz nie mają (albo nie chcą) mieć pojęcia o zagrożeniach które są, były i będą w okół nich. Więc, że tak kolokwialnie spytam: "czym się jarać" ?

sofokles3

Też nie wiem czym się jarać. Dawno tak durnego i pełnego sprzeczności sci fi nie widziałem. Dałem radę obejrzeć tylko dwa pierwsze odcinki. Najpierw ten absurd że świnią i premierem a potem ludzie popylający na rowerkach od rana do nocy, zamknięci w celach z ekranami jak w RTV AGD i uśmiech od ucha do ucha. I tylko jednostkom to nie pasuje. Przecież to los gorszy niż słuchanie sióstr Godlewskich. Mocne 2/10 no dobra 3 bo aktorstwo niezłe.

ocenił(a) serial na 9
hotken

Chyba za szybko oceniłeś ten serial. Pierwsze dwa odcinki faktycznie są specyficzne i gdybym od nich zaczął oglądanie BM mógłbym mieć podobne zdanie. Może spróbuj jeszcze z odcinkami takimi jak San Jupitero, Hang the DJ, Be Right Back, Shut Up and Dance, USS Callister?

ocenił(a) serial na 3
hotken

Trafiłeś dokładnie w moje postrzeganie serialu. Obejrzałem pierwszy odcinek cały i drugi do połowy. Nasz świat faktycznie zidiociał doszczętnie, skoro serial ma tak wysokie oceny.