Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122839
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

0/10

ocenił(a) serial na 1

Tyle w temacie. Nie wiem ile im płacą, że jeszcze nie zdjęli takiego ekskrementu z anteny.

ocenił(a) serial na 9
Jacke32

hejt i tyle... oczywiście nie mówię, że masz zachwycać się tym serialem, ale z pewnością nie zasługuje na twoją opinie...
oczywiście tematyka i fabuła nie musi ci sie podobać, gdyż z pewnością nie jest ona dla wszystkich w jakiś tam sposób atrakcyjna
niemniej jednak serial jest dobrze zrobiony pod względem techniczny, niezłe efekty specjalne a przede wszystkim niesamowita gra aktorska Niny Dobrev
wykreowała ona dwie zupełnie różne postacie idealnie oddając ich emocje i tworząc dwie odrębne osobowości, co niewątpliwie świadczy o jej talencie,gra pozostałych czołowych aktorów również nie pozostawia nic do życzenia więc twoja ocena to zwykły, w zasadzie słaby hejt
serial pomimo tego iż z pewnością trafia do jakiegoś określonego kręgu zainteresowanych to osoba z zewnątrz" posiadająca jakąkolwiek wiedze w temacie filmów, potrafiąca konstruktywnie ocenić dany twór kultury dostrzeże właśnie te atuty owego serialu i postawi ocenę bardziej profesjonalną i zwyczajnie sprawiedliwszą

ocenił(a) serial na 1
missnothing__

Uśmiałem się jak nigdy, zwłaszcza kiedy wspomniana została "wspaniała gra aktorska" i "wielki talent" Niny Dobrev oraz innych aktorzynek z tego serialu. Zresztą czego spodziewać się po osobie, która Kac Vegas uważa za rewelację. Pod względem technicznym dobry jest nawet zmierzch, co nie zmienia jednak faktu, że jest totalną chałą.

"osoba z zewnątrz posiadająca jakąkolwiek wiedze w temacie filmów, potrafiąca konstruktywnie ocenić dany twór kultury dostrzeże właśnie te atuty owego serialu i postawi ocenę bardziej profesjonalną i zwyczajnie sprawiedliwszą"
Obejrzałem jakieś pół tysiąca filmów, z czego oceniłem 400. Obiektywnie serial zasługuje na 3, niemniej widząc tą kreowaną przez dwunastolatki średnią, dałem 1.

Serial niemniej posiada niewątpliwie jeden atut - pozwala zobaczyć jak żałosne produkcje oglądają w dzisiejszych czasach dziewczynki. Żałujmy, że nie jest to Hannah Montana - zamiast brokatu, będą smarowały się krwią.
Rośnie nam kolejne pokolenie staruszek, które będą oglądały modę na sukces.

ocenił(a) serial na 6
Jacke32

Zgadzam się Jacke32

ocenił(a) serial na 6
Jacke32

Lekka przesada moim skromnym zdaniem. Pierwsze sezony były na prawdę przyzwoite. I błędnym jest założenie, że seriale tego typu oglądają jedynie dziewczyny poniżej 18 r.ż. Jak również błędem jest porównanie do HM, jak dla mnie jest to jednak inny target i typ serialu.

Jacke32

''Zresztą czego spodziewać się po osobie, która Kac Vegas uważa za rewelację''
A czego się spodziewać po osobie, która oceniła Milosć na bogato na 10 ?

ocenił(a) serial na 1
Moridin_3

Powinieneś/aś chyba wymienić swój sarkaztomierz, bo coś słabo działa, skoro uważasz, że ta ocena została przyznana na poważnie.

