PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39383
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

Mały apel

ocenił(a) serial na 3

Ludzie rozumiem że niektórym podoba cię ta chała, w pełni rozumiem są gusta i guściki, nie mnie decydować co kto ma oglądać. Sam ten syf oglądam, ale właściwie ze względu jak nisko serial upadnie. Nie będę się rozwodził nad beznadziejnym scenariuszem czy dialogami prosto z pod budki z piwem.

Ale nie o tym chciałem napisać, a konkretnie to chciałem zaapelować aby ci wojujący fani którzy zachwycają się "historycznością" serialu, podniecają się jaki prawdziwy, jaki dopracowany itd. zapoznali się trochę z historią, i nie mówię o porównywaniu do innych filmów co zauważyłem zdarza się często, czy o Wiki, tylko o fachowej lekturze w postaci papieru. A zróbcie to dlatego bo wstyd sobie robicie, ten serial może w 10% ma cokolwiek wspólnego z prawdziwą historią i prawdziwymi realiami i to tylko w ogólnikach. Robicie sobie krzywdę wiążąc ten seria-lik z prawdziwą historią, i obciach powtarzając te głupoty dalej.

Mniej TV więcej książek.

ocenił(a) serial na 7
LordNeo

Za to Twoja aktywność 100% sensu. Oświecasz matołków z filmwebu, chwała ci.

ocenił(a) serial na 3
ms_rosencrantz

Matołki mają to do siebie że nie potrzebują pomocy w ośmieszaniu się, robią to instynktownie.

ocenił(a) serial na 7
LordNeo

oświecasz=/=ośmieszasz ;)

ocenił(a) serial na 3
ms_rosencrantz

Tak mnie lepiej pasuje.

ocenił(a) serial na 7
LordNeo

Ale ja nie napisałam, że tak twierdzisz i nie było moim zamiarem abyś tak to odebrał.

ocenił(a) serial na 3
biedroneczka_90_8

W poście do mnie napisałaś:
"A czy Ty dalej nie możesz zrozumieć, że to nie jest serial historyczny?"
Jak można to inaczej odebrać.

ocenił(a) serial na 7
LordNeo

Te słowa akurat napisałam nie do Ciebie a do marcin_abramczyk, no chyba że jesteście jedną i tą samą osobą.

ocenił(a) serial na 3
biedroneczka_90_8

Coś Tobie się chyba pomyliło, i wysłałaś do nie tej osoby co chciałaś, ścieżkę postów łatwo prześledzić klikając "w odpowiedzi do", a na końcu twój jest post jest skierowany do mnie z słowami:
"A czy Ty dalej nie możesz zrozumieć, że to nie jest serial historyczny?"
Więc ktoś tu popełnił gafę.

ocenił(a) serial na 7
LordNeo

To dziwne bo u mnie widocznie jest napisane w odpowiedzi na post marcin_abramczyk, zresztą pamiętam że to jemu odpisywałam więc nie wiem dlaczego tak jest u Ciebie. Bądź co bądź post, który zacytowałeś nie był do Ciebie, jeśli to z mojej winy u Ciebie taki błąd to przepraszam.

ocenił(a) serial na 3
biedroneczka_90_8

Nie ma za co przepraszać zwykłe nieporozumienie, ale to naprawdę dziwne.

ocenił(a) serial na 7
LordNeo

Faktycznie dziwna sprawa, może znowu FW szwankuje.

ocenił(a) serial na 3
biedroneczka_90_8

Ja od kilku dnia mam problemy z FW, strony wywala, albo w ogóle nie ładuje, mnóstwo errorów wyskakuje.
Nie wiem czy tylko u mnie czy u kogoś jeszcze?

ocenił(a) serial na 7
LordNeo

U mnie problem z dodawaniem postów a problemy z ładowaniem to notoryczne zjawisko.

