Jak myślicie, które z dzieci Ragnara było starsze? Bjorn wygląda młodo, ale jest wyższy od siostry (choć na ogół chłopcy rosną szybciej od dziewczyn), z drugiej strony Gyda w najnowszym odcinku zaczyna "krwawić".
Co o tym myślicie?
Nad tym samym można byłoby zastanowić się z Ragnarem i Rollo. Który z nich był starszy i z jakiego powodu.
Bjorn z tego co wiem ma 13 lat a Gyda może mieć 11- 12 to odpowiedni wiek. Jak dla mnie nie ma się nad czym zastanawiać, sporo dziewcząt ma pierwszą miesiączkę w wieku lat 9-10.
Z ich zachowania można wywnioskować, że Ragnar jest synem pierworodnym a Rollo od dzieciństwa żył w cieniu starszego brata. Ale mogę się mylić, oczywiście. A Ty jak sądzisz?
Mnie się również tak wydaje. :)
Pozostaje poczekać, co Rollo wymyśli ciekawego przeciwko swemu starszemu bratu, gdyż młodsze rodzeństwo z góry jest podłe i zachłanne, choć oczywiście istnieją wyjątki. ;p
Sugerujesz, że dojdzie do ostatecznej bratobójczej walki?;) To nie jest tak, że młodsze rodzeństwo jest podłe i zachłanne(mi przypadł zaszczyt bycia najmłodszą i jakoś nie jestem taka;P), po prostu Rollo ma kompleks bo jego brat jest mądrzejszy i silniejszy, przynajmniej psychicznie. Może w dzieciństwie rodzice faworyzowali Ragnara?
Fajnie by było gdyby w 2 sezonie były takie retrospekcje z ich dzieciństwa, ukazujące braterskie relacje.
Mi się wydaje, że w ktorymś z początkowych odcinków (jak Ragnar i Rollo wyruszali pierwszy raz do Anglii), Rollo powiedział, że Ragnar jest jego młodszym bratem. Ale nie jestem na 100% pewna. W sumie Rollo jakoś tak wygląda starzej, ale kto wie - te ich wspaniałe brody utrudniają określenie wieku ;)
Myślę, że bratobójcza walka może się odbyć w przyszłości. Niby Rollo okazał się lojalny wobec brata (jak go torturował jarl), ale z drugiej strony zapytał się Siggy (żona zmarłego jarla) czy nie chce być ponownie żoną jarla, czyli jego (Rollo).
Wydaje mi się, że scenarzyści mogą nas też zaskoczyć :D
Jestem za retrospekcjami, chciałabym też zobaczyć jak Ragnar poznał swoją żonę :)
Hmm, nie pamiętam tej rozmowy, ale może faktycznie.
W tym serialu jest dużo zagadek z przeszłości dotyczących relacji między bohaterami. Dobrze by było gdyby przynajmniej część z nich zostało rozwikłanych:)
Retrospekcje muszą być. Można lepiej poznać bohaterów. Dowiedzieć się, czym się kierują i jakie decyzje w przeszłości podjęli. Czekam na coś takiego.
wątek między Ragnarem i jego żoną też powinien być rozwinięty, podobnie jak Ragnar poznał Flokiego. c:
pamiętam rozmowę Siggy z Rollo, Rollo faktycznie wspomniał o swoim pragnieniu zostania jarlem, można więc wnioskować, że pozostanie wierny Ragnarowi tylko tak długo, na ile mu się opłaci. Zresztą widzieliście, że Rollo robi wiele rzeczy, żeby sprzeciwić się Ragnarowi, np. przyjęcie chrztu i zmiana imienia na Rolf.
Mi w ogóle nie przyszło do głowy, że przyjęcie chrztu przez Rollo było wbrew Ragnarowi. Według mnie Rollo chciał pokazać, że jest w stanie poświęcić się dla sprawy. Ale zgadzam się z tym, że Rollo trzyma się brata póki mu się to opłaca. Czeka na moment żeby wyjść z cienie...
W sumie to masz rację, on mógł spróbować ratować sprawę, ale teraz wyszło że tylko po to, by zyskać zaufanie Ragnara. Sprytny chłop. Ciekawe, czy ktoś go w końcu przejrzy.
O czym ty piszesz? Rollo nie przyjał chrztu wbrew Ragnarowi, ani tez nie po to zeby zyskac jego zaufanie (on ma stuprocentowe zaufanie Ragnara już dawna). To w ogole nie mialo nic wspolnego z Ragnarem. W odcinku z chrztem Rollo tłumaczył dlaczego go przyjął, obejrzyj sobie ten epizod jeszcze raz...
no nie wiem, czy Ragnar darzy Rollo tym "stuprocentowym" zaufaniem. w odcinku, kiedy Ragnar zostaje jarlem i bracia ściskają się nad tronem, Rollo mówi: how can we be equal now? - wyraźnie widać też wyraz twarzy Ragnara. Jarl nie jest głupi, wątpię by ufał Rollo na sto procent. Chrzest - Ragnar był zaskoczony, nie spodziewał się decyzji Rollo, nie powiedział również ani słowa, kiedy Floki zarzucał Rollo, że rozgniewał bogów (możliwe, że się zgadzał, nie wiem)
Mnie tez się wydaje, że Rollo powiedział, że Ragnar jest jego młodszym bratem. Rollo nie jest lojalny wobec brata, on powiedział żonie Ragnara, że robi to dla niej. Hymmm jestem pewna ,że będzie wątek walki między braćmi, jest wiele ku temu sygnałów o czym wy też tu piszecie. A co do dzieciaków to Bjorn jest starszy, pamiętacie jak ksiądz daje mu piwo do picia? podczas gdy Ragnar i jego żona popłynęli do Angli? Gdy też chce się napisać, a ksiądz mówi, że jest na to za młoda i wtedy Bjorn wbrew księdzu podaje jej kufel z piwem.