Jacke32

Nie no spoko, ale i tak nie powinieneś się do niego dowalać o to, że ocenił Kac Vegas na 9, bo każdy ma inny gust i jednemu się to będzie podobało drugiemu nie.

ocenił(a) serial na 9
Jacke32

Wszystkich widzów Pamiętników Wampirów "wrzucasz do jednego worka" co jest krzywdzące tak samo jak porównanie owego serialu chociażby do Hannah Montana... jesteś zwyczajnie w błędzie, gdyż serial ma dużo szersze grono odbiorców niż domniemane 12 latki, a ty uważasz, że są to jedynie 12 letnie dziewczynki. Ciekawa jestem na jakiej to ustaliłeś podstawie, ale nie zamierzam w to wnikać.
Twoja opinia jest zresztą bardzo niespójna.. oceniasz na 1/10, piszesz że 0/10 a jak sama powiedziałaś zasługuje na 3/10...
Masz o sobie najwyraźniej zbyt wysokie mniemanie jako o "krytyku filmowym" twoja opinia jest bardzo stronnicza i brak w niej jakiegokolwiek obiektywizmu, o gustach się podobno nie dyskutuje ale twoje słowa są po prostu zwykłym hejtem.
Co do samej Niny Dobrev... jakby nie było i tu myślę, że wiele osób sie ze mną zgodzi aktorką jest naprawdę dobrą, i tu swojego stanowiska nie zmieniam.

ocenił(a) serial na 1
missnothing__

Po pierwsze, wypadało by poszukać w moich wypowiedziach, w jakim rodzaju piszę zdania pierwszoosobowe, a jest to rodzaj męski. Po drugie, średni wiek ustaliłem na podstawie poziomu wypowiedzi widzów tegoż serialu, jak i patrząc na osoby z mojego otoczenia, które go oglądają. 1/10 jest minimalną oceną na filmwebie, niżej niestety się nie da. Opis na profilu również jest ironiczny (ja rozumiem, że w internecie ciężko jest połapać takie rzeczy, ale nie przesadzajmy - to przecież rażąco oczywiste). Jak już mówiłem, obiektywnie serial zasługuje na 3. Subiektywnie (czyli stronniczo [dopisek, bo nie wiem jak bogate jest twoje słownictwo]) dałem 1, ponieważ jak już mówiłem, średnia tego serialu jest zdecydowanie zbyt wysoka. Hejtem z pewnością nie jest, a to dlatego że mieści się w pojęciu konstruktywnej krytyki.
Twoja opinia nt. panny Dobrev mówi sama za siebie i przekreśla jakiekolwiek nadzieje na to, że wiesz o czym mówisz pisząc "dobra aktorka".

ocenił(a) serial na 9
Jacke32

Niemniej jednak ocena wieku widzów jest tylko twoim, personalnym wyobrażeniem i w dodatku błędnym, co zresztą nie tylko ja powiedziałam.
Wypraszam sobie jakieś złośliwe komentarze o zasobie mojego słownictwa, choć nie wiem co to ma wspólnego z całą resztą. Dla twojej wiadomości jest on całkiem pokaźny.
Osobiście polemizowałabym też czy stwierdzenie "0/10: Tyle w temacie. Nie wiem ile im płacą, że jeszcze nie zdjęli takiego ekskrementu z anteny." można by nazwać konstruktywną krytyką...

ocenił(a) serial na 1
missnothing__

Nie była to złośliwa uwaga, tylko dopisek spowodowany moją niewiedzą odnośnie twojego wieku. Nie miał na celu urażenia Cię.

"Osobiście polemizowałabym też czy stwierdzenie "0/10: Tyle w temacie. Nie wiem ile im płacą, że jeszcze nie zdjęli takiego ekskrementu z anteny." można by nazwać konstruktywną krytyką..." Miałem na myśli ocenę, nie moją wypowiedź.