LordNeo

marcin_abramczyk napisał "Czy Ty nie pojmujesz, że głupi reżyser tworzy opowieść na bazie swojej nieznajomości historii."
biedroneczka mu odpisała "A czy Ty dalej nie możesz zrozumieć, że to nie jest serial historyczny?"
to chyba wygląda na ciąg ich rozmowy,m nie twojej.
Dobrze to odtworzyłam biedroneczko?

ocenił(a) serial na 7
emo_waitress

Dobrze, to była moja odpowiedź dokładnie na ten post.

biedroneczka_90_8

W każdym bądź razie..... już JUTRO! mam na przemian radosną ekscytację i głęboką depresję w związku z kolejnym odcinkiem. I zbliżającym się finałem...
Już nastawiłam budzik na 8 *heroiczne poświęcenie*

ocenił(a) serial na 7
emo_waitress

Też nie mogę się doczekać odcinka, te spoilery są intrygujące. UWAGA SPOILER ciekawi mnie co ta niewolnica od Krassusa robi u boku Saxy (mam nadzieję, że ją uśmiercą bo mnie irytuje kobita) i tej dziewuszki, no i oczywiście co to za igrzyska z Rzymianami sobie urządzili nasi ulubieńcy i kiedy ten Crixos w końcu się odłączy.
A u Ciebie depresja związana z jakimś konkretnym wątkiem czy nieuchronnym końcem serialu?

biedroneczka_90_8

Z Agronem i Nasirem.
No i też w sumie z Lugo, Kastusem i Saxą, bo to fajna ekipa :P

ocenił(a) serial na 3
emo_waitress

To faktycznie ma większy sens, ale jak klikam w "w odpowiedzi na post" przenosi mnie do mojego pierwszego postu, zresztą rzadko wtryniam się w rozmowę między innymi użytkownikami, a o tym poście dostałem powiadomienie na @, dlatego na niego odpisałem. Ale sprawa tak czy inaczej już wyjaśniona, więc nie ma co drążyć.

LordNeo

@marcin_abramczyk "Dlaczego więc, wielki, wybitny reżyser nie nakręci filmu fantasy? Bo się nie sprzeda" słyszałeś o Grze o tron?

DeKnight nakręcił świetny serial OPARTY na faktach historycznych. Nie WIERNY faktom historycznym.

Gdybyście geniusze byli ogarnięci, to założylibyście temat typu "Spartacus a Spartakus" i moglibyście w ramach szerzenia kaganka oświaty konfrontować wizję reżysera ze znanymi faktami historycznymi. Dzięki temu można by się było cieszyć rozrywką a potem na forum poszerzać wiedzę.

Ale nieeeeee k*rwa, po co, lepiej jest założyć temat, że serial jest z dupy, bo w książce pisali, że było inaczej!

Jesteście jak te dzieci w kinie na Harrym Potterze: mamooo, to nie tak było w książceeeee!

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

taki temat rzeczywiście by się przydał bo wtedy rzeczywiście mogliby wypisać jak jest w serialu a jak wg faktów podać konkretne przykłady.

Rafal_film_web

Pierwsza bym coś takiego czytała :) Nigdy wcześniej nie interesowałam się powstaniem Spartakusa. Wiedziałam tylko, że było i że je przegrali. Byłam nawet przekonana, że Spartakus został zabity.
To dzięki temu serialowi coś więcej teraz wiem i czytam wszystkie posty z informacjami historycznymi na tym forum. I nie przeszkadza mi, że np. Kastus nie był w rzeczywistości Afrykańskim piratem :D WIEM, że nie był i to mi wystarcza - i nie mam spiny, kiedy DeKnight przedstawia go w inny sposób. Ani że pokazał nieistniejącego syna Krassusa. Widocznie takie zabiegi były mu potrzebne do fabuły. I tyle, proste :)

emo_waitress

Emo, jeśli jeszcze nie widziałaś ( a w to nie uwierzę) to obejrzyj, lub przypomnij sobie serial "Ja Kladiusz", to dopiero pokazuje sieć intryg na płaszczyźnie elit Rzymu.

marcin_abramczyk

Co prawda dawno temu, ale tak - widziałam, czytałam i moi rodzice kupili książki Ja, Klaudiusz oraz Klaudiusz i Messalina.

emo_waitress

Polecam, tam intrygi są jak sztylety i zawsze uderzają celnie. Esencja dworu Cezara.

marcin_abramczyk

Neron Aleksandra Krawczuka. Reszta może iść do domu.

emo_waitress

A kim On był? Idiotą, manipulowanym przez swoją rodzinę.

ocenił(a) serial na 3
emo_waitress

Dobrze myślałaś Spartakus zginął. To jest właśnie problem tych forumowiczów o których pisałem, naoglądali się serialu a później te bzdury powtarzają, tak jak ciebie wprowadzili w błąd. Wiedzy historycznej nie polecam czerpać z tego forum, gdyż tu przewija się wiedza o serialu, z historyczną ma niewiele wspólnego, między innymi domniemanie że Spartakus przeżył. Krassus miał syna: Publiusz Licyniusz Krassus

