o ile wiem są tylko 4 części (i na tym koniec), chyba że jestem źle poinformowana...
na pewno jest 5 tomów(przebudzenie, walka, szał, mrok, powrót o zmierzchu) z tego ten ostatni się tak głupio kończy, że nie wiadomo co się stało. i na necie nie mogłam znaleźć nic na temat 6 :( dlatego się pytam czy ktoś coś wie:)
W 2009 autorka planuje wydac "Shadow Souls" (Cienie dusz / Dusze cieni), a w 2010 "Midnight" (Północ). Tutaj więcej szczegółów (na samym dole strony) : http://www.ljanesmith.net/booklist.php . Smitch "reaktywowała" serię dopiero w 2009 r (myślę, że z modą na wampiry, za sprawą "Zmierzchu", książki zaczęły się lepiej sprzedawac). Pomiędzy "Szałem" (1991) a "Powrotem o zmierzchu" (2009) jest 18 lat.
ah to pewnie przez tą przerwe, bo ja jestem taka opóźniona ;)
wiecie może czy jest dostępny PEŁNY ebook "Mroku".? ja mam tylko do 7 rozdziału :/
hmmm... ja znalazłam tylko 8 rozdziałów:)
i dawno nie sprawdzałam czy są.
ja mam normalne książki.
ale książki są warte wydanie na nie kasę. ale nie są drogie. a ja polecam:) kurczę jak przeczytałam 5 część to aż mnie skręca! i jeszcze trzeba czekać:( ale to ci:D ważne że będzie:D
warte czekania też są ;)
kurcze już nie moge się doczekac serialu, chociaż jak dla mnie chyba zbyt wiele pozmieniali, zobaczymy co z tego wyniknie...
ja też nie mogę się doczekać:)
najbardziej namieszali w postaciach:( ponoć Meredith ma nie być:( a Elena miała być blondynką o niebieskich oczach. Stefano mi też nie pasuje nie mówiąc o Damonie. a Bonnie miała mieć rude loczki. i na pewno nie była murzynką. ale może chociaż w wydarzeniach będą się trzymać książki.
a wiesz może czy serial będzie w Polsce dostępny?
a Elena będzie miała brata a nie siostre... [miejmy nadzieje ze bedzie chociaz przystojny ;)]
jeśli bedzie to nieprędko, ale na CW ma byc od 3 września wiec pewnie bedzie mozna znalesc na torrentach czy gdzies, gorzej z napisami ;)
widziałam zdjęcie tego co ma grać tego brata. nawet ładny. tylko tyle że dorosły. a przecież Margaret była małym dzieckiem. jak na mój gust to lekka przesada.
musieli miec w tym swój interes, może odegra jakąś ważną role.
a oglądałaś zapowiedzi.? jak wynosili tą dziewczyne z lasu, to była chyba Vicky, oni ją w serialu zabiją.? gdzieś tak czytałam, głupio by było...
ja jestem tylko ciekawa czy chociaż trochę będzie serial podobny do książki. bo z tych zapowiedzi to nic tam nie ma. chyba tylko to że Elena pamiętnik pisze.
Mnie się wydaje, że to dobrze, że tyle zmienili. Nie oszukujmy się- książka jest dosyć infantylna i naiwna. A może dzięki innowacjom serial będzie lepszy? No i wyobrażycie sobie SERIAL DOKŁADNIE na podstawie książki? Potrafiłybyście go tak nakręcić? Ja na pewno nie:)
może i masz racje że książka jest naiwna. ale przynajmniej się ją fajnie czyta:)
wiadomo że się nie da nakręcić idealnie tak samo. ale jak na mój gust za dużo pozmieniali.