ocenił(a) serial na 9
Jacke32

Co do mojego wieku... Mam 17 lat, więc jakieś pojęcie o kulturze współczesnej mam, zwłaszcza, że przedmioty humanistyczne zawsze były moją mocną stroną. Ze względu na swój wiek również nie wpisuje się w twoje wyobrażenie o domniemanych odbiorcach Pamiętników Wampirów.
"opinia nt. panny Dobrev mówi sama za siebie i przekreśla jakiekolwiek nadzieje na to, że wiesz o czym mówisz pisząc "dobra aktorka"." Cóż.. ta opinia moim skromnym zdaniem jest nieco hipokrytyczna.. oczywiście, nie mówię, iż masz się z nią godzić, gdyż jest to moje własne spostrzeżenie choć myślę, że uzasadnione. Ty jednak nawet nie tyle co kwestionujesz moje słowa a po prostu- z mojego punktu widzenia- uważasz, iż twoja opinia jest więcej warta. Tak samo jeżeli chodzi o Kac Vegas... jeżeli Tobie się owa komedia nie podoba, nikt nie ma z tym problemów ale stwierdzenie, że nie można sie ode mnie spodziewać jakiejkolwiek konstruktywnej czy też wartościowej opinii o filmie tudzież serialu jest również krzywdzące. Osobiście w żaden sposób nie zamierzam wzbraniać się i tłumaczyć z mojej oceny. Po prostu, mi się podoba, Tobie nie. O gustach się podobno nie dyskutuje...
Uważam po prostu, iż Twoja ocena o Pamiętnikach jest po prostu na wyrost krytyczna i jak już wspominałam krzywdząca.

ocenił(a) serial na 1
missnothing__

Jak już mówiłem, wiedzę nt. wieku fanek tego serialu biorę z otoczenia, w którym żyję.
Wytłumacz mi w czym moja ocena pani Dobrev jest hipokrytyczna?
Co innego gusta, a co innego konstruktywna opinia, bo twierdzenie że Nina Dobrev jest dobrą aktorką, jest po prostu śmieszne.

"Uważam po prostu, iż Twoja ocena o Pamiętnikach jest po prostu na wyrost krytyczna i jak już wspominałam krzywdząca."
Niech taka będzie, bo na to moim zdaniem ten serial zasługuje.

ocenił(a) serial na 9
Jacke32

Podejrzewam, iż skoro uważasz Pamiętniki Wampirów za serial niegodzien twojej uwagi, zapoznałeś się jedynie z kilkoma odcinkami tudzież scenami. Uważam, że to za mało by skreślić Nine Dobrev jakoby mogła być dobrą aktorką. Swoje stanowisko w jej temacie podtrzymuje nadal, potrafiła ona wykreować dwie zupełnie różne osobowości jakimi są Elena i Katherine co jak dla mnie już świadczy o tym, że jakikolwiek talent posiada. Wydaje mi się też, iż potrafi dokładnie oddać emocje swojej postaci co też o czymś świadczy. Twoja opinia o niej być może związana jest z wizerunkiem Eleny z pierwszych sezonów, gdyż była to postać dość bezbarwna. Myślę jednak, że taki był zamysł twórców, więc Nina nie miała też dużego pola do popisu.
Jak dla mnie, również sam serial jest godny uwagi, choć wiadomym jest, że nie w każdych kręgach zostanie dobrze przyjęty. Niemniej jednak, odbiorcami nie są jedynie owe 12 letnie dziewczynki, a wręcz przeciwnie, są one mniejszością.
Również porównanie do Hannah Montana jest jak dla mnie śmieszne, i nieuzasadnione,ale jest to już moja personalna opinia.

ocenił(a) serial na 1
missnothing__

Oglądałem cały sezon :) Już na podstawie jednego filmu (tj. średnio 2 godzin) można określić, czy aktor jest dobry, czy nie, a co dopiero oglądając go przez godzin 20. Nie rozumiem dlaczego uważasz, że nieudolne zagranie dwóch postaci świadczy o talencie, zwłaszcza że dobrzy aktorzy potrafią w swoim życiu zagrać w 100 filmach i w każdym zaprezentować inną postać.

Jak dla mnie TVD są właśnie takim nowoczesnym wydaniem serialu typu Hanny Montanty, która teraz uważana jest za kicz, ale kiedyś była oglądana przez każdego (głównie nastolatki w tym samym wieku co większość dzisiejszych widzów TVD) i tak samo jak ona, kiedyś przeminie i nie pozostanie z niego nic oprócz krytyki i drwin.

ocenił(a) serial na 6
Jacke32

Ale teraz piepsys i solisz. W swoim gatunku i targecie wcale nie jest tak źle, jak na serial młodzieżowy. Czepianie na siłę dostrzegam.
W Hannie Montanie zwłoki nie spadają raczej na maski aut, (chyba że o czymś nie wiem) a znam osoby dorosłe które bały się oglądać TVD same.