LordNeo

Krassus miał dwóch synów: Marcusa oraz Publiusa.
Tak samo odnośnie Spartakusa - nie odnaleziono jego ciała. Spartakus MÓGŁ, ale nie MUSIAŁ być wtedy zabity. Nie ma ciała - nie ma 100% dowodu.
Może to my, ciemni fani golizny i krwi zaczniemy cię uczyć, bo coś twoja wiedza szwankuje?

ocenił(a) serial na 3
emo_waitress

Jeszcze przed chwilą twierdziłeś że synów w ogóle nie miał, ja z głowy ci podałem nazwisko pierwszego, słynniejszego którego pamiętałem, a ty na wiki drzewo genealogiczne znalazłeś dzięki mojemu wpisowi i zgrywasz bohatera. 10 min temu dałbyś sobie rękę uciąć że synów żadnych nie miał.
Spartakus zginął co do tego wszyscy znawcy tematu są zgodni, ciała nie tyle nie można było odnaleźć co zidentyfikować, co niczym nadzwyczajnym nie jest podczas bitwy z bronią białą. Odnaleziono przypadkowo dom, dokładnie nie pamiętam gdzie, musiałbym sprawdzić, gdzie było coś w rodzaju epitafium naściennego przedstawiającego ekwitę zadającego cios hastą w plecy Spartakusowi z odpowiednim opisem. Tak więc chcesz to sobie gdybaj że S żyje, źródła pośrednie bo tylko takie istnieją obecnie stwierdzają zgon w/w, a wszelkie autorytety tematu już dawno przyjęły to za fakt historyczny.
A z moją wiedzą wszystko jest w porządku, nieraz po prostu moja pamięć nie działa tak szybko jak twoje Google.

LordNeo

"Ani że pokazał nieistniejącego syna Krassusa" Powiedziałam, że nie miał syna Tyberiusza, który jest w serialu. I nie, nie dowiedziałam się o tym 5 min przed wpisem, wiedziałam o tym wcześniej, dowiadując się o Krassusie. Dodatkowo o tym rozmawialiśmy na forum.
Co do Spartakusa to prawda, że wszyscy skłaniają się ku jego śmierci na polu bitwy. JA TEŻ. Ale brak ciała daje pole do wyobraźni i nie możesz tego nikomu zabronić. I jak będę chciała, to będę fantazjowała o przeżyciu Spartakusa. Bo tak.

ocenił(a) serial na 9
LordNeo

co mnie obchodzi historia w serialu TV,,, chce krwi i cycków i to dostaje

LordNeo

Mi się nawet podoba serial. ot odskocznia od rzeczywistości. Ale jeśli ktos go traktuje jako historyczny to naprawdę musi być upośledzonym :D . Może bazowac na historii, czerpać inspiracje i tylko to.
aczkolwiek nie sugeruj się wielce tym co pisali Rzymianie bo pewnie wiesz że to zwycięzcy piszą historię :P

ocenił(a) serial na 3
koza_2

Nigdzie nie napisałem że serial jest historyczny i że tak go traktuje. W temacie wyraźnie zaznaczyłem że denerwuje mnie to że niektórzy w wyniku własnej ignorancji tak go traktują, a nie powinni. Więc cały twój post jest bezsensu.
Jesteś 3 osobą której to pisze.

LordNeo

nigdzie nie napisałem że Ty go tak traktujesz. Czytaj waść ze zrozumieniem

ocenił(a) serial na 3
koza_2

Jeżeli tak to przepraszam, zrozumiałem że jesteś kolejną osobą która próbuje mi wmówić że tak ten serial traktuje. Nizbyt precyzyjnie napisałeś. Mój błąd.

LordNeo

Kolejny bibliofil z problemamy osobowości chce wmawiać ludziom co powinni robić w swoim życiu, ponieważ właśnie przeczytał kilkaset książek i myśli, że jest jedyny w swoim rodzaju.

ocenił(a) serial na 3
anonim31337

Jak tak potrze na to forum to faktycznie niewielu jest takich którzy przeczytali kilkaset książek, co czyni mnie może nie jedynym w swoim rodzaju ale na pewno wyjątkowym, a na marginesie mam wręcz wrażenie że większość 10-u nie przeczytała, w tym zapewne ty bo inaczej byś zrozumiał mój post w którym zachęcałem do czytania ciekawszej historii książkowej niż tej papki. Nikogo do niczego nie próbowałem zmusić.

