Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 414 tys. ocen
8,7 10 1 414407
7,9 49 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Zastanawia mnie, dlaczego świat pokazany w GoT zatrzymał się w miejscu z grubsza odpowiadającym Średniowieczu. Jego pisana historia liczy tysiące lat, a brak oznak postępu technicznego. Samo toczenie wojen w realnym świecie wymusza choćby doskonalenie broni.

megakruker

Wyjaśnij, jaki to ma związek z tematem, bo nie ogarniam. Zwłaszcza tego potopu.
Historia Westeros jest liczona w dziesiątkach tysięcy lat (fabularnie całkiem niepotrzebnie) i z jakiegoś powodu poruszane przez mnie dziedziny zamarły. Oceniałem postawy władców, nie przystające do dążenia utrzymania lub rozszerzania władzy, znane z historii Świata.

ocenił(a) serial na 8
megakruker

ale w polandi przed Potopem Szwedzkim czy przed Potopem bilijnym, bo do tego biblijnego mozna miec spore watpliwosci

Ami_656

Potop bibilijny jest zapożyczeniem od bodajże Sumerów. Świadectwa archeologiczne pokazują, że było to przerwanie zapory lądowej w obecnej cieśninie Dardanele. Jednak oczywiście lepiej jest tłumaczyć to gniewem bóstw niż strukturami geologicznymi. Bardziej wychowawcze dla maluczkich i pozwala trzymać nad nimi władzę. Na dnie Morza czarnego na głębokości kilkudziesięciu metrów odkryto ślady osadnictwa. Pasuje nawet góra Ararat (ta od arki), która leży na Kaukazie. Jednak ludzkość nie wyginęła, bo szybkość podnoszenia się lustra wody (szacowana z przekroju cieśniny) pozwalała na ewakuację nawet pieszo. Zatem nie było żadnej wymiany cywilizacji.

bazant57

No i wrócił nowy sezon. Co mamy z postępu technicznego? Obróbkę smoczego szkła przez... topienie go i odlewanie grotów i ostrzy toporów. Geologom pewnie przy tej scenie puszczają zwieracze.
Nie mniej pojawiła się jaskółka - broń Aryi zbudowana przez Gednry'ego. Zobaczymy jeszcze, co to za cudo.

bazant57

No i upada moja teza, w KP i na okrętach Eurona zainstalowano dziesiątki skorpionów i to potężniejszych niż prototyp. Zmiana jakościowa przeszłą w ilościową, a to jest oznaka postępu technicznego.

bazant57

No i totalna klapa z wykorzystaniem owych "postępowych" broni. Jeden smok dał radę kilkudziesięciu skorpionom. Postęp się znów opóźni...