Ale co do gry Niny to się zgadzam, pierwsza lepsza aktorka z telenoweli brazylijskiej zagra bliźniaczki o dwóch przeciwstawnych charakterach i osobowości i zrobi to poprawnie. Nina cudów nie robi, nie nie..
Nawet jeśli dodać że grała tu właściwie 4 postaci, nie wstrząsa mózgiem.

ocenił(a) serial na 1
WhiteDemon

Powiedziałem "nowoczesne wydanie". Dzisiaj, żeby coś się przebiło musi mieć w sobie śmierć, bo dzieci tak rozpaczliwie chcą być dorosłe i dojrzałe. (patrz: monster high)

ocenił(a) serial na 6
Jacke32

No właśnie patrzę i co widzę, jakieś laleczki dla dzieci i klip z Ewą Farną, nie rozumiem co to ma do kilkunastu, kilkudziesięciu mordów w jednym sezonie TVD...
Czyli mam rozumieć że puściłbyś TVD swoim kilkuletnim dzieciom? (gdybyś je przykładowo miał).
Ciekawe.

ocenił(a) serial na 1
WhiteDemon

Miałem na myśli to, że owe laleczki przedstawiają zombie, wilkołaki i wampiry, a małe dziewczynki mogą wyładować na nich swoje frustracje poprzez wyrywanie im rączek, nóżek i głów :)

ocenił(a) serial na 6
Jacke32

Nadal nie widzę związku, ale to Twoja rzecz.

ocenił(a) serial na 9
Jacke32

Osobiście uważam Ninę Dobrev za naprawdę dobrą aktorce, co z resztą już pisałam. Niemniej jednak jest to jedynie moja własna, personalna opinia. Wydaje mi się, że nie można o niej powiedzieć jakoby nie potrafiła grać, gdyż z całkowicie obiektywnego punktu widzenia jej gra jest bynajmniej poprawna.
Również twoje porównanie Pamiętników Wampirów do Hannah Montana jest zupełnie nieuzasadnione.
Zacząć by nawet można od tego, iż Hannah Montana jest jedynie kolejną disneyowską produkcją skierowaną dla dzieci, a nie jak to ująłeś młodzieży. Tutaj mogę nawet potwierdzić to własnymi obserwacjami, gdyż moja młodsza siostra zachwycała się owym serialem mając maksymalnie 10 lat. Pamiętniki Wampirów są natomiast produkowane przez ambitniejszą stacje, skierowaną w dużej mierze dla starszych odbiorców. Po za tym, grono widzów Pamiętników Wampirów jest zupełnie inne jak i znacznie szersze, gdyż składają się na nie również osoby dorosłe co zresztą nie tylko ja już wspominałam.
Różnice stanowi nawet już sam wiek aktorów. Podczas gdy obsada wspomnianej przez Ciebie Hannah Montana składa się głównie z nastolatków, aktorzy kreujący postacie w Pamiętnikach Wampirów są dorośli a więc i bardziej doświadczeni.
Co do tego zainteresowania wśród dzieci tematyką śmierci tudzież istot nadnaturalnych.. Z tym się zgadzam. Niemniej jednak klasyfikując Pamiętniki Wampirów w tych kategoriach serialem dla dzieci byłaby również Czysta Krew.
W każdym razie jak dla mnie, są to zupełnie dwa różne seriale, niemające ze sobą zupełnie nic wspólnego.

ocenił(a) serial na 1
missnothing__

W swoim otoczeniu nie widziałem i nie widze dwunastoletnich fanek Czystej Krwi, natomiast TVD owszem :)

ocenił(a) serial na 9
Jacke32

Niemniej jednak serial sam w sobie nie jest przeznaczony dla osób w wieku 12 lat. Prawdę mówiąc jestem zdziwiona, że coś takiego ma miejsce w Twojej okolicy. Serial składa się z wielu dość brutalnych scen, które zwyczajnie nie są odpowiednie dla 12 latków, więc porównanie do Hannah Montana jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe.

