Serial jest zrealizowany z wielkim rozmachem,efekty specjalne, muzyka i charakteryzacja na najwyższym poziomie , nie wydaje mi się żeby kiedykolwiek wcześniej jakiś serial był zrealizowany na takim poziomie .Mam wrażenie że ludzie już przed premierą skazali serial na porażkę i teraz ciężko im zmienić zdanie a jak wiadomo tylko krowa go nie zmienia .Patrząc na niektóre komentarze nie widzę racjonalnych argumentów tylko jedynie typu "ale szajs nie da się tego oglądać ".Poza grą aktorską cieżko jest do czegoś sie przyczepić i chyba nie wszyscy są świadomi że to nie jest adaptacja twórczości Tolkiena tylko własną historia . Sam jestem wielkim fanem Władcy pierścieni z początku XXI wieku ale ten serial to jest kompletnie inna historia.
...jedyne co jest w tym serialu w miarę ok, to widoczki. ale dziś ładne widoczki są w co drugiej reklamie telewizyjnej płynu do naczyń... czy innych podpasek... więc nie wiem czy to jakieś wielkie osiągniecie jak na taki budżet... reszta leży i kwiczy! jedynym adresatem tego tworu mogą być co najwyżej gospodynie domowe, by miały co oglądać podczas obierania ziemniaków, pomrukując pod nosem i dopingując galadrieli w walce z tym podłym, patriarchalnym, mansplainingiem... i to też tylko zanim "stary" z roboty wróci XDDDDDDDDD
Ciekawe w jakiej reklamie płynu do naczyń widziałeś np. Lindon. Jeśli coś tu leży i kwiczy to twój komentarz, kompletny brak uzasadnienia.
..."kompletny brak uzasadnienia" to ma charakter twojego pytania... bo ja nigdzie nie wspominałem że widziałem lindon... czy inne tolkienowskie lokacje w reklamach płynu do kibla (czy czegokolwiek)... ogólny sens mojej wypowiedzi jest taki, że ładne CGI to dziś standard, przeciętność i to bynajmniej nie jest element najbardziej "budżeto-chłonny"... na co więc poszło to ponad 700 milionów dolców? na dostatecznie duży basen by można było nakręcić sceny morskie? XD może na te rzeźbione, elfie zbroje z drewna??? a może... na opłacenie internetowych platform by wmawiały tępemu konsumentowi jaki to nie jest wspaniały serial... hmmmm????? :)
Guzik mnie to obchodzi. Serial ma się dać obejrzeć i być przyjemny dla oka i taki jest. Nie będę się zastanawiał jaki był kosztorys jego wykonania, mam co robić w życiu.
...no ok, czyli dla ciebie poprzeczka jest na poziomie "da się obejrzeć" + "ładne widoczki"................ spoczko. rozumiem, każdy ma swoje potrzeby i jakiś tam ich "poziom"..... XD
No ja nie wnikam w takie szczegóły jak np. kolor bielizny Elronda i nie rozwodzę się dlaczego miał takie slipki a nie inne. Niektórzy każdy szczegół w filmie rozbijają na atomy.
............nic nie zrozumiałeś... ale wtręty na temat bielizny "wiele" tłumaczą :)
...ale zapadł ci w pamięć akurat taki konkretny czyjś wpis? czy tak podświadomie strzeliłeś... bo wiesz co mówią, "głodnemu chleb na myśli" :'(
...myślę że za jakiś czas będziemy mogli powiedzieć że w ogóle nikt nie ogląda "tego" serialu... bo go zwyczajnie anulują XDDDD (oby)
dlaczego? bo pomijając wszystkie ewidentnie oczywiste wady tego czegoś i podchodząc do serialu obiektywnie... jest on zwyczajnie (jak na razie) nudny i nijaki.
..........tak się zastanawiam (???) to po co ty oglądasz "rings of wokness"? jeśli masz AŻ takie wymagania to powinieneś zadowolić się "złotopolskimi" "klanem" czy innymi "plebaniami" :----------------)
Jakbym miał takie wymagania jak Ty, to niczego bym nie obejrzał bo nic by mi się nie podobało.
...ale mi się bardzo wiele filmów podoba... co mogę poradzić na to że akurat ten serial mi mocno nie przypadł do gustu? :'(
...czyli sugerujesz, jak rozumiem, że wszyscy powinni oglądać tylko te filmy które im się podobają? czy tak? tylko wiesz że po pierwsze to jest niemożliwe bo wpierw trzeba obejrzeć by ocenić. a po drugie gdyby nawet było to wykonalne to wówczas wszystkie filmy na filmwebach miałyby 10/10......... taki "głośny" serial jak ten wypada, po prostu, obejrzeć... chociażby po to by wiedzieć później o czym się mówi, tym bardziej, kiedy jest się fanem Tolkiena to po prostu obowiązek.
