Jak doskonale wiemy, większość serialowych mieszkań jest stworzona w wielkiej hali produkcyjnej w studio. Tylko nieliczne domy bohaterów znajdują się w plenerze i są kręcone w prawdziwych wnętrzach (np. dom Wekslerów, dom Michała i Krystiana, dom Norberta). Co mnie jednak ciekawi, to rzecz następująca: często jest tak, że twórcy rozbierają scenografię jakiegoś miejsca znajdującego się w studio i tworzą w tym miejscu coś nowego. Tak było np. z salonem mody. Na jego miejscu powstał fitness klub Kingi. Albo obecne mieszkanie Beaty (przedtem Szymona) to chyba dawne mieszkanie Pawła i Anki (a jeszcze wcześniej Emilki). Zawsze też miałem nieodparte wrażenie, że mieszkanie Króli powstało w miejscu dawnego mieszkania Marioli, Wiktora, Mariusza i Karoliny Nahorskich.
A teraz tak sobie pomyślałem, czy czasem plebania w Wadlewie nie została stworzona na miejscu dawnego pokoju Miksera (czy też Błażeja) w mieszkaniu Króli? :D Wydaje mi się, że tego pokoju już dawno nie pokazywali, natomiast plebania jest pokazywana od niedawna. To nowe miejsce, ale też (chyba) kręcone w studio.
Kojarzycie jeszcze jakieś przypadki, kiedy jakieś studyjne pomieszczenie jest tworzone w miejsce/na bazie innego?
Zastanawiam się czy dom Michała to nie ta chałupa co Artur mieszkał z Zośką,ale chyba nie?
Trzeba przyznać że twórcy serialu bardzo ekonomiczne zarządzają pomieszczeniami.Pokazują chyba jakieś 15 lokalizacji,może trochę więcej,każda jest wykorzystywana niemal maksymalnie.w Barbarianie organizują masę spotkań między bohaterami,imprezy itd.W innych miejscach jest podobnie.