ocenił(a) serial na 7
missnothing__

Mam 14 lat. Mogę to oglądać, proszę.

ocenił(a) serial na 7
Jacke32

Spotkałem się z dwunastoletnimi fankami Zmierzchu, Hanny Monatany ale Pamiętników Wampirów jeszcze nie. Znam paru fanów od 14 do 26 oraz jednego fana z 33. I nie, nie wszyscy do kobiety czy dziewczyny.

ocenił(a) serial na 1
Karirsu

Czyli 2 lata temu nie oglądałeś/aś tego serialu?

ocenił(a) serial na 7
Jacke32

Nie, właściwie to wtedy myślałem że to serial dla fanek biebera. Oglądać zacząłem 3 dni temu. Jeszcze podam ci w punkcikach dlaczego dwunastolatki tego nie oglądają:
- Duża ilość krwi
-Śmierci różnego rodzaju
-Niektórych rzeczy dwunastolatki nie zrozumieją
-Takie związki jak Anne/Jeremy, Elena/Stefan, czy Katerine/Bracia Salvatore nie obeszły się bez erotyzmu. Pamiętniki Wampirów nie są oglądanie przez dwunastolatki, to moim zdaniem bardzo mały procent. Pamiętniki Wampirów nie są przeznaczone dla dwunastolatków i co to jeszcze dopowiedzieć. Dziwne trochę że to akurat tobie trafia się tak dużo dwunastoletnich fanek.

ocenił(a) serial na 1
Karirsu

Podałeś akurat wszystkie powody, dla których 12-latki oglądają ten serial. Jakich rzeczy 12-latek nie zrozumie? Seksu? Tego skąd się biorą dzieci? Daj spokój, takie rzeczy to wiedzą (w skrajnych przypadkach oglądają) 10-latki.

ocenił(a) serial na 7
Jacke32

Jeśli zrozumieją to niby czemu? Ten film naprawdę nie spodobał by się dwunastolatkom. No i zauważ, rozmawiasz i argumentujesz swoje rację z fanami pamiętników wampirów i nawet nie zauważyłeś że prowadzisz rozmowę na poziomie.
No i jaki ty masz argument przeciwko TVD?
-Krytyka Niny Dobrev? Śmiech na sali jeśli uważasz ją za złą aktorkę, a to uważasz za argument. Elena może na początku postacią bezbarwną jest, lecz to było zamieżone. Katerine Pietrova to już wyrazista postać i zagrała ją moim zdaniem bardzo dobrze. Nigdy nie czułem deskowatości postaci w TVD, w przeciwieństwie do np. The Walking Dead.
-Obrażanie fanów TVD pomimo rozmowy na poziomie też argumentem nie jest. Jeśli rzeczywiście te "zacofanie dwunastolatki" to główne fanki pamiętników w twojej okolicy (w co nie chcę mi się wierzyć), to masz pecha, zmień towarzystwo.
-Porównanie Pamiętników do Hanny też argumentem nie jest bo nawet nic wspólnego nie mają. To nawet porównaniem nazwać nie można. W Pamiętnikach nikt nie śpiewa, nie ma dobrego zakończenia, nie ma sweetaśnych związków. To była tylko twoją teza niczym nie poparta.

ocenił(a) serial na 8
Karirsu

Nina Dobrev, czy się ten serial lubi czy nie jest na serio dobrą aktorką i szkoda, że jest tak niedoceniona i nie dostała jeszcze jakiejś większej roli. W tym jednym serialu grała trzy postacie (Elenę, Katherine i Amarę) i za każdym razem, mimo że patrzę na tę samą aktorkę totalnie widzę że mam do czynienia z inną osobą. (Robi się jeszcze ciekawiej, kiedy Katherine udaje Elenę lub Elena Katherine).

ocenił(a) serial na 1
Nezumi

Jak już wspominałem - nie wiem dlaczego uroiło się wam, że nieudolne zagranie trzech postaci, to aktorski majstersztyk. Jej twarz jest kamienna, wzrok bez wyrazu. Tragiczną aktorką nie jest, w historii kina były znacznie gorsze, ale na pewno nie można nazwać ją dobrą.