Tylko, że wielu ludzi oceniało serial jedynie po samym zwiastunie. Niektórzy już wydali takie recenzje jakby co najmniej 7 sezonów wyszło. To irytujące. Też uważam, że najpierw trzeba obejrzeć
ale ja wcale nie uważam że wpierw trzeba obejrzeć by potem ocenić... czasem pierwsze wrażenie jest trafniejsze niż to co odczuwamy po pięćdziesiątym sezonie....
... bywa. myślę że ta dyskusja prowadzi donikąd. ludzie mają prawo oceniać jak chcą i to niezależnie od poziomu znajomości ocenianej rzeczy. jest to kwestia osobistego i subiektywnego pryzmatu i nikt z nas nie jest od tego wolny... ty również... nie łudź się że twoje osądy mają cokolwiek wspólnego z obiektywizmem i to nie dlatego że dałeś 8/10 ale dlatego że zaangażowałeś się w komentowanie tutaj. to oznacza że nie masz za bardzo dystansu... ja również. pozdrawiam.
"dopingując galadrieli w walce z tym podłym, patriarchalnym, mansplainingiem"
Rozwala mnie jak typy jak Ty wplatają idee polityczne nawet w fantasy :D NIE WOLNO napisac postaci, w której kobieta ma jakąkolwiek przewagę nad facetem, bo zaraz prawica s*a po nogach :D
...po pierwsze: tak... to ja i typy jak ja wplatamy idee światopoglądowe i polityczne w fantasy jako pierwsi... i nie jest to tylko reakcją na ewidentny trend ostatnich czasów................................. (skisłem). po drugie: nie pisałem że komuś czegoś nie wolno... niech artyści, chałturnicy i korporacje tworzą co chcą i jak chcą... ale też niech każdemu wolno będzie powiedzieć co o tych ich gównianych zabiegach myśli. po trzecie: nie wiem kto tu jest "prawicą"... w dawnych, dobrych czasach nikt kto uważa się za "lewaka" nie broniłby korporacji "monetyzujących" być może i słuszne postawy i idee przy okazji przekształcających te idee w karykaturalny i toksyczny frazes... istnie dziecinną i naiwną modą :)
dobra, ale oceniłeś ten serial na 1/10... ja nie znam za bardzo Tolkiena i zerknąłem... fabuła troche nijaka, ale sama strona wizualna jest bardzo imponująca... wątpię, że dałes 1/10 przez samą treść serialu, myślę, że wjechała polityka... bo sorry, ale 1/10 to ma Kac Wawa
...szkoda że filmweb nie umożliwia dawania ocen ujemnych bo dałbym jeszcze mniej! po drugie interesujące podejście... nie ma to jak porównać kiepski film czy serial do kac wawy.......... to trochę tak jakbyś chciał powiedzieć coś w stylu: "no tak faktycznie, ta zupa jest bez smaku i przypadkiem jeszcze ją ktoś przypalił ale przynajmniej nie jest to zupa z gówna, onuc i zdechłego psa... " :3
Kac Wawa obejrzałem 15 minut, tego amazońskiego gniota 37 minut. Czyli amazoński jest lepszy od Kac Wawa o 147%. Co nadal jest oceną 1.
Ale przecież to twórcy tego serialidła usiłują wplatać ieolo nawet w fantasy.
A zarzut pod adresem Galadrieli nie jest o to, że została pokazana jako silna kobieta, tylko, że kompletnie spaprali jej postać, robiąc z niej jakąś gimusiarę z maczetą. Nijak się to ma do wizerunku dostojnej i potężnej Galadrieli.
...dokładnie. amazon "odkocopola" dokładnie ten sam schemat co netflix z yennefer w wiedźminie. netflixowa yennefer nie ma, jako postać, nic wspólnego z ta książkową... ale żeby durny widz wiedział że jest to silna "kobita" to musi wiecznie chodzić skwaszona a od czasu do czasu pomachać mieczem.............. jak sobie przypomnę yennefer z książek to.......... (czemu ja ku..wa musiałem dożyć takich czasów) aha i zwróćcie uwagę że te postaci nie mają zwykle w sobie żadnej głębi, niczego więcej, są schematycznie spłaszczone, w tych durnych serialach, właśnie do tej jednej żałosnej "greckiej maski"!
