Witam
Szukałem wytłumaczenia w postach ale niestety w takiej ilości nie udało mi się
Mianowicie chodzi mi liczbę sezonów
3 sezon kończy się wybuchem Firmy i jak Nathan rozmawia z prezydentem o akcji zbierania „utalentowanych” ludzi aby byli pod kontrolą.
W odcinku [03x14] Clear and Present Danger napisane jest “chapter 1” ale numeracja dalej jest sezonu 3.
Odcinek pt „odkupienie” w pierwszej sekundzie już pojawia się „Volume fife” a numeracja leci sezonu 4.
Pierwszy odcinek był podwójny następny „chapter” pt „INK” numerowany jest jako odcinek 3 a w odcinku napisane jest „chapter 2 - INK”
Wiec będziemy oglądać niebawem Heroes Season 4 Episode 14 a tak naprawde będzie to season 5 Episode 13
Czasami w serialu gubię się z cała ta akcją kto co gdzie robi ale z numeracja odcinków ktoś ładnie zamieszał
pozdrawiam
Po 1) Sezon nie równa się Tomowi xP
Po 2) Odcinek ni erówna sie rozdziałowi
Proste.
Z checia Ci to wytlumacze :)
Seriale amerykanskie dzielą sie na sezony trwające mniej wiecej tyle samo co u nas rok szkolny :) Tak wiec teraz mamy juz 4 sezon herosów, nie mylic z volumem. Sezon to ogolne okreslenie danego serialu w zaleznosci w jakim roku jest wyswietlany czyli od jednych wakacji do nastepnych, natomiast w przypadku herosów twórcy wymyslili sobie dodatkowa bym nazwal podzialke ktora odnosi sie do fabuly poszczegolnych odcinkow. Zatem pierwszy sezon herosow emitowany 2006/2007 byl caly volumem 1 dlatego ze fabula byla rozlegla i potrzebowali na ten jeden konkretny watek dotyczacy wybuchu nowego jorku wszystkich odcinkow w tym ndanym okresie. Nastepny sezon 2 byl volumem 2 w 11 odcinkach i gdyby nie strajk scenarzystow to po przerwie swiatecznej mielisbysmy volume 3 w 2 sezonie pt Złoczyńcy :) i co za tym idzie pewnie max jakeis 13 odcinkow. Kolejny juz sezon 3 emitowany w 2008/2009 to byli juz wspomniani zloczyncy ktorzy mieli 13 epizodow po czym ich watek sie zakonczyl i chwile pozniej rozpoczal sie kolejny watek na 12 odcinkow czyli uciekinierzy czy cos w tym stylu. Teraz mamy juz 4 sezon serialu ktory podobnie jak 1 volume i 1 sezon ma rozlegly wątek totez zostanie przeciagniety na caly sezon czyli pewnei do tych dwudziestu kilku odcinkow. Te volumy nei maja nic wspolnego z sezonami bo volume to podzial na dana historie jaka wymyslili scenarzysci a sezon to ogolne pojecie dla wszystkich seriali. Uff troche sie rozpisalem :)