Kto czytał "Pamiętniki wampirów" na podstawie których powstał ten serial? Uważam, że wszystkie części są świetne. W serialu jak to zwykle bywa trochę pozmieniali...
Według mnie serial jest o wiele lepszy od książek i różni się od nich diametralnie. Również czytałam wszystkie części, które zostały dotąd wydane...
Zależy od gustu i upodobań danej osoby. Jak dla mnie filmowe adaptacje z reguły są gorsze choć bywają wyjątki. Serial jest świetny, ale w tym przypadku bardziej podobają mi się książki.
Ja tydzień temu obejrzałam cały sezon a wczoraj wieczorem zaczęłam czytać książki i teraz jestem już w połowie "Walki" (druga część) :) Moim zdaniem jedyne co łączy to imiona, ogólna fabuła tzn.,że Elena-dwóch braci wampirów, jeden dobry drugi zły-Kath a poza tym to wszystko całkiem inaczej, a największy uśmiech wywołała u mnie ruda Bonnie :D Ogólnie książki nie są złe, ale ja mam tak, że jak najpierw obejrzę to potem jakoś tak nie umiem dobrze ocenić książki, bo ciągle mam przed oczami ekranizację... Także rada, oczywiście dla lubiących czytać - najpierw przeczytajcie a potem oglądać. A serial to 10/10 :)