Gdzie ona jest bo ja widzę tylko upartą i dąsającą się babę która niczym się nie różni od innych ? I niezbyt genialnie się ożeniła jak widać.
Każdy odbiera tą postać inaczej, ale warto pamiętać, że serial (i książka) pokazuje skomplikowane relacje obu głównych bohaterek. Lila może wydawać się uparta i trudna, ale to część jej złożoności – walczy z ograniczeniami narzuconymi przez społeczeństwo i własnym środowiskiem. Jej geniusz jest niepodważalny - Lila pozostaje postacią, która, choć często działa w cieniu, osiąga sukcesy na wielu polach dzięki swojej determinacji, inteligencji i odwadze. Była niezwykle bystra i utalentowana (wybitne wyniki w szkole- nauczyła się greki i łaciny z książek, projektowania butów, była też taka naturalna liderką wśród znajomych i rówieśników- w późniejszej serii staje się liderka protest przeciwko złym warunkom pracy czy walki z Solarami, rozwija karierę w branży technologicznej- dzięki swojemu samozaparciu i zdolnościom analitycznym itd.) ale niestety nie miała takich możliwości edukacyjnych/rozwoju jak Elena, której rodzice pozwolili na kontynuowanie nauki (mieli możliwości finansowe). To ona często inspiruje Elenę do podejmowania ważnych decyzji ( kariera pisarska). Jeśli chodzi o małżeństwo Lili- można je postrzegać jako decyzję naznaczoną presją i realiami epoki. Tytułowa "genialna przyjaciółka" może być jednak rozumiana dwojako i to jest jednym z najbardziej fascynujących aspektów tego serialu (książki). Z perspektywy Lili można jednak sądzić, że to Elena jest tą "genialną", bo to właśnie ona kontynuuje naukę, odnosi sukcesy literackie i wychodzi poza ograniczenia ich ubogiego osiedla . Wydaje mi się, ze celowo pozostawiono nam tę interpretację otwartą.
Ale na małżeństwo zgodziła sie bez piśnięcia słówka że coś jest nie tak. Dlatego ciężko mi w to uwierzyć że się poprostu poddała presji. Wcześniej przecież jak miało dojść do małżeństwa z Solarem to wprost mówiła że nie i koniec więc to kolejny powód na jej podejście do presji.
Przecież ona zgodziła się na małżeństwo ze Stefano, żeby dali jej spokój z Solarą. Takie były realia, że jakby nie znalazła szybko innego kandydata, to zmusiliby ją w końcu do ślubu z tym jeszcze gorszym. Ona miała 16 lat, więc ciężko oczekiwać dobrych decyzji na całe życie. Do tego na początku Stefano wydawał się w porządku, później wyszło, jaki jest naprawdę, ale nawet nie mieli czasu się dobrze poznać. Lila była momentami okropną postacią, ale trzeba nie rozumieć realiów tamtej epoki, żeby uważać, że trafienie na złego męża to jej wina.
Ja bym myślał że ona wychodzi po za realia tamtej epoki i nie da się zmusić do czegokolwiek czego nie chce.
W pierwszym sezonie/książce jest scena, kiedy to Lila mówi Elenie, że Elena jest jej "genialną przyjaciółką", co pokazuje tę niejednoznaczność tytułu, bo cały czas myślimy, że chodzi o Lilę. Ja myślę, że tytuł nie ma nas przekonać, że Lila była jakąś nadludzką istotą, ten tytuł opisuje postrzeganie bohaterek przez siebie nawzajem - toksyczny podziw, który napędza ich rywalizację przez całe życie.
Nie ożeniła się, wyszła za mąż. Jeśli nie widzisz genialności Lili i nie zrozumiałeś, co robiła, i dlaczego tak jest przedstawiana, to po prostu nie zrozumialeś tej ksiażki/ serialu.