Opowieść podręcznej

The Handmaid's Tale
2017 - 2025
7,9 82 tys. ocen
7,9 10 1 82127
7,6 24 krytyków
Opowieść podręcznej
powrót do forum serialu Opowieść podręcznej

Co ciekawe najbliższy światu filmowemu jest w rzeczywistości jest świat komunistyczny ewentualnie niemiecki nazizm, czyli ustroje wybitnie ateistyczne.

ocenił(a) serial na 9
Szymon_Nowak_1542

I obecna sytuacja w Polsce

Agatonik

eeeeeee o czym ty pieee_szysz XD Polska to jeden z najbezpieczniejszych krajów w UE XD

ocenił(a) serial na 9
FrankSerpico4455

Szczególnie dla kobiet po ogłoszeniu pseudo-wyroku pseudo-trybunału. I dla osób LGBT. Dla imigrantów. Dla protestujących kobiet, którym łamie się ręce. Fakt, pseud-prezydent powiedział, że mamy się cieszyć bo nie zabijają. O czym Ty piszesz??!!

Agatonik

Gdzie łamią kobietom gnaty? Jaki pseduowyrok? LGBT? Przeciez każdy ma ich gdzieś i nikt ich nie tyka XD.
Piekło kobiet? chyba mężczyzn którzy są wyrzucani albo są im zabierane dzieci, to mężczyźni głównie popełniają samobójstwa w polsce bo nie dają sobie rady z tym chorym systemem. Kobiety mają niesamowicie wiele przywilejów i walczą o jeszcze bo "a czemu by nie"...
Z tymi gwałtami to też przesada, robią taki szum jakby codziennie w polsce były gwałcone setki kobiet.. to nie brazylia albo meksyk gdzie ludzie na ulicach znajdują poćwiartowane zwłoki.
Rozumiem, lata 90. TAK można było dostać w mordę albo zostać zgwałconym. Ale dzisiaj? Kobiety nie miały nigdy tak bezpiecznie...

co do tematu - sam kaczora nie lubię, to idio_ta jest niesamowity i psychol... ćwok jeszcze pewnie by chciał zacząć wojować o zgrozo z rosją XD
A i w kościółek też już nie wierzę więc jak widzisz prawicowiec ze mnie żaden XD

ocenił(a) serial na 9
FrankSerpico4455

A dziewczyna, której policja złamała rękę w trzech miejscach? A kobiety nie walczą, bo mają taki kaprys, tylko dlatego, że zabiera im się podstawowe prawo do wyboru, jak ma wyglądać ich życie, zabiera godność i wymaga heroizmu.

Agatonik

Dawaj mi tu potwierdzone info o złamaniach. Tylko rzetelne bo fakenewsów w necie jest od groma...
Nikt wam niczego nie zabiera, pojedź i żyj w krajach islamskich to docenisz Polską wolność. U Arabów dostałabyś z liścia i byś musiała siedzieć cicho.

ocenił(a) serial na 9
FrankSerpico4455

Zawsze są miejsca, gdzie jest gorzej. To nie oznacza, że tutaj jest ok. A na pewno jest koszmarniej, straszniej niż było.
"Ubolewam nad tą sytuacją - tak wiceminister spraw wewnętrznych i administracji Maciej Wąsik w Sejmie..."
Jest wypowiedź Wąsika i dziewczyny
https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/policjant-mial-zlamac-reke-19-latce-wic eszef-mswia-wyraza-ubolewanie,1041822.html
Proponuję schować uprzedzenia do kieszeni i wysłuchać

Agatonik

"Zawsze są miejsca, gdzie jest gorzej. To nie oznacza, że tutaj jest ok. A na pewno jest koszmarniej, straszniej niż było."
JEZU co za bełkot. Gdzie ty masz strasznie w tym kraju? Z którego ty jesteś rocznika? Czy wiesz co było dla kobiet w latach 90? Teraz to wy macie RAJ. W latach 90 to był syf kiła i mogiła.. 500 plus to można było pomarzyć.