LordNeo

Nie znasz ludzi o których piszesz, jednak wypowiadasz się o nich, jak o swoich książkach, oceniasz co inni zrozumieli, co przeoczyli. Choćbyś przeczytał miliard książek, czy pozbyłbyś się tej "zacnej" cechy o wszechwiędzący piedestale z Lusytanii?

ocenił(a) serial na 3
anonim31337

Kolego sam mnie oceniasz a zabraniasz mnie to robić w stosunku do innych?
Tylko ja tu widzę brak logiki?

ocenił(a) serial na 7
LordNeo

Autorze tego postu: zwróć uwagę, że istnieje pewna konwencja filmowa, gdzie "komiksowe" przerysowanie i zamierzony kicz jest cnotą. Tak jak w przypadku gatunku literackiego "pulp fiction" - np. Howard i jego cykl o Conanie. Nie doszukiwałbym się "chały w chale", bo to tak jakby mieć za złe filmowi Rambo że jest jaki jest:)
Jeśli ktoś doszukuje się faktów historycznych w tym serialu to jego problem. A serial? - Ot przyjemne dla oka patrzydło okraszone dużą dawką CGI, czasem wręcz na granicy pastiszu, zeby nie powiedzieć dosadniej - groteski. Igrzyska zawsze były dla "mas", czy plebsu jak wolisz - i nic w tym złego, dopóki jako takie będą odbierane.
Czasem dobrze robi wyłączenie mózgu i powrót do fascynacji, które są charakterystyczne dla pewnego wieku. Nie bawiłem się tak dobrze od kiedy miałem 12 lat:)

ocenił(a) serial na 3
ftw_2

Nigdzie nie napisałem że serial jest historyczny i że tak go traktuje. W temacie wyraźnie zaznaczyłem że denerwuje mnie to że niektórzy w wyniku własnej ignorancji tak go traktują, a nie powinni. Więc cały twój post jest bezsensu.
Jesteś 4 osobą której to pisze.

Czy wy naprawdę nie rozumiecie co czytacie?

ocenił(a) serial na 7
LordNeo

A czy ja napisałem że Ty tak traktujesz serial - jako historyczny? Napisałem, że nie ma sensu doszukiwać się "chały w chale", a cała reszta jesli uważa serial za wyrocznię to ich problem.
Sam masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem jesli przychylny Twojej racji post uwazasz za bez sensu.
O co w ogóle kruszymy kopie?

ocenił(a) serial na 7
ftw_2

niektórzy (np. LordNeo) uprawiają trolling, tylko tyle

ocenił(a) serial na 3
ms_rosencrantz

Nie używaj pojęć których nie rozumiesz.

LordNeo

Proszę o kolejnych zestaw zakazów Lordzie Neostrady.

LordNeo

Czytam cały ten Twój wywód i poza ciągle tymi samymi tekstami nic nowego nie wnosisz. Kopiuj/wklej każdy potrafi. Co Ty się tak przejmujesz głupotą innych? To absolutnie ich sprawa a Ty nie jesteś autorytetem żeby mówić innym co mają robić. Narażasz się tylko na krytykę bo zauważ jesteś tu w porażającej mniejszości. Czytałam o starożytnym Rzymie i co z tego? Serial oglądam bo wizualnie mi odpowiada,prawdę historyczna mogę na History pooglądać a nie HBO. Stawiasz wszystkich na równi i twierdzisz że TV ogłupia. Nie widzisz jaki jesteś w tym żałosny?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
LordNeo

A to nawoływanie to niby co? Masz stanowczo za wysokie mniemanie o sobie i nie szanujesz ludzi. Zachęcić można kulturalnie ale Ty tego nie potrafisz. Twoje posty o Tobie samym świadczą. Szkoda czasu na dyskusje z kimś takim.

ocenił(a) serial na 3
m_m1902

To go nie trać, nikt Ciebie nie zmusza. A wysokiego mniemania o sobie nabrałem w kontakcie z przygłupami, nie rozumiem czemu miałbym zaniżać swoją wartość, czy się jej wstydzić, żeby przygłupom nie było przykro, olewam to.