ocenił(a) serial na 8
Jacke32

Kamienna twarz i wzrok bez wyrazu.. chyba mówimy o innej Ninie Dobrev. O ile kiedy gra Elenę jest faktycznie nudna i bez wyrazu (nie zawsze z resztą też, a nawet kiedy jest nudna to wynika z tego że Elena jest właśnie bardzo nudną postacią, jest typową wyidealizowaną Marry Sue), to jako Katherine jest niesamowicie charyzmatyczna. Trollujesz dziecię.

ocenił(a) serial na 7
Jacke32

A ja śmiem twierdzić że można ją nazwać aktorką dobrą. Ale jak widać twoje argumenty przeciw TVD to twoje "koleżanki", które mogą wcale nie istnieć, ich "zacofanie", które w dziwny sposób tylko ty zauważyłeś, twoje nieudolne "porównanie" do Hanny, oraz twoje "zdolności krytyka", które mówią ci że Nina Dobrev to dobra aktorka. No cóż moie zdolności krytyka mają inne zdanie. Tak czy inaczej jedyne co możesz powiedzieć to to że ci się nie podoba serial. Nie masz prawa nas obrażać i nie masz prawa wyzywać Niny Dobrev od złej aktorki.
Ale zawsze możesz jak mężczyzna przeprosić, oczywiście nie ździwię się jeśli zwyczajnie skończysz pisać w tym temacie.

ocenił(a) serial na 1
Karirsu

A w której wypowiedzi was obrażałem, że powinienem przepraszać?

Spójrzcie prawdzie w oczy - aktorów do tego typu seriali wybiera się ze względu na ładną buźkę. Gra aktorska zawsze schodzi na drugi plan, czego Nina jest idealnym przykładem.

ocenił(a) serial na 1
Karirsu

Zresztą jak już mówiłem - sądząc po waszych innych ocenach, dobrej(utalentowanej) aktorki nie odróżnilibyście od drewnianego kołka.

ocenił(a) serial na 9
Jacke32

Moim zdaniem to już trochę przesada... Nina gra co najmniej poprawnie, potrafi oddać emocje Eleny/Katherine. Co do tego iż aktorzy wybrani zostali ze względu na ładną buzie.. cóż, nie da się ukryć, że wygląd w karierze aktorskiej jest bardzo ważny. Ludzie nie chcą oglądać kogoś, kto nie jest atrakcyjny dla oka co zresztą tyczy się 90% produkcji filmowych czy też telewizyjnych. Jakby nie patrzeć argument inwalida ;)

ocenił(a) serial na 7
Jacke32

No jak to której. Obrażasz fanów TVD, wyzywasz ich od jęczących dwunastolatek. Moim zdaniem to obraza. A teraz jedziesz po naszych ocenach. Może po prostu wyjdziesz, bo argumenty ci się skończyły.

ocenił(a) serial na 1
Karirsu

Nadal nie doczekałem się cytatu, którym według twoich przekonań Cię obraziłem. Ja po prostu stwierdzam fakt, że trochę śmiesznie jest słyszeć o dobrej grze Niny Dobrev, kiedy oceniło się kilkadziesiąt filmów, a przy uznaniu Wiecznie Żywego za arcydzieło, Equilibrium dało się 7...

ocenił(a) serial na 7
Jacke32

Twierdzisz, że fani tvd to dwunastoletnie dziewczynki. Nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie to obraza. A ty wciąż nie nasz sensownego argumentu, w moich stronach krytykowanie czyichś ocen argumentem nie jest. Wiem, wiem. Prawdopodobnie jesteś trollem i chcesz zwrócić na siebie uwagę. Rób to gdzie indziej

ocenił(a) serial na 1
Karirsu

Dla mnie jest to fakt.

ocenił(a) serial na 7
Jacke32

A dla mnie moje zdanie jest FAKTEM i do tego popularniejszym. Zaskoczony?

ocenił(a) serial na 1
Karirsu

Popularność nie wyznacza prawdy. Moja opinia potwierdzona jest dowodami (tj. osobami, które obserwuję)

ocenił(a) serial na 7
Jacke32

Moja teoria jest potwierdzona. Osobą z którą dyskutuję.

