PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32947
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Odcinki specjalne

ocenił(a) serial na 5

Zabieram się za serial i mam pytanie.
Czy odcinki specjalne są jakoś ściśle związane z głównymi czy można je pominąć?
Jest ich dużo, jeśli są ściśle powiązane to lipa, bo nie wiadomo w jakiej chronologii to oglądać.

ocenił(a) serial na 9
jahras

To jeszcze zależy, które odcinki. Niektóre są ściśle powiązane, niektóre można by pominąć, ale (moim zdaniem) warto jednak obejrzeć wszystkie.

jahras

Niektóre można pominąć jak np. The Attack of the Graske czy inne nie wnoszące nic do fabuły odcinki. Bardzo ważne są natomiast odcinki bożonarodzeniowe oraz odcinki między 4 a 5 serią, ich nie należy pomijać. Rozpiszę ci chronologię(jakby były błędy to proszę innych fanów o poprawę), żeby ułatwić ci oglądanie.

The Christmas Invasion - odcinek świąteczny między 1 a 2 sezonem
The Runaway Bride - odcinek świąteczny między 2 a 3 sezonem
Voyage of the Damned - odcinek świąteczny między 3 a 4 sezonem
The Next Doctor, Planet of the Dead, The Waters of Mars, The End Of Time - odcinki specjalne między 4 a 5 sezonem
A Christmas Carol - odcinek świąteczny między 5 a 6 sezonem
The Doctor, the Widow and the Wardrobe - odcinek świąteczny między 6 a 7 sezonem
The Snowmen - odcinek świąteczny osadzony między 5 a 6 odcinkiem 7 sezonu

Oprócz tego polecam także mini-epizody "Time Crash", w którym gościnnie gra aktor grający Piątego Doctora oraz "P.S.", który dzieje się po 5 odcinku 7 sezonu i jest zrobiony w formie ruchomego komiksu.

Mam nadzieje, że pomogłem ;)

kapiszon79

Aha i zapomniałem, odcinek "Time Crash" jest osadzony po 3 sezonie, ale przed odcinkiem "Voyage of the Damned".

ocenił(a) serial na 10
kapiszon79

Ja mam problem obecnie ze znalezieniem odcinka specjalnego z 10tym "uciekająca panna młoda",ciężko mi wychwycić specjalne,a Zalukaj przeciążone serwery,ktoś wie gdzie szukać? ;)

ocenił(a) serial na 8
jahras

Raczej są ważne, a zwłaszcza te, które nie są krótkimi historiami. Co do kolejności to na Wikipedii są ułożone chronologicznie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_odcink%C3%B3w_serialu_Doctor_Who

ocenił(a) serial na 5
jahras

Dzięki za pomoc, no to już wszystko wiem :)