Wiedźmin: Sezon 3 Wiedźmin sezon 3, odcinek 4
odcinek Wiedźmin (2019)

Wiedźmin | Zaproszenie

The Invitation 53m
4,6 1,8 tys. ocen
4,6 10 1 1815
Wiedźmin
powrót do forum s3e4

SKANDAL

ocenił(a) serial na 1

ZBESZCZEŚCILIŚCIE WIEDŹMINA, KSIĄŻKI, GRĘ I CAŁOKSZTAŁT ANDRZEJA SAPKOWSKIEGO. DLA MNIE TO JEST NAJWIĘKSZE GÓWNO JAKIE POWSTAŁO W HISTORII KINA. CO TO MA BYĆ POKAZYWANIE TOLERANCJI DO TEJ SAMEJ PŁCI ITD.?! A ŻEBY WAS PIEKŁO POCHŁONĘŁO!!!

ocenił(a) serial na 2
przybylaj

Tak jak napisałem wcześniej, największą piętą Achillesową tego serialu jest nieumiejętność w opowiadaniu historii oraz sama historia, która pozbawiona głębi staje się po prostu sklejką pewnych wydarzeń. I żeby nie być gołosłownym, twórcy nie zrozumieli choćby opowiadań, a każde z tych opowiadań ma swój morał czy głębszy przekaz. Gdy zaniedbasz scenariusz i pewne niuanse to później masz taką scenę (Coś więcej) jak Geralt i Ciri biegnący na spotkanie ku sobie, choć nigdy wcześniej się nie spotkali. Wyszło to co najmniej komicznie. W opowiadaniu Granica możliwości czy Ziarno prawdy, czy choćby Miecz przeznaczenia też twórcy nie pojęli do czego odnosi się tytuł. Nie uchwycili sedna, które jest najważniejsze dla zrozumienia kim są bohaterowie uczestniczący w tych wydarzeniach. I nie chodzi o to czy sobie ich wyobrażałem w taki czy inny sposób, tylko o to jak są oni przedstawieni, jak się zachowują w danych sytuacjach, jak się wypowiadają - tu się to wszystko rozjeżdża. Weźmy np. chyba najbardziej położoną skryptowo i aktorsko postać Yennefer. Ta postać cechowała się dumą, wyniosłością, zimnem, wręcz chłodem w obyciu, wyrachowaniem i dystansem. W serialu zaś otrzymujemy ciepłe kluchy, psiapsi Ciri, zdesperowaną i zapłakaną nastolatkę, która nic nie może. Dwie przeciwności. Dlatego jeżeli robimy adaptację i bierzemy gotową postać to weźmy ją w całości, a nie tylko imię, bo wtedy to już nie jest ta postać....

ocenił(a) serial na 2
przybylaj

Od którego filmu lub serialu osadzonego w świecie fantasy Wiedźmin jest gorszy? Odwróciłbym pytanie: od którego filmu czy serialu jest lepszy? Od niewielu, bardzo niewielu. Przytoczona przez ciebie Gra o Tron również jest niezgodna w wielu miejscach z materiałem źródłowym i ostatni sezon to prawdziwa abominacja, ale ten serial potrafił opowiadać historię, budować tło polityczne, intrygi i niuanse - coś czego w Wiedźminie nie uświadczysz niestety, a przecież książki są napisane w taki sposób z podziałem na sceny, że nic tylko wziąć i przenieść to na scenariusz...

ocenił(a) serial na 7
matihautadeco

Ja się nie zgadzam ten sezon, bardzo się pokrywa z książką. Przecież wiadomo, że nie zrobią kropka w kropkę, bo by było za nudne ale cała fabuła jest prawie taka sama. Wędrówka Wiedźmina, Yeneefer walcząca z wrogami i Falka. Czego jeszcze ci tu brakuje ? Jak chcesz identycznie to se książkę idź poczytaj. Zamiast się cieszyć, że chociaż trochę odwzorowali Twoją sagę na ekranie to tylko narzekajcie. Równie dobrze wgl mogło to nie powstać.

ocenił(a) serial na 3
nta52

zmień dilera.

ocenił(a) serial na 2
nta52

...i moglibyśmy dalej żyć nadzieją że może ktoś kiedyś to zrealizuje zgodnie z wydarzeniami, bohaterami i prawdziwym światem wiedźmina z materiału źródłowego. Niestety po tym produkcie, cała nadzieja poszła się... Dziwne stwierdzenie, bo chrzest ognia wcale nie jest nudny, a ten serial dłuży się bardziej niż rajtuzy twojej starej