Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 65 tys. ocen
7,7 10 1 64770
6,7 6 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Gołębie

ocenił(a) serial na 10

Wbrew pozorom motyw gołębi nie ciągnie się od początku 6 sezonu... a już od finału piątego...

Odświeżałem sobie rano 5x22 i jakże mocno poraziła mnie rozmowa Lisbon i Patricka na temat szczęśliwych wspomnień... Czy ktoś bowiem zauważył, co mówi wtedy Lisbon?

TL: Spiąłeś się na dźwięk jej nazwiska. Dlaczego?
PJ: Wyrobiłaś się, Lisbon...
TL: Daruj sobie ten ton. W czym rzecz?
PJ: Wiesz jak to jest, gdy pewne wspomnienia z dzieciństwa pamięta się przez całe życie? Często powiązane z muzyką lub piosenką?
TL: Pewnie. Znasz tę o torcie pozostawionym na deszczu? <UWAGA UWAGA> Zawsze widzę moją matkę karmiącą gołębie. Nie wiem, dlaczego.</UWAGA UWAGA>

Co to, kurka wodna, może oznaczać...? :x Fajnie by było, gdyby nie okazało się później, że znaczy jedno wielkie nic...

ocenił(a) serial na 10
adrian593

a już nas wręcz zasypują tymi nawiązaniami, gołębie, tygrys z wiersza Blake'a, biegłość w gwizdaniu, nawet rytm, w którym Patrick przemawia do podejrzanych w tej przydrożnej knajpie to mi się z rytmem z Shakespeare'a kojarzy, a ten z kolei napisał wiersz " Feniks i gołąb", alegoryczny poemat o upadku miłości, więc domniemań można snuć mnóstwo, a co z tego okaże się prawdą to tajemnica Hellera i spółki, w każdym razie pomysłowi i oczytani są, co im należy zaliczyć na duży plus.

Choć z tym gwizdaniem to mi się pomysł mało podoba, za wyrazisty jak dla mnie :)

adrian593

Wow, dobrze znalezione powiązanie. Bez wątpienia ma to jakiś związek z przeszłością Jane'a.