Co z tej muzyki i efektów specjalnych jak fabuła dialogi i gra aktorska jest na poziomie mody na sukces,tego nie da się oglądać.
jak oglądają dla muzyki i widoczków,to dać jakiś widoczek i fajną muzę.Reszta nie potrzebna.I będą zachwyceni bo aktorzy ,akcja tylko bedzie przeszkadzać
Fabuła powoli się zawiązuje, jest kilka wątków, każdy dosyć interesujący. Jak na pierwsze odcinki, które głównie mają pokazać świat i rozstawić pionki(bohaterów) na planszy to było całkiem nieźle.
xD Co, to nie mogę już mówić co mi się w serialu podoba xD Ty na razie nic nie powiedziałeś konstruktywnego, jedynie zakazujesz cieszenia się normalnym ludziom serialem. Tolkien by się Ciebie wstydził, zamiast zachęcać ludzi do jego książek, Ty i Tobie podobni tylko odrzucacie nas od tego lore, tego fandomu, bo pokazujecie jak bardzo toskyczni jesteście.
To może inaczej. Ja sam nie jestem fanem Tolkiena. Napisz proszę co ten serial potrzebuje mieć, by miał coś z nim wspólnego. Bo widziałem już setki chyba komentarzy, że serial nie ma nic wspólnego z Tolkienem, właśnie oprócz nazw i imion, ale jakoś nikt nie pokusił się o analizę czy rozpisanie rzeczy, co ten serial potrzebuje by był zgodny z Waszymi( czyt. fanów Tolkiena) oczekiwaniami. Ja sam oglądając tylko filmy Jacksona, LOTR i Hobbita, jestem w stanie stwierdzić, że to jest ten sam świat.
Dlaczego piszesz nieprawdę? W iluś wątkach już ci podawano dlaczego ten serial nie tylko nie ma nic wspólnego z Tolkienem, ale wręcz jest profanacją dzieła Tolkiena.
Nie, nie widziałem takich komentarzy, chyba że masz na myśli te absurdy pokroju, czarne elfy/harfooci/krasnoludy, brzydkie i stare elfy, ich "kuriozalne" fryzury czy zmiana(?) charakteru Galadrieli? Bo wtedy nie mamy o czym dyskutować.
"To może inaczej. Ja sam nie jestem fanem Tolkiena. Napisz proszę co ten serial potrzebuje mieć, by miał coś z nim wspólnego. Bo widziałem już setki chyba komentarzy, że serial nie ma nic wspólnego z Tolkienem, właśnie oprócz nazw i imion, ale jakoś nikt nie pokusił się o analizę czy rozpisanie rzeczy, co ten serial potrzebuje by był zgodny z Waszymi( czyt. fanów Tolkiena) oczekiwaniami."
Proszę: https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/season/1/discussion/Nieudolna%2C+ma%C5%82a+podr%C3%B3bka+W %C5%82adcy+Pier%C5%9Bcieni,3323862
"Ja sam oglądając tylko filmy Jacksona, LOTR i Hobbita, jestem w stanie stwierdzić, że to jest ten sam świat."
Porównanie z 1 LOTR: https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Pierścienie+Władzy+%28S1%29+vs.+Drużyna%20+Pierścienia,3324846
W jakimś sąsiednim wątku, ktoś najzupełniej serio przekonywał mnie, że to jest przecież lepsze od "Mody na Sukces", więc dlaczego niby jest gorzej oceniane :)))
'Sam jest fanem Władcy pierścieni ale to inna historia" i koleś ogląda tę historie pod nazwą "Władca Pierścieni" Pierścienie Władzy" i wszystko jest firmowane Tolkienem zamiast nazwiskami amerykańskich scenarzystów. Serio jesteś taki tępy?
Serial jest inspirowany dziełami Tokiena ,nie stanowi jednak ich wiernej ekranizacji .Rozumiem że pewne rzeczy mogą frustrować fanów jak np czarnoskóry elf (gdzie przy krasnoludach jestem w stanie to przelknąć ale przy elfach nie za bardzo).To oceniać ten serial na 1 cz 2 ? To gruba przesada.I naprawdę musisz być sfrustrowanym człowiekiem skoro wyzywasz od tępaków ludzi w internecie których nawet nie znasz .Pozdrawiam
Sorry, nie mam już sił, więc napisze tylko tyle - na najwyższym poziomie to jest wyłącznie twoje bezguście. Weźmy chociażby dialogi. Pijany dziesięcioma piwami gimnazjalista piszący fanfik napisałby lepsze. Przecież to się nadaje na skecz kabaretowy, jak żałosne są dialogi w tym serialu (oczywiście dla ludzi, którzy przeczytali w życiu jakąś książkę porządną i wiedzą jak wyglądają dobre dialogi, albo chociażby obejrzeli jeden dobry film w swojej egzystencji). Ale jednak jest to poza twoją zdolnością pojmowania i odbioru. Co oznacza, że gustu to ty nie masz absolutnie żadnego! I tak można punkt po punkcie zasadniczo o każdej płaszczyźnie tego serialu klasy C za niemal miliard dolarów.