Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122848
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale kiedy siadałam do obejrzenia pierwszego odcinka
pierwszego sezonu cholernie bałam się, że twórcy zafundują nam kopię Zmierzchu i serialu nie
da się oglądać. Jakże było moje zaskoczenie gdy serial okazał się zupełnie inny. Intrygujaca
fabula, magnetyczny Damon, który jako ten zły, nieobliczalny brak był prawdziwym skarbem
tego serialu, tajemnicza Katherine i w końcu wampiry z grobowca. Ogólnie nawet Elena i
Bonnie nie były takie irytujące. Wszystko trzymało sie kupy ( oczywiście tyle na ile moglo w
serialu o wampirach;)) Kolejny sezon trzymał poziom, Isobel, Przemiana Caroline Mason i
wilkołaki, czekałąm na każdy odcinek z młodzieńczymi wypiekami na twarzy, mimo ze
nastolatką już dawno nie jestem. Jednak mam wrażenie, że odkąd twórcy poplątali sie w
historii pierwotnych, a potem dorzucili nieszczęsną więź Eleny z Damonem, lekarstwo i Silasa
caly serial szlag trafił. Pierwotni było dla mnie materiałem na naprawde niesamowitą fabułę,
tylko nagle gdzies stracili swoją moc. Klaus przestał by przerażająca hybrydą tylko
opowiadającym o koliberkach zakochanym młodzieńcem, Rebekah snuła się próbując flirtować
z Mattem. Tego co się dzialo dalej nawet nie ogarniam. Odkąd Elena stala sie wampirem , a
nasza wesoła gromadka dziarsko zabrała sie za oszukiwania cudownego lekarstwa serial
stracił cały swój urok. Kolejne wątki wykluczają się wzajemnie i staja się coraz bardziej
pokręcona w negatywnym tego słowa znaczeniu.

Uwielbiam en serial, jest on moim ulubionym guilty pleasure ale uwazam, że powinni powoli
myśleć o jego zakonczeniu bo boję się, że kolejne wątki poziomem absurdu przebbija wszystko
inne i zatrą slad po 2/3 genialnych pierwszych sezonach.

ocenił(a) serial na 6
karolinaj89

Howgh!
Mam identyczne odczucia. Ta piękna niegdyś łajba (TVD) ma wielką japę w pokładzie i zaraz zatonie z głośnym BULL BULL BULL...

ocenił(a) serial na 7
karolinaj89

Tak naprawdę to Pierwotni, byli czymś najlepszym co się temu serialowi mogło przytrafić. Oczywiście pod koniec twórcy zaczęli kombinować na siłe , tak czy siak serial otworzył furtkę do The Originals, co biję na ten moment TVD na głowę. Myślę że największym błędem a zarazem zgubą tego serialu jest wpychanie nowych wątków na siłę, człowiek oglądajac odcinek i czekając na następny, potrafi nie ogarnąć co się dzieję. Przykład? Ostatni odcinek, nie było nic z Katherine która teraz odgrywa jedną z głównych ról, nie wspomnę już o zniszczeniu postaci jaką jest Damon, przykładów jest wiele. Wcześniejsze sezony były o niebo lepsze, bo oglądajac je nie miało się wrażenia że serial jest robiony na siłę, wszystko działo się jakoś tak bardziej naturalnie. Wniosek jaki? Ten serial polegnie na tym sezonie, bo wydaje mi się że twórcy już naprawdę nie mają na to pomysłów, tylko szukają na siłę, a wiadomo, co za dużo to nie zdrowo.

ocenił(a) serial na 9
karolinaj89

Podpisuję się obiema rękami. Masz 100 % rację.