Elena jako blondynka trochę przypomina mi rozpieszczoną dziewczynkę- spodobała jej się zabawka i będzie ryczeć drzeć się i piszczeć byle by ją dostać. Może jako brunetka będzie bardziej... zrównoważona?
możliwe, po najnowszej zapowiedzi zaczynam sie do nich wszystkich przyzwyczajac... i nie oszukujmy sie to jest tylko kwestia przyzwyczajenia, po paru odcinkach PRAWDOPODOBNIE nie bedziemy sobie wyobrazali juz innych aktorow w tych rolach ;)
Masz rację.
tylko wiesz ja sobie inaczej wyobrażałam postacie.
ale się przyzwyczaję. tak samo miałam ze Zmierzchem.
a no właśnie, chyba wszyscy sobie to troszeczkę inaczej wyobrażaliśmy, ale tak jest w sumie też ok
"The Return: Shadow Souls"
The 6th book in the Vampire Diaries series will be titled "Shadow Souls" and is currently due for publication at the end of 2009. The seventh and final book, Midnight, is expected in 2010.
:o)
co do 5 części to niestety zauważyłam przerwę w pisaniu, gdyż styl L.J.Smith znacznie odbiega od tego sprzed 18 lat... momentami nie mogłam się połapać i jeszcze głupi koniec
a co do serialu to bardziej na Stefano pasowałby mi aktor, który gra Damona... Elena miała być blondynką jak już ktoś wspominał, nie ma Meredith, o Bonnie już nie wspomnę i wychodzi na to że Vickie będzie siostrą Matta
a czy ktoś ma wszystkie ebooki Pamiętników wampirów bo ja niestety skończyłam na 3 tomie i mam kawałek 4 a chciałabym przeczytać resztę tę co została wydana??
do Annik: to chyba oczywiste że przerwa jest widoczna, Smith jest w końcu dorosła, to trochę zmienia perspektywe patrzenia na świat...
[a co do serialu] w pierwszym odruchu myslałam że Damon to Stefano, jakos tak bardziej mi na pierwszy rzut oka pasował ;)
do obawa: ja mam cały 4 tom i NARAZIE tylko prolog 5, jak chcesz mogę ci wysłac :)
Również poproszę 4 tom. Z góry wielkie dzięki. Mój e-mail : gosia_gajda19@yahoo.de
wysłane, polecam się na przyszłośc :)
ps. czytał ktoś może kroniki wampirze.? fajne.?
Poza tym miasto w serialu nie będzie się nazywać Fell's Church tylko Mystic Fals.Tak było na zwiastunie :P
Dziękuję wszystkim, którzy mi przesłali :)
A znacie może date premiery 6 tomu?
Tu masz swoją odpowiedz
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99tniki_Wampir%C3%B3w
co miałeś na myśli pisząc "Tu masz swoją odpowiedz" chodzi Ci o to krótkie streszczenie co tam jest?? Jesteś taki mądry to sobie czytaj ja nie chce sobie psuć lektury!!
A ma może ktoś 5 tom po angielsku? Podobno tylko 1/3 książki przetłumaczyli...
Już wiem co się z resztą książki stało :) podzielili ją na 2 części i właśnie ta druga część wychodzi 14 lipca :) i zwie się ,,Uwięzieni"
czekaj czekaj bo jakoś nie kapuje.
chodzi o 5 część?
bo ja mam ją całą z tym że to normalna książka.
a z tego co wiem to następna część ma być dopiero w grudniu.
To jest tak jaby druga część 5 tomu.
http://www.wydawnictwoamber.pl/ksiazka,008385,l-j-smith,pamietniki-wampirow-6-uw iezieni.html
Czytałam gdzieś, że 5 tom w wersji orginalnej ma 300 stron. Nasz ma chyba tylko 172. A wydawnictwo sobie podzieliło książkę. Nie wiadomo dlaczego.
fajnie że nie musimy tak długo czekac,
jedno tylko pytanie: dlaczego podzielili książkę na 2cz.?
szczerze mówiąc to mnie to szczerze nie obchodzi dlaczego tak zrobili. ważne że nie trzeba tyle czekać:) byle do 14:D a potem to już szybko pójdzie do kolejnej części:D
ja niestety nie jestem aż tak wybitnie uzdolniona z angielskiego żeby przeczytac całą książke aczkolwiek pracuje nad tym ;p
AA M no nie wiem, na 6cz. jeszcze troche poczekamy, ale jestem pewna że warto :)