4,6 35 tys. ocen
4,6 10 1 34588
1,0 2 krytyków
Pierwsza miłość
powrót do forum serialu Pierwsza miłość

Raz Grzegorz tak o sobie powiedział, później Ola o ojcu. Przecież on był podpułkownikiem jeśli dobrze pamiętam. Zdegradowali go czy co? :)

MartiniKS

No tak, dobrze pamiętasz że on był podpułkownikiem, bo nawet na początku gdy zjawił się we Wrocku w kamienicy, tak się Żukowskim i innym przedstawiał: dzien dobry jestem podpułkownik Grzegorz Król :P. Kiedyś często właśnie to słowo podpułkownik padało bo Grzesiek się tym tytułem szczycił i wiadomo jakiego ma świra na punkcie wojska :). Jakoś nie kojarzę by go zdegradowali bo przecież popadłby w wielką wielomiesięczną depresję. To Aleksa zdegradowali z antyterrorysty na krawężnika ;P, to dopiero degradacja :P. Ale pamiętam jak kiedyś był taki motyw że Grzegorz nie miał co robić, miał dużo czasu ale nie wiem dlaczego i wtedy zaczął częściej przyłazić do Błażeja i Oli i im mędzić że to mają zrobić, dlaczego nie kupili tego i tego, dlaczego mają nie posprzątanie/ nie pozmywane itd. Ale chyba go nie zdegradowali?

ocenił(a) serial na 7
maria_88_3

Hmm, może ktoś nam odpowie na te pytania. :)

MartiniKS

Grzesiek czasami marudził że właśnie młodzi przychodzą i wiadomo on coraz starszy i na emeryturę mogą go wysłać, ale przecież za nic się nie degraduje kogoś a młody nie mógł mu odebrać tytułu podpułkownika bo to też trzeba mieć wiek i doświadczenie. No może ktoś będzie pamiętał jak to było :).

MartiniKS

Podpułkownik Grzegorz Król melduje się do akcji :D. Nie mogłam zawsze z tego. ja myślę że to błąd scenarzystów, nie jeden zresztą. Chyba że sierżant sztabowy jest wyżej niż podpułkownik, ale nie wydaje mi się. Bo chyba było coś takiego że Grzegorz dostał awans ale dawno temu. A poza tym chyba już teraz nie ma sierżantów sztabowych w wojsku? Tylko w policji i w straży granicznej. No coś nie pokumani są w tym PM :P. Ja bym się tym nie przejmowała, jest podpułkownikiem, ewentualnie nawet pułkownikiem, jeżeli dostał awans kiedyś tam, ale na pewno nie sierżantem sztabowym ;).

Penelope261988

No jasne że sztabowy jest niższy ;). Ja tam się nie znam na tych stopniach i wojskowości, ale coś tam wiem kto jest wyżej, kto najwyżej. I tak sprawdziłam że rzeczywiście usunęli sierżanta sztabowego ten tytuł i zamienili na inny a sierżant sztabowy jest właśnie w policji, straży granicznej, straży pożarnej i w służbie więziennej ale nie w wojsku. Chyba że Król stoi teraz na granicy i pilnuje by uchodźcy nie wchodzili lub pracuje w więzieniu, znaczy pracował bo jest już na emeryturze i może dlatego Dragon tak łatwo zwiał, bo nie ma już Króla :P> Ale teraz poważnie, widocznie scenarzyści nie sprawdzili tego. I to też znaczy, że sobie to wymyślili że jest sierżantem sztabowym albo nie pamiętali że on jest podpułkownikiem.

maria_88_3

* nie tytuł tylko stopień wojskowy

maria_88_3

To stopień bosmana usunęli, ale stopień sierżanta sztabowego dwa lata temu zmienili na inną nazwę. Tak czy inaczej, Grzegorz nie może być sierżantem sztabowym ;). Mógłby być gdyby 3 lata temu przeszedł na emeryturę, ale on jest od niedawna. Poza tym powinien być podpułkownikiem, jak to było powiedziane na początku serialu ;). No zagmatwaliśmy :). I scenarzyście też.

maria_88_3

* scenarzyści. * na początku serialu, w sensie że było wspominane od kiedy pojawiła się postać Grzegorza.

ocenił(a) serial na 7
Penelope261988

"Chyba że sierżant sztabowy jest wyżej niż podpułkownik, ale nie wydaje mi się" - podpułkownik jest zdecydowanie wyżej, dlatego zadałem powyższe pytanie bo byłem w wojsku i stopnie znam. Pewnie maria_88_3 ma rację i znowu coś pogmatwali bo coraz więcej absurdów widzę w tym serialu niestety :(

MartiniKS

Tak wiem że sierżant sztabowy jest wyżej niż podpułkownik, to był taki żart, że raczej w świecie PM jest wszystko możliwe :). I może dla scenarzystów czy reżyseria a nawet aktorów sierżant jest wyżej niż podpułkownik. Coś pogmatwali po prostu, nie pierwszy raz np z tym piciem Artura mimo że miał przeszczep nerki i 100 innych sytuacji też przekręcili, po prostu nie znają serialu, albo nie kojarzą dokładnie wszystkich motywów.

Penelope261988

Ale żeby sprawdzić że Grzegorz Król jest podpułkownikiem wystarczy wpisać w google Grzegorz Król- pierwsza miłość i wyskakują informacje o nim i od razu jest, że Grzegorz to wojskowy, podpułkownik, ojciec Błażeja i Oli. Dużo nie trzeba było by nie wprowadzać widza w błąd :).

ocenił(a) serial na 7
Penelope261988

Zgadza się :)