Miałem okazję obejrzeć na panelu VIP dla mediów pierwszy odcinek House od Ashur i przyznam szczerze, że jest to zacna produkcja. Klimat rodem ze Spartacus Blood and Sands. Już sam wątek "powrotu" Ashura jest bardzo ciekawy.
A teraz spoilery:
Serial zaczyna się nam w momencie jak Ashur dotarł na Wezuwiusza, gdzie znajdowali się buntownicy. Jest taka powtórka z finału zemsty i tu też widzimy ucięty łeb Ashura, lecz... W momencie ucinania głowy nagle akcja trafia do zaświatów, gdzie widzimy Scenkę w której Lucrecia wita Ashura w niebiosach. Po krótkiej pogawędce Lukrecja oznajmia: Jak pokierowałbyś swoim życiem, gdybyś nie zginął na Wezuwiuszu. Ashur odpowiada: Lepiej dobierałbym przyjaciol. Następnie mamy cofnięcie akcji i znowu widzimy Ashura kroczącego na Wezuwiusza. Znowu jest gadka o tym aby niewolnicy się poddali i że zachowają życie. O dziwo większość krzyczy że chce żyć i wydają spartacusa. Spartacus próbuje przekonywać, ale nagle ktoś zza pleców odcina mu głowę. Ashur ja bierze i schodzi na dół do Glabera. Za nim krocza niewolnicy. Potem jest luźna gadka Glabera i Ashura. Glaber wychwala spryt Syryjczyka i mówi mu że spełni obietnice o darowaniu szkoły. Wraz z głową spartacusa i pojmanymi niewolnikami wyruszają do Kapui. W momencie gdy docierają do domu Batiatusa to Ilythia zaczyna rodzić. Widzimy Lukrecję kraczaca w stronę Ilythi z nożem w ręku, ale w momencie gdy Lukrecja nad nią staje to to pomieszczenia wpada Glaber, Ashur i kilku Rzymian. Dziecko się rodzi. Ilythia żyje. Lukrecja trafia do celi. Pod koniec odcinka w momencie gdy Lukrecja zostaje skazana na krzyż to Ashur prosi Glabera o jeszcze jeden prezent jakim będzie laska dla Lukrecji. Odcinek się kończy w momencie gdy Ashur wchodzi do celi Lukrecji (te pomieszczenie w którym mieszkała Lukrecja w Zemście) i ona zdziwionym głosem mówi "Ashur???", a on jej odpowiada "obiecywałem ci wszystko co najlepsze ukochana".
I teraz mega spoiler: Kriksos i Agron będą niewolnikami Ashura.