ocenił(a) serial na 1
Karirsu

Ciekawe jaką teorię potwierdza ocenianie słabiutkiego i płytkiego, serialu na 10. Pewnie upadek ludzkości, a może zwykłą głupotę i brak gustu.

ocenił(a) serial na 9
Jacke32

Również nie do końca sie zgodzę.. tym razem w obu przypadkach, Karirsu tez nieco przesadziła, choć wydaję mi się, że nie można powiedzieć, iż Pamiętniku Wampirów są słabe .. Jest to serial skierowany do konkretnego grona odbiorców, osób które lubią te klimaty, więc nie każdemu się spodoba.
Głupotę i brak gustu? Cóż.. co do gustów, moim skromnym zdaniem, nie powinno się na ten temat dyskutować ^^ Po za tym, wydaję mi się, że nie możesz powiedzieć, iż osoby które lubią serial który Ty krytykujesz okazują brak gustu.

ocenił(a) serial na 1
missnothing__

Rozumiem, że można lubić jakiś film, czy serial - nawet TVD, ale w takim wypadku można dać max 7 i serduszko, a nie oceniać go na 10, twierdząc że to "arcydzieło". O ile są produkcje, gdzie można się spierać, czy film zasługuje na 10, czy 7 (np. Edward Nożycoręki, który spełnia wszystkie "kryteria", ale komuś może się po prostu nie spodobać), to Pamiętniki z pewnością do takich nie należą i nie ma co się oszukiwać, że to ambitna i wspaniała produkcja, z fabułą i grą aktorską na najwyższym poziomie.

ocenił(a) serial na 9
Jacke32

Uważam, że nie ma co porównywać Edwarda Nożycorękiego do Pamiętników Wampirów.. Jedno z nich to serial drugie film pełnometrażowy... Jednak chyba zaczynam rozumieć o co Ci chodzi, niemniej jednak też nie do końca bym się z tym zgodziła. Moim znaniem nie ma co porównywać dwóch różnych gatunków, zwłaszcza jeżeli jeden z nich jest serialem drugi pełnometrażową produkcją. Pamiętniki Wampirów szczególnie ambitne nie są, niemniej jednak w swoich kryteriach wypadają naprawdę nieźle. Dodatkowo, wydaje mi się też że seriale same w sobie maja nieco inny przekaz niżeli pełnometrażowe produkcje.
Myślę, że arcydziełami nie są jedynie filmy o wyjątkowo głębokim przekazie. Każdy gatunek ma swoje arcydzieło, niemniej jednak porównywanie filmów między tymi gatunkami może być nieco krzywdzące.
A Edwarda Nożycorękiego widziałam, choć przyznam, iż nie zrobił na mnie tak wielkiego wrażenia. Może to kwestia gustu, niemniej jednak film sam w sobie uważam że godny uwagi :)

ocenił(a) serial na 7
Jacke32

Ciekawe jaką teorię potwierdza ocenianie świetnego i głębokiego, serialu na 1. Pewnie upadek ludzkości, a może zwykłą głupotę i brak gustu.
TVD to nie Zmierzch.

ocenił(a) serial na 1
Karirsu

Ciekawe jaką teorię potwierdza ocenianie świetnego i GŁĘBOKIEGO.

Hahahahahaha, no nie no, teraz to po prostu spadłem na podłogę.

Ale masz rację, TVD jest tak głębokie, że aż sięga dna i 2 kilometrów mułu.

ocenił(a) serial na 7
Jacke32

Ciekawe jaką teorię potwierdza ocenienie słabiutkiego i PŁYTKIEGO.

Hahahahahaha, no nie no, teraz to po prostu spadłem na podłogę.

Ale masz rację TVD jest tak płytkie, że aż sięga szczytu najlepszych seriali naszych czasów.
Porównajmy sobie TVD do innego popularnego serialu np. The Walking Dead. TWD aż jedzie nudą i drewniactwem aktorów, TVD miało tylko 1 epizod słabości.