PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 409079
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Raz słyszałem, że w czwartym sezonie, innym razem przeczytałem, że już w drugim. Właśnie skończyłem pierwszy tom i choć świetnie się go czytało, to jednak brakowało mi jakichś różnic lub przynajmniej rozwinięcia wątków przedstawionych w serialu, ponad te, jak na przykład wiek bohaterów lub jakieś drobne ciekawostki.

Mógłby ktoś napisać, kiedy i na jaką skalę wydarzenia w książce zaczną przybierać inny obrót i czy historie niektórych bohaterów będą bardziej szczegółowo opisane?

ocenił(a) serial na 8
Zloty_Deszcz

Sezon drugi generalnie pokrywa się fabularnie ze Starciem Królów, ale widać już nieco różnic. Wątek Aryi zostanie nieco obcięty, w zakończeniu wątku Daenerys będą zmiany i przede wszystkim w serialu będzie pokazanych wiele poczynań postaci drugoplanowych, których w książce nie ma. Wynika to z porzucenia konwencji POV. Potem jest Nawałnica Mieczy rozbita na dwa sezony, 3 i 4. Różnic będzie znacznie więcej, jeszcze nie w fabule, ale na pewno w scenariuszu. Sezon 5 połączy wydarzenia z Uczty Dla Wron i Tańca Ze Smokami w jeden łańcuch czasowy, większość wątków zakończy, jak 5 tom, kilka zostawi na kolejny sezon, a kilka nawet wyprzedzi ( wojna na północy). Sezon 6 oprócz dokończenia pozostałości z 5 tomu opiera się głównie na niepublikowanych Wichrach Zimy. Jednak jest bardzo rozbieżny z książką, wydarzenia mają zupełnie inną chronologię. Sezon 7, który ma obejmować Sen o Wiośnie wybiega tak daleko w przyszłość sagi, że nawet nie wiemy gdzie będą różnice z oryginałem. Generalnie w serialu oprócz osobnych wątków niektórych pomniejszych postaci, bardziej wyeksponowany będzie wątek Innych, wątek Daenerys i smoków, wątek Tyrellów. Umniejszą za to wątek Starków, zwłaszcza Brana i Catelyn. W serialu szybciej będą kończyli poboczne postaci i doprowadzali do spotkań między tymi ważnymi, żeby uprościć fabułę. Tyrion i Jaime będą pokazani bardziej optymistycznie. Varys, Tyrion i Arya bardziej pozytywnie, a Renly i Stannis bardziej negatywnie. To chyba wszystko.

ocenił(a) serial na 9
niwrok_2015

Dzięki za dokładne wyjaśnienie. Choć i tak ciężko się w tym wszystkim połapać :) Z tego, co piszesz, to wątek Aryi w drugim tomie książki będzie przedstawiony bardziej szczegółowo, mam więc nadzieję, że tym samym Jaqena H'ghara, bo najbardziej polubiłem tę postać i jego relację z młodą Starkówną. Możesz jeszcze napisać, czy ich wątek i ogólnie ludzi bez twarzy będzie jakoś bardziej rozwinięty i wyjaśni nieco więcej niż serial?

ocenił(a) serial na 8
Zloty_Deszcz

Co do Jaqena i ludzi bez twarzy, w sadze również będą bardzo enigmatyczni. Potem ich zagadka będzie wyjaśniana stopniowo, ale w serialu też; bo w 5 i 6 sezonie wątek Aryi będzie w miarę wierny książce. Ostatecznie z serialu dowiemy się więcej od momentu gdy wyprzedzi książki, w przypadku Aryi będzie to połowa 6 sezonu. :-)

ocenił(a) serial na 9
niwrok_2015

Uu, czyli nie dowiem się z książek niczego więcej na ich temat :/ Może dwa nie wydane jeszcze w Polsce tomy coś więcej wyjaśnią...