PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654281}

Piraci

Black Sails
2014 - 2017
7,9 27 tys. ocen
7,9 10 1 27491
7,7 7 krytyków
Piraci
powrót do forum serialu Piraci

serial w mistrzowski sposób spuszcza w toalecie potencjał, jaki daje temat piratów ciepłych mórz

najbardziej fatalne w skutkach są kalki obyczajowe
piraci, w domyśle obwiesie, wyrzutki i łotry spod ciemnej gwiazdy, wyrażają swe złote myśli nie inaczej niż płynną angielszczyzną, podrasowaną wysublimowanymi (jak na standardy bywalców pubów w City) figurami retorycznymi
poziom świadomości dawno przegonił zdobycze rewolucji francuskiej - pełna emancypacja, demokracja i afirmacja wszystkiego co inne - republikański ideał społeczeństwa obywatelskiego w pełni.
kurtyzany portowe - bodajże najniższy szczebel nierządniczej kariery - to wymuskane marie antoniny

fabuła jest paradoksalnie całkiem przyzwoita
dopiero kiełkujące zalążki akcji mają spory potencjał
niestety cała otoczka w gruncie rzeczy do bólu poprawna politycznie, skutecznie niszczy całą historię

genialne intro - zatem po paru chwilach uczty, proponuję przerzucić się na choćby 'hell on wheels' - doskonały serial epoki, godny wzór do naśladowania

ocenił(a) serial na 9
Luis_5

Trudno się nie zgodzić. Raczej nie oczekiwałem od serialu tego, że pokaże jak tak na prawdę piraci 'wyglądali' w tamtym okresie... bo imo w takiej amerykańskiej produkcji jest to nie możliwie. Wszystko stara się być cukierkowate i widać, że serial aspiruje do bycia "Piratami z Karaibów' tylko dla starszego widza - widać to głównie (przynajmniej wg. mnie) przez Johna Silvera który jest mega irytujący... w każdym filmowym dziele o piratach pojawia się bohater tego typu co jest wkurzające :/

Tak czy inaczej - 1 odcinek mnie pozytywnie zaskoczył pod względem fabuły, spodziewałem się gniota bez pomysłu.

ocenił(a) serial na 7
Luis_5

Przyjemniej się ogląda coś, w czym łatwiej się odnaleźć. Bo i jakieś szczątki identyfikacji się mogą wykluć. A tak, gdyby serial wiernie odtwarzał tamte czasy byłoby ciężej. I twórcom i widzom. Nie kojarzę serialu, który byłby sprawny pod tym względem. Spartakus, Rzym, wszystkie opowiastki o królu Henryku - to bardziej lub mniej "nowoczesna odsłona". Więc ja się takich rzeczy nie czepiam ;p