Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 415 tys. ocen
8,7 10 1 414540
7,9 49 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Mam pytanko.Jestem fanem książek ale serialu nie obejrzałem(czekam aż Martin skończy sagę ale chyba jeszcze sobie poczekam) i mam pytanie.Czy jak fabuła wyprzedziła już Taniec ze smokami to: a)Martin zdradził im najważniejsze wątki które zawrze w dwóch ostatnich częściach żeby serial się chodź trochę zgadzał z jego wizją zakończenia czy b)twórcy postanowili że serial idzie swoim torem i nie opiera się już na książkach a jeśli tak to tylko troche.Ktoś wie ? Oczywiście proszę bez spoilerów ;)

ocenił(a) serial na 6
ukasz944

Generalnie niby jest na tańcu ze smokami, ale większość fajnych postaci z książki (nowych) nie występuje, a te co były to nie mają nic wspólnego z książką.

ocenił(a) serial na 6
eleanora

Chodzi o ostatnie sezony, początkowe 4 sezony opierają się w dużej mierze na książce.

ocenił(a) serial na 8
ukasz944

Z tego, co kiedyś czytałem, GRRM zdradził kilku osobom zakończenie, tak aby mogli napisać ostatni tom w razie gdyby nie dożył. Ale nie scenarzystom serialu.

Od 1. do 4. sezonu fabuła trzymała się książkowej z tą różnicą, że trzymano się chronologii, była jasna zasada: 1 sezon = 1 rok kalendarzowy, między każdym odcinkiem kilka tygodni akcji przerwy. Od 5. jest przegięcie w drugą stronę: wątki się przesunęły czasowo względem siebie. Prawdopodobnie scenarzyści czekali na Wichry i zabrakło im pomysłów na niektóre wątki.

Przyjęli zasadę, że najpopularniejsi aktorzy muszą dostać najwięcej czasu antenowego, stąd np. uśmiercają jakąś postać. która w książce żyje, żeby więcej czasu poświęcic głównym bohaterom, których posyłają w różne miejsca, gdzie zajmują miejsce postaci trzecioplanowych.

Kinokio

czyli z książkami to już dużo wspólnego nie będzie miało/nie ma ?

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 8
ukasz944

Zgodnie z tym co mówili twórcy, GRRM zdradził im kilka ważnych punktów zwrotnych albo tajemnic. Ale nie możemy mieć pewności, czy przedstawili je w serialu dokładnie tak jak zostaną przedstawione w książkach. Np. los Shireen wydaje się tylko "z grubsza" pasować do sytuacji, którą odnajdujemy pod koniec Tańca ze Smokami. I pewien istotny detal będzie w książce przedstawiony prawie na pewno zupełnie inaczej. Z drugiej strony pojawiły się w serialu takie ciekawostki, które wydają się zbyt sprytne jak na wyobraźnię scenarzystów i wiele wskazuje na to, że zostały wzięte w całości z Wichrów (np. tajemnica imienia Hodora).
Ogólnie powiedziałbym tak - pierwszy sezon miał 90% zgodności z książkami (skróty i zmiany dialogów były uzasadnione). Od sezonu drugiego do czwartego mieliśmy do czynienia z daleko posuniętą adaptacją, w której może 60-70% treści pochodziło z książek. Sezon piąty i szósty to już trochę jazda bez trzymanki, bardzo luźno oparta na fabule książek, bez znacznej części kluczowych postaci, a czasem z celowymi zmianami w fabule. Powiedziałbym, że może 30-40% scen, jakie obserwujemy w tej chwili w serialu ma jakiekolwiek zakotwiczenie w fabule wymyślonej przez Martina.
Więc spoilery dla fabuły książkowej na pewno się znajdą... ale nie stresowałbym się tym zbytnio. Na tym etapie to już jednak odrębne historie.

DaeL83

dzięki za wytłumaczenie ;)