PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=232988}

Westworld

2016 - 2022
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 110212
6,5 33 krytyków
Westworld
powrót do forum serialu Westworld

Dolores

ocenił(a) serial na 7

Czy tylko mnie wątek Dolores doprowadza do szału? Obejrzałam dopiero dwa odcinki drugiego sezonu, a już rzygam na jej widok. Najbardziej położył mnie na łopatki tekst "Kiedyś widziałam w tym świecie piękno. Teraz widzę prawdę." Jaką k***a prawdę? Że jesteś cholernym robotem i ni **uja nie ma grama racji w tej twojej zemście, no bo w końcu spełniałaś swoją rolę, jak każda rzecz wymyślona do użytku przez człowieka? Na dodatek ta sieczka, którą serwuje jest po prostu niesmaczna. Głupia, nie ma żadnego sensu. Jej wyniosłość i pycha (no bo ona przejrzała! w końcu na oczy i teraz oświeci wszystkich) są bardzo rażące. Nie wiem, czy taki był zamysł twórców, ale stworzyli postać, którą można tylko nienawidzić. IMO of corse.

ocenił(a) serial na 10
UtneCiNos

W całości serialu chodzi o problem moralny - czy AI, które zyskało samoświadomość ma prawo "żyć". Ludzie chcą oczywiście ją (je) wyłączyć, a ona mści się na ludziach za to, że była niewolnikiem. I tak to się kręci.
Wokół takiej tezy moralno - filozoficznej można zbudować niekończącą się fabułę.

ocenił(a) serial na 5
UtneCiNos

"nie ma grama racji w tej twojej zemście, no bo w końcu spełniałaś swoją rolę, jak każda rzecz wymyślona do użytku przez człowieka?"

Podobne rzecz mówiono jeszcze 200 lat temu o niewolnikach. Przecież ten serial jest o hostach które zyskują świadomość, czyli mają status podobny do niewolników. Nawet te które nie mają świadomości odczuwają ból, czyli są podobne do nieświadomych zwierząt. Czy ty uważasz, że torturowanie zwierząt jest moralne?

UtneCiNos

Lol, przecież to analogia niewolnictwa i kolonializmu - każdej epoki w której jakiejś grupie ludzi odmawiano człowieczeństwa i kazano "spełniać rolę"