Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 181 tys. ocen
8,4 10 1 180674
6,9 17 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Zupełnie nie zrobiły na mnie wrażenia ludzkie ofiary na ołtarzu Odyna w 8 odcinku. Scena bez wyrazu, tak jak wszystkie dotychczas w serialu, pokazujące kulty Wikingów.
Po obejrzeniu Apocalypto Mela Gibsona, czy podobnych scen z 10.000 BC trudno mi sobie wyobrazić bardziej sugestywny obraz.
Czy ktoś rozpoznał grzybki, które z takim skutkiem zastosowano na pielgrzymce ?
Już dawno chciałem o to zapytać Flokiego, ale nie podają jego maila, nawet w końcowych napisach :(

taktorobie

Idź do lasu, sam wyskoczy.

Arg

Nie chciałbym tam Ciebie spotkać, chyba że przed spożyciem :)

taktorobie

Mnie to lepiej nigdzie nie spotykać sam na sam.

Arg

Aj tam, wezmę z sobą siekierkę nabytą ostatnio w TESCO ku raźniejszości. Jestem prawie sobowtórem Ragnara (pewnie dlatego tak mi leży ten serial, tyle tylko, że inne tatuaże i fryzurkę musiałbym podstylizować bardziej), to przy okazji sprawdzę, czy talenty wojenne też mam po nim :)

taktorobie

To lepiej idźmy razem obrabować jakiegoś lokalnego proboszcza. Poza tym może przy Tobie w końcu coś się poderwie. :D

Arg

Proboszcz nie wart dobrych wojów, ale te nowe klasztory mają całkiem tłusto wypasione garaże i duże lodówki :)
Może forumowicze podrzucą "słowiańskim wikingom" jakiś słuszny adresik? (ale niezbyt daleko od Warszawy)
Ale wracając do podrywu, to to już raczej za ciężki grzech :) tym bardziej, że mam niewłaściwy tatuaż "kocham tylko Jolę" :(

ocenił(a) serial na 9
taktorobie

Wyglądały na na jakiś rodzaj Psylocybusów.

alcatras

Chyba tak. Znalazłem coś takiego: "małe grzybki psylocyby. Kapelusz takiego grzybka ma na głowie zbruczański Światowid, ale w różnych ludowych przedstawieniach leśnych mądrali taki kapelusik można znaleźć. Do dziś juhasi wypasający owce mogą Wam w Tatrach naprawdę niezłe grzybki sprzedać bo najlepiej oni wiedzą gdzie te dobre rosną. Owce pasjami lubieją je wpieprzać bo też mają odjazd. Juhasi podążają ich śladem. Grzybów tych próbowałem, o owce mnie proszę nie pytać. Nie pamiętam dokładnie" (strona Pagans - nie mogę tu jeszcze linków podawać, stąd cytat)

ocenił(a) serial na 8
taktorobie

Scena raczej nie miała szokować tylko ukazać jakie obrzędy były wtedy stosowane. Jakby chcieli zrobić na nas olbrzymie wrażenie to by pokazywali dokładnie jak podrzynają gardła a krew tryskałaby na ekran. Szału nie było, ale dostaliśmy klimatyczną scenę z dobrą muzyką.
Z kolei Apocalypto nie zrobiło na mnie żadnego wrażenia, no ale o gustach się nie dyskutuje.

Psychooll

Na muzę też zwróciłem uwagę i to chyba pierwszy raz w tym serialu. Racja, tu na szczęście nie musimy wycierać ekranów z krwi, niemniej narzekam cały czas na brak dramatyzmu w tym serialu. Czy nie jest zbyt sielankowy, biorąc pod uwagę rzeczywistość, którą opisuje ?

ocenił(a) serial na 8
taktorobie

To, że jest zbyt sielankowy w pełni się zgodzę. Serialowi brakuję jakiejś epickości dzięki której chciałoby się chwycić za topór i ruszyć w bój, ale i tak uważam go za całkiem przyzwoity i interesujący

Psychooll

przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że oczekiwanie wielkich dramatów w czasie składania ofiar, to tak jakby teraz oczekiwać dramatyzmu w czasie przyjmowania Świętego Sakramentu w kościele katolickim.
Dla Wikingów to też był radosny moment. Zgłaszali się na ochotnika i nikt ich nie żałował, bo czekał ich lepszy byt PO TAMTEJ STRONIE. Z ofiarą wiązała się nadzieja żyjących na lepsze jutro.
Wcześniej grzybki "wyczyściły" wszystkim emocje i mogli spokojnie brać udział w cokolwiek denerwującej ceremonii. Dodatkowo trzeba sobie wyobrazić, że inna była wówczas cena życia.
Zazdroszczę Wikingom, bo my o wierzeniach i zwyczajach naszych przodków prasłowiańskich nic prawie nie wiemy :(

taktorobie

Prędzej możesz zazdrościć Skandynawom. Wiking to tylko nazwa profesji. Wikingami byli też nasi przodkowie.

Arg

To prawda, że nazwa ta odnosi się również do innych plemion i związana jest z sytuacją (nazywano tak osadników, wojowników na wyprawach itp, słowem, ludzi przemieszczających się w celach rabunkowych lub osadniczych), ale nie słyszałem, żeby określano tą nazwą Słowian.
Tu na forum przyjęło się tak nazywać Normanów pokazanych na filmie w każdej sytuacji.

Psychooll

Sielankowy? Brak epickosci?
Rzeczywiscie, Ragnar wychodzący z kazdej bitwy skąpany od stóp po głowę (bardzo malowniczo zresztą) we krwi to istna sielanka. ;) Mam wrazenie ze niektorym Spartakusy i tym podobne wyprały trochę percepcje...
Co do epickosci to dzieki bogu, ze jej nie ma, bo wyszła by z tego patetyczna, pretensjonalna kupa w stylu Bravehearta. Serial jest taki wyjatkowy własnie dzieki temu ze wszystko w nim jest naturalne i bezpretensjonalne. Przypomina klimatem kultowego Robina z Sherwood, jest tylko o wiele brutalniejszy.

ocenił(a) serial na 9
sever

Widzę, że nie tylko ja miałem skojarzenie z Robinem. Muzyka to jeszcze spotęgowała. Było już w Wikingach kilka takich scen. Ale tak mistycznego serialu jak Robin jeszcze nikomu nie udało się zrobić.