Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 181 tys. ocen
8,4 10 1 180684
6,9 17 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

No wiecie, dużo seksu, latające flaki w slo-motion itp? Spartacus zawyżył moją poprzeczkę, jesli chodzi o seriale (pseudo)historyczne ;)

smolki5

NIE! I chwała im za to, że nie poszli na łatwiznę tak jak twórcy seriali Spartacus i Gra o Tron. Owszem, to Wikingowie, więc jest brutalnie, są morderstwa i gwałty ale pokazane bardzo hmmm subtelnie (to słowo bardzo mi nie pasuje do wyżej wymienionych czynności) - tylko w zarysie, bez niepotrzebnych szczegółów. Sceny walki są brutalne dynamiczne a seks namiętny - widz to wie, mimo, że nie zobaczy w serialu wyrwanej śledziony ani gołych zadków ;)

Za to bardzo mi się podoba charakteryzacja i obsada - ludzie są brudni, nieidealni, z brzuszkami, z zarostem tu i tam - naprawdę czuć klimat (i smród) tamtych czasów :) Z mojej strony gorąco polecam.

ocenił(a) serial na 7
kucyyyk

No dobra, dam szansę :)

kucyyyk

Tylko, że wikingowie nie byli brudasami. Bardzo dbali o higienę osobistą jak na tamte czasy.

Arg

Może nie sprecyzowałam - po wyżej wymienionych czynnościach, czyli bitwach, gwałtach, ogólnie jakimś fizycznym wysiłku ich twarze są spocone i umorusane, ubrania pogniecione. Naprawdę doceniam takie szczegóły :) Nikt nie jest wyidealizowany i nienagannie uczesany, plamy krwi nie znikają przy kolejnym ujęciu. Pod względem estetycznym jest to naprawdę dopracowany obraz.

Arg

Dbanie o higienę osobistą jak na średniowiecze to i tak syf i zarazy. Wikingowie byli może trochę bardziej zadbani od ludów germańskich, ale nie można powiedzieć, że "nie byli brudasami" :)

eriatarka_kropka

Syf i zarazy to przedewszystkim renesans ,wtedy wymyślono perfumy bo ludzie sie zwyczajnie nie myli ,a eleganckie kobiety nosiły młoteczki do zabijania wszy.

Arg

'' jak na tamte czasy.''

A Bizancjum? Tam istniały termy, łaźnie publiczne. Ludzie byli czyści i chodzili w czystej, kolorowej odzieży.

ocenił(a) serial na 9
smolki5

Jak serial tak wyjątkowo prostacki jak "Spartakus" mógł zawyżyć twoją poprzeczkę ?
Coś ty chłopie wcześniej oglądał ?

ocenił(a) serial na 7
HRA

Podobał mi się Spartacus, masz z tym jakiś problem?

ocenił(a) serial na 9
smolki5

i mnie sie podobał, tylko że to ty masz z tym problem złotko.....

ocenił(a) serial na 7
HRA

Ja nie nazywam prostackim czegoś, co mi się podoba. I daruj sobie to złotko.

ocenił(a) serial na 9
smolki5

bo jesteś pozbawionym gustu basałykiem skarbie. Taka jest prawda.....

ocenił(a) serial na 9
HRA

plecak do szkoły już spakowany?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 8
HRA

Nie wiem po co te wasze kłótnie jeden i drugi serial broni się czym innym,jeden i drugi są bardzo dobre,może Spartakus jest zbyt komputerowy ale jest w nim dużo ciekawych intryg,dobra gra aktorska(dość wiarygodna patrz Batiatus)no i przede wszystkim dialogi,to mi sie najbardziej w nim podobało.I mimo,ze Wikingowie są bliżsi realizmowi to Spartakusa wyżej sobie cenię :P

użytkownik usunięty
aronn

dialogia w Spatakusie? durniejszego scenariusza dawno nie widzialem. jesli pdobaly Ci sie dialogi w Spartakusie, to jeszcze wiele drogii przed Toba, w kazdym razie zycze powodzenia.
niestety wieszksoc aktorow to modele, wiec nawet gry aktorskiej nie ma co po nich oczekiwac, chociaz Batiatus akurat mi sie podobal. jednak mimo, ze prymitywny, to mozna obejrzec.

ocenił(a) serial na 9
aronn

Drogi Aronnie , serial " Spartakus" to kompletny kicz pod każdym względem. Dokładnie pod każdym. To serial pod masowego odbiorcę nastawionego na krwawe jatki, erotykę i i ntrygi na poziomie brazylijskich telenoweli.
Zreszta już producenci założyli, że to ma być serial zrozumiały dla każdego matoła; czy to nastoletniego murzyna analfabety, czy też wyborcy Palikota { tzw. ruchersa}.
Ciekawe intrygi to są w Grze o tron.

Nie jest jednak tak żle z tym Spartakusem. Jest to kicz, ale kicz na najwyższym poziomie. Ostatni odcinek oglądałem z wypiekami na twarzy. To jest po prostu serial pozbawiony jakiegokolwiek artyzmu, ale dobrze się go ogląda.

Pozdrawiam serdecznie

smolki5

Przy okazji smolki5, jeśli zależy ci na wierności odtwórstrwa historycznego, to niełatwo znaleźć lepszy przykład od Vikings, a z tego samego powodu Spartakusa należy włożyć między bajki