Jak mówię, pojedź do krajów arabskich, TAM JEST PIEKŁO KOBIET. Kobieta NIC nie ma go gadania, jest traktowana gorzej niż pies... W Polsce kobieta ma raj. Może się realizować, ma wiele przywilejów itp.
Nikt za to nie mówi o Piekle Mężczyzn...

ocenił(a) serial na 9
FrankSerpico4455

A Ty dalej swoje. Co za sposób myślenia? Jeżeli ja mam 100 000 kredytu, to mam się cieszyć i uważać swoją sytuację za dobrą, bo nie mam 200 000 tak jak mój znajomy? Albo mąż alkoholik, ale nie bije - to oznacza dobry związek? To taki dziecięcy zabieg - dostał 2 z kartkówki, ale jest super, bo Jaś dostał jedynkę?
A może porównać sytuację kobiet do współczesnej Irlandii, a nie krajów arabskich. Dlaczego w dół? Trzeba dążyć do lepszego, a nie budować swoją wartość przez porównywanie się z totalną patologią.

Agatonik

Dawaj argumenty że w Polszy jest "piekło kobiet" bo normalnie ja tego nie widzę...

ocenił(a) serial na 9
FrankSerpico4455

Masz pewną taktykę prowadzenia rozmowy, pod tytułem "dawaj argumenty". Jak ci je daję, chociażby w postaci linku o sprawie połamania dziewczynie ręki, to nie odnosisz się do tego ani słowem, tylko czepiasz się jakiegoś innego fragmentu mojej wypowiedzi. I znowu: dawaj argumenty!. Grzecznie byłoby, gdyby to miałaby być dyskusja, odnieść się do tego. Ale mam wrażenie, że Tobie nie chodzi o wymianę opinii, porozumienie, tylko pyskówkę. Ja tego nie chcę.

Agatonik

Sorry, ja po prostu podchodzę to internetu mocno wybiórczo, internet to ściek który wpływa na umysły ludzkie.
Ja po prostu uważam że "piekło kobiet" które w polsce tak uskuteczniają feministki jest po prostu bzdurą. Piekło kobiet jest w Afryce (obrzezanie młodych dziewczyn) i w krajach islamskich ( kobiety traktowane gorzej niż psy)...
Dla mnie prawo gdzie kobieta od tak może wyskrobać sobie dziecko jest chore. Niestety wieele kobiet (tak samo jak i mężczyzn) jest głupie i nieodpowiedzialne. Poza tym wyskrobanie dziecka to nie obcinanie paznokci - dowiedzione jest jak wiele kobiet załamało się po tym psychicznie...
Mój kolega chodził na marsze, był w samym centrum wydarzeń i dał sobie z tym po prostu spokój bo jak był za marszem kobiet, teraz określił to "impreza" a nie "manifestacja"...
Niech lepiej powiedzą o wzroście samobójstw wśród mężczyzn, ich uciskania psychicznego i niebotycznych wymagać jakie im są stawiane.

FrankSerpico4455

Nie wyskrobanie dziecka tylko usunięcie płodu, jak już się wypowiadasz to podawaj prawidłowe określenia. Poza tym dowiedzione jest, że wiele kobiet nie czuje się źle psychicznie po po zabiegu aborcji, wystarczy poczytać ich własne wypowiedzi i nie utrwalać mitów dotyczących syndromu poaborcyjnego. Jeśli chodzi o wysoką liczbę samobójstw wśród mężczyzn to nikt tego nie neguje i nikt nie mówi, że mężczyźni mają perfekcyjne życie.

Ligolo

to chyba jakieś psychopatki... ja wiem żę kobiety są hipergamiczne i bezwzględne z natury ale żeby aż tak?

Agatonik

Poza tym sorry, dużo tych ludzi to oszołomy, jakby mnie kobieta od tak bez powodu leciała do mnie z łapami to bym się bronił. A dlaczego nie? Przecież jest równouprawnienie a wiele kobiet korzysta z tego że "nie uderzysz mnie bo jestem kobietom".
Skąd wiesz czy tak nie było? Jest nagranie w sieci jak jakaś totalna kretynka dla picu uderza faceta w głowę, gdy facet zaczyna się bronić to ona zaczyna krzyczeń "ludzie bije mnie, gwałci mnie" po czym leci do policji.
Poza tym dlaczego nie mówi się o przemocy psychicznej wobec mężczyzn? Kobiety potrafią niszczyć mężczyzn latami, sam byłe wiele razy świadkiem jak kobieta dołuje albo nęką swojego faceta. Oczywiście reakcją otoczenia była obojętność...

ocenił(a) serial na 9
FrankSerpico4455

To prawda o przemocy wobec mężczyzn, szczególnie tej emocjonalnej praktycznie się nie mówi. I to nie jest ok. Wiem, że kobiety są bardzo różne i potrafią być okrutne, mściwe, zawistne i piekielnie manipulacyjne. Tak samo jak mężczyźni są bardzo różni. Wszystko zależy od człowieka. Są przemocowcy i są w większości porządni faceci.
Ponadto nigdy nie twierdziłam, że aborcja to tak jak obcięcie paznokci. Zapewniam Cię, że dla większości kobiet to trudna decyzja. I nikt nikogo do niczego nie zmusza. Chodzi o to, żeby była możliwość wyboru, świadomego wyboru w sytuacji, gdy mam urodzić dziecko, które będzie się męczyć albo zaraz po porodzie umrze. Sorry, ale nigdy nie będziesz w ciąży więc nigdy też nie będziesz wiedział, co z tym się wiąże - jakie uczucia, przeżycia, obawy. Nie wiesz też jak to fizycznie wpływa na kobietę. I to nie jest zarzut - po prostu jesteś mężczyzną.

ocenił(a) serial na 7
FrankSerpico4455

Ty to jesteś niezły śmieszek, starasz się przekonać ludzi, że w tym kraju mamy tak pięknie xD

Virsitaris

Ale pod jakim względem ci chodzi? No w Polsce żaden terrorysta ci noża nie wsadzi i głowy nie utnie przecież... przypominam że w Niemczech w pewnego Sylwestra były przypadki molestowań i gwłatów przez "śniadych braci". W Polsce takie rzeczy nie mają miejsca...

ocenił(a) serial na 7
FrankSerpico4455

Najważniejsze, że pedałów i muslimów ni ma w wielkiej Lechii. Dobrobytu i kawalerek tańszych niż 70m2 na Florydzie 30 minut od morza też nie ma xD
Ten polskojęzyczny rząd pod ruską onucą ładnie przygotuje ten kraj do kolejnego lennictwa.

Virsitaris

Broń boże że jestem prawakiem, gardzę mocno kościołem i kaczką ale naprawdę jak na razie w porównaniu do USA (poszczególne stany) nie jest u nas aż tak źle...

ocenił(a) serial na 7
Szymon_Nowak_1542

Czasami jak ktoś walnie taką bzdurą to powinni oprawić to w ramkę i przykleić na górnym banerze portalu.
Snujesz domysły kiedy w filmie jasno określone są doktryny i podłoże republiki. Dla dzbanów, którym się nie chciało oglądać mogę dodać, że akurat obecne chrześcijaństwo przedstawiane jest w wspomnieniach dosyć pozytywnie, ale tak to jest jak ktoś jest leniem.

ocenił(a) serial na 6
Szymon_Nowak_1542

Tak, tak, wybitnie klasowe (wręcz kastowe) społeczeństwo najbliższe komunizmowi. A nazizm był tak ateistyczny, że dewizą ówczesnej niemieckiej armii było "gott mit uns".