mam pytanie dla czytelników ;] słyszałam, że książki dzielą się na części, prawda? więc 2
sezon to która część książki? druga?
wiesz co trochę trudno patrzec w ten sposób, bo serial troche sie różni. Pierwszy sezon serialu skończył się w Dniu Zalożycieli, natomiast w książce ten Dzień kończy drugą część książki, z tym że w książce dodatkowo Elena ginie i staje się wampirem a jak wiesz w serialu tego nie było. I o ile dobrze pamiętam wątek wilkołaka w książce pojawia się w czwartej części a w serialu ma być w drugim sezonie. także nie da się tego porównać, najlepiej przeczytać książki:)
ach i ze spoilerów wynika że w drugim sezonie może pojawi się postać Klausa ( jeden z tzw. Pierwszych wampirów, który przemienił Kat - w książce) a książce jego postać była pokazana w części czwartej.
na pewno właśnie Elena stanie się wampajerem w drugim sezonie, tylko jak ona zginęła??? i czy w książce był ten wątek o Katherine jak odcinał Johnowi palce???
czyli mniej więcej wychodziło by na to, że teraz powinnam przeczytać trzecią część, tak? chyba, że jeszcze w tej drugiej było dużo opisane o tym jak Elena staje się wampirem....
Błagam, nie spodziewaj się zbyt wiele...Książki w porównaniu z serialem wypadają dość blado, choć mnie osobiście się podobały;)
Jednak praktycznie nic, co znalazło się w serialu PW nie ma w książkach. To właściwie kompletnie inne historie. Kompletnie, przysięgam Ci. Oprócz imion bohaterów i ich ogólnych cech charakteru - NIC nie łączy serialu i książek.
dokładnie. w książce nic nie ma o odcinaniu palcy, ba nie ma takiej postaci jak wujek John. A jeśli chodzi o śmirć Eleny w książce to w Dniu Założycieli po kłótni z ciotką wsiada w samochód i ścigana przez złą moc (okazuje się potem ze to sprawka Kat choć Elena myśli że to Damon) spada z mostu do rzeki i topi się. Jak będziesz miała chwilkę o przeczytaj sobie książki, może nie są idealnie napisane ale mi się podobały, trochę ciężko przebrnąć przez połowę pierwszej części, ale ogólnie czyta się miło. Ja zbieram się do powtórnego przeczytania czekając na drugi sezon:)
W książkach jest zupełnie inna historia niż w serialu. Tak naprawdę zgadzają się tylko imiona głównych bohaterów. I tylko to, bo nawet wyglądają inaczej.
Moim zdaniem serial jest lepszy, ale warto przeczytać też sagę ;)
dla mnie serial jest dużo lepszy, a sagi wgl nie ma po co czytać, chyba ktoś lubi lisy z ogonami, opanowyjącymi miasto...
a to co ty mówisz, że Elena wpadła do rzeki to, w której to jest części? i w ogóle co Katherine ma do Eleny???
Elena jadąc samochodem wpada do rzeki na końcu drugiej części, ginie i budzi się jako wampir. Jeśli chodzi o Kat to za dużo jest do opowiadania, zresztą musialabym zdradzić po części fabułę wszystkich trzech części. Kat pojawia się pod koniec trzeciej części ale wtedy okazuje się że była obecna od pierwszej tylko nikt tego nie wiedział. Dużo rzeczy, które miały miejsce miały coś wspólnego z Kat....
to którą część polecasz mi, żebym mogła się dowiedzieć tych rzeczy??? drugą i trzecią, tak? a w ogóle to ile kosztuje jedna część???
przeczytaj sobie sobie od początku:) ja kupowałam takie wydanie gdzie w jednej książce są trzy części, koszt takiej książki 35 zł ( gdybyś chciała kupić każdą część osobno to jedna kosztuje ok 20 zł), więc wszystkie części miałam za 70 zł. Początek pierwszej części jest troche nudny ale jak przebrniesz ( to jakies 1/3 pierwszej czesci) to potem jesst ok. Ja nie jestem zwolennikiem czytania od środka dlatego polecam od początku. Jak Ci się spodobają pierwsze trzy części to kupisz sobie drugi tom ( w którym są kolejne części 4-6). Miłego czytania:):):)
dzięki za info :) a ty te trzy części kupowałaś w jakiejś wersji limitowanej??? chodzi o to czy jest jeszcze dostępne w księgarniach albo Empikach?
to nie jest wersja limitowana. na stronie empiku widać ze są dostępne. ja kupowałam na Allegro, a teraz właśnie sprawdzałam i na Allegro kupisz już cały komplet (czyli dwa tomy, w każdym po trzy części, czyli wszystkie wydane do tej pory w Polsce) za 47 zł :):):) ( ja trzy miesiące temu zapłaciłam za komplet 70 zł) :)
http://allegro.pl/item1057703789_l_j_smith_pamietniki_wampirow_pakiet_dwoch_ksia g.html
musisz doliczyć koszt przesyłki, ale i tak wychodzi tu najtaniej
chyba ze poszukasz ze swojego miasta i odbierzesz osobiście. Skąd jestes??
tak są dwie księgi. W pierwszej są trzy pierwsze części "Przebudzenie", "Walka", "Szał", a Druga księga to kolejne trzy części "Mrok", "Powrót o zmierzchu", "Uwięzieni".
Wydaje mi się że najkorzystniej będzie zakupić na Allegro, ale jak nie masz takiej możliwości to popytaj w księgarniach lub w Empiku(tam powinni mieć na bank). Zakup PW w tej postaci jest tańsze niż kupowanie pojedyńczych książek. Możesz sobie kupić najpierw Pierwszą księgę i zanim ją skończysz czytać uzbierasz sobie na drugą :)