Chciałoby się rzec: I co, to tyle? Jak dla mnie zakończenie jest rozczarowujące.
Wątek Frenchie i Kimiko - mdły, nijaki i męczący przez cały sezon a na koniec ku uciesze nastolatek ich ship jest teraz urealniony w pełnej okazałości. Budowali to przez 4 sezony a na koniec facet musiał przejść na drugą stronę rzeki, żeby się przekonać do swoich uczuć - niesamowite ;)
Wątek Sister Sage - fajny koncept postaci w tym uniwersum, jednak mający jeden problem-
z racji swoich mocy na koniec musi przechytrzyć wszystkich. Myślę, że nie tylko ja miałem takie wrażenie, że tak będzie, ale dla mnie liczył się też styl w jakim ona to zrobi. To było totalnie niewystarczające. Przez wszystkie odcinki widzieliśmy rzeczy, które prowadziły donikąd. Nie było widać celu, zamiarów, nawet małych wskazówek w którą stronę to idzie. Następnie usuwają ją w cień tylko po to, żeby przywrócić jej postać jak wszystko się wali Homelanderowi od góry do dołu i zakończyć sezon w stylu: wszystko idzie zgodnie z planem, mimo twoich głupich decyzji, ja wszystko wiedziałam. Cały ten wątek nadaje się do tego mema "Oh, how convenient".
Wątek wirusa - na początku sądziłem, że odegra większą rolę, ponieważ prawie połowa sezonu Gen V jest na nim oparta i można było się spodziewać z tym jakiegoś rozwiązania. Możliwe, że przesunięcie tego wątku jest celowe (oby) i zostawione jako coś większego na następny sezon biorąc pod uwagę ogłoszenie armii supków przez Homelandera.
Wątek Soldier Boy - oczywiście fajnie, że wraca w ostatnim, piątym sezonie, ale mam wrażenie, że scenarzyści wykorzystali go tutaj jako motyw psychologiczny na zasadzie: zakończmy ten sezon tak, aby ludzie go dobrze zapamiętali i zapomnieli o słabych odcinkach jakie w tym sezonie się ukazały.
Nie wierze, że to mówię ale to był słaby sezon The Boys. Oprócz czwartego bardzo dobrego odcinka to naprawdę było widać, że nastąpiło pewne zmęczenie materiału. Oby sezon 5 przyniósł nam więcej wrażeń i zakończenia na jakie wszyscy zasługujemy.
Ciekawostka: Ostatni odcinek miał się nazywać "Assassination Run" ale z wiadomych względów na to co się stało z Trumpem zmienili na "Season Four Finale".