Pojawił się wątek, że RJ może być brat Boba Kirklanda, Michael. Nagranie Sophie Miller: "... nie ma rodziny lecz wielu przyjaciół, którzy stanowią dlań towarzystwo i oparcie ..." W tym momencie opcja z bratem Kirklanda jest raczej kiepska.
Aktualna piątka:
1) Bret Stiles - wiek nie pozwala mu na bycie RJ, no chyba, że jak ktoś to napisał wcześniej: "jest po operacji plastycznej"
2) Reede Smith - i imgflip com/4a7bq gif (odstępy proszę zamienić na kropki) => Mały grubasek nie ma postawy ukazanej na tym gifie...
3) Thomas McAllister - Przeanalizowałem odcinek z Szeryfem (s01e02). Jeśli wystąpił tylko w tym i pojawił się dopiero po pojawieniu się listy to raczej RJ być nie może. PJ i Szeryf nie uścisnęli sobie rąk. Więcej!!! Nie było nawet próby podania rąk.
4) Gale Bertram - Dyrektor CBI. Pojawił się wcześnie. Jego zaangażowanie oraz niektóre zwroty mogą przyprawić człowieka, że to on może być RJ. Widać po nim, że dobrze zna RJ. W sumie nie bardzo bym się zdziwił gdyby on był głównym podejrzanym, lecz ...
5) Ray Haffner - Mój główny kandydat na RJ. Zgadza się w nim większość ukazanych cech usłyszanych z nagrania Sophie (może dlatego, że mało go znamy). Nie potrafi ukryć swojej "miłości" do Lisbon. Dlaczego prawdziwy RJ jej nie zabił? Teoria PJ: "Może brakło mu czasu, lub coś mu przeszkodziło"? Może dlatego, że osobie do której się coś czuje nie można zrobić krzywdy? Mi zgadza się wszystko poza jedną rzeczą: Dlaczego kazał Cho donosić o PJ w odcinku s04e02?
Trochę za bardzo się zacząłem doszukiwać. Wyciągam z kontekstu, ale o to chyba chodzi.
Jeśli ktoś w jakiej sprawie się nie zgadza, proszę o komentarz zwrotny ;)
dla mnie dotychczas głównym podejrzanym był Partridge a po nim był Haffner -dlatego on jest teraz moim głównym podejrzanym .Haffner ma sylwetke która idealnie pasuje do sylwetki RJ , był w Visualise (w tym samym okresie co RJ ) i wiekowo też pasuje
Bob Kirkland -od początku mi się rzucił w oczy, nie brałem go pod uwagę jako RJ ale gdy był pokazany w tej limuzynie z agentką Shultz , ten głos ,w biurze z Bertramem który chwilę wcześniej rozmawiał z Lisbon itd to wszystko wygladało jak podane na tacy od razu -skreśliłem go bo to by było za proste
Po drugim odcinku tego sezonu mam teorię, że RJ był Partridge a jego uczniem albo pomocnikiem jest Haffner. Być może RJ miał plan zabicia Lisbon i plany pokrzyżował mu Haffner, który nie chciał dopuścić do jej śmierci, bo coś do niej czuje. Gdy Haffner wychodził od Lisbon ze szpitala gwizdał refren piosenki 'Jimmy cracked corn' w którym pada zdanie 'mój mistrz odszedł'. Słowa tego refrenu to:
Jimmy crack corn and I don't care x3
My master's gone away
Jeden ze scenarzystów zapytany czemu RJ nie zabił Lisbon powiedział że RJ się zmienił (być może dosłownie):
What he did with Lisbon is also a sign that perhaps Red John is being knocked a little off his game. Did he intend just to mark her like that? Did he intend to do more and change his mind? We're not sure, but it's definitely not the Red John we've seen before.
Wcześniej też scenarzyści mówili że jak już dowiemy się kto jest RJ to będziemy rozczarowani - info że RJ już nie żyje i nie dojdzie do konfrontacji z PJ napewno byłoby sporym rozczarowaniem. Mocno naciągana ta teoria ale wydaje mi się ciekawa.
czyli (prawdopodbnie) Haffner był uczniem Partridge'a ,mistrz chciał zabić Lisbon ale Ray wolał zabić mistrza niż dopuścić do jej śmierci -a teraz będzie kombinował i naśladował Red Johna
ciekawa teoria:) trochę mi nie pasuje że Partridg był tylko technikiem kryminalistycznym z zawodu, ale w sumie kto oglądał Dextera ten wie jaki to zawód:) Z wyglądu, głosu zanim zginął ta postać też mi najabrdziej pasowała na RJ
Brat Boba mógł powiedzieć Sophie, że nie ma rodziny bo przecież, gdyby był RJ to podszywał by się pod Boba i nie przyznawał doktor Miller do posiadania brata, a ona wiedział tyle co jej powiedział plus jej własne obserwacje, że coś gość ukrywa
Smith to taki mały nie jest, facet ma jakieś 190 cm i ma nadwagę, ale jakoś bardzo otyły nie jest , jakby był w przebraniu to nie wiem czy ta nadwaga tak w oczy się rzuca
Haffner pasuje póki go nam tak ukazują, ciekawe co z nim zrobią w następnym odcinku, donosić Cho kazał bo chciał uniknąć kompromitacji, myślał. że jak będzie wiedział co planuje Patrick to się przygotuje i nie da zaskoczyć, ale w rezultacie Jane z niego nieźle zakpił
Szkoda że nie napisałeś w kolejności w jakiej była podana lista od RJ.
1) Bret Stiles
2) Gale Bertram
3) Ray Haffner
4) Reede Smith
5) Bob Kirkland
6) szeryf Thomas McAllister
7) Brett Partridge
Teraz coś wam pokażę, zauważyłem to przed chwilą kiedy skończyłem oglądać odcinek s06e04 i wróciłem do pierwszego sezonu żeby przypomnieć sobie listę osób.
s06e01
7) Brett Partridge s06e01 pewnym można być porwania. s06e02 otrzymujemy pewność że nie on jest RJ wraz z informacją o jego śmierci
6) Thomas McAllister s06e03 skreślony z listy podejrzanych przez brak lęku wysokości (spokojnie sobie przeszedł po dachu)
5) Bob Kirkland s06e04 fanatyczne szukanie RJ i to że został zabity oznacz że nie jest RJ
4) Reede Smith s06e04 od początku sceny w której zatrzymuje samochód wiadomo że jest w coś zamieszany i nasuwa się od razu że jest RJ lub pod jego "władzą". Jednak potwierdzenie kim jest dostajemy w chwili kiedy zwraca się do kierowcy "Tyger Tyger" ta sytuacja pokazuje że nie jest RJ, a tylko jego "podwładnym". Po pierwsze nie jest to zabójstwo w stylu RJ po drugie nie przedstawiał by się kierowcy(no chyba że to nie hasło a forma cieszenia - podniesienie moralii; ale okrzyki wypowiada się. Ale główną rzeczą na której chciałem się skupić jest to, że zmazanie jego z listy podejrzanych zachodzi później niż Kirklanda.
I teraz coś do czego dążyłem od początku. Sceny z filmu są tak nam podawane, że lista się wykrusza w odwrotnej kolejności niż podawana na filmie przez RJ.
Czy to oznacza że RJ jest Bret Stiles? Osobiście moim nie, bo również podejrzewam Haffner'a, ale to właśnie on według mojej tezy jest następny na liście
W 8 odcinku 2 serii przez chwile widzimy Red Johna jak otrul Rebecke. Zobaczcie na 34 minute i 20 sekunde.
Widac konkretnie tyl glowy i widac ze jest mocno owlosiony. Tak sie skladam ze tylko Haffner z pozostalej 5 ma wlosy reszta to lysolce.
no wątpię by osobiście RJ fatygował się do takiego zadania, raczej posłużył się jakimś pionkiem
W odcinku Rebeka mowila ze sa w sobie zakochani oczywiscie wedlug niej a jak przechodzila w arescie i widziala tego faceta to wygladala na bardzo szczesliwa wyraznie sie usmiechala wiec watpie zeby usmiechala sie tak mocno do pionka
wydaje mi się, że ona nie mówiła o zakochaniu w Red Johnie jako facecie, a o jakiejś idei i pewno należała grupy fanatyków, gotowych zginać dla sprawy, stąd jej szczęśliwy wyraz twarzy, zobaczyła kogoś od RJ i ze swojej grupy ( ludzi z wypranymi mózgami jak w sekcie) i się uśmiechała dumna że wypełniła misję.
Ja tak to widziałam , ale oczywiście mogę nie mieć racji :)