Czy tylko mi się zdaje, ale pod koniec epizodu 13 był przeskok czasowy, o którym nie wspomniano?
Warto zauważyć, ze sporo się zmieniło. Mniej więcej od momentu, kiedy Ivar mówi o boskości i ofierze Hvisterkowi:
- gdy jest ceremonia wikingowie z armii Ivara nie wiadomo skąd nagle mają hełmy (były pokazywane na kanale Inna Historia) i zbroje choć przez 5 sezonów nigdy ich nie mieli. Nie wspomniano, ze Ivar zreformował armię czy coś;
przenosimy się do Anglii:
- Alfred ma wąsy - chyba nie wyhodował ich w kilka dni?
- Magnus ma nagle bardzo bujną brodę
- Hvitserk ma także bardziej okazały zarost niż poprzednio
Bjorn się ścina na łyso, co jednak tym razem w serialu zaznaczono kiedy pyta go Alfred. Następnie ścina się sam Alfred przed walką - pokazano jak gładzi się po włosach. Czyli te zmiany pokazano na bieząco.
Jednak w przypadkach z myślnikami zmiany nastapiły nagle - sporo zmieniło się w wyglądzie kilku postaci, co wskazuje na jakiś przeskok czasowy. Zwłaszcza ta armia lepiej uzbrojona.
" gdy jest ceremonia wikingowie z armii Ivara nie wiadomo skąd nagle mają hełmy (były pokazywane na kanale Inna Historia) i zbroje choć przez 5 sezonów nigdy ich nie mieli. Nie wspomniano, ze Ivar zreformował armię czy coś;"
XD
>serial Wikingowie
> Historia
wybierz jedno. Od początku ten serial nie miał nic wspólnego z faktami historycznymi, a ty sie teraz czepiasz o zbroje i hełmy czy że Ivar miał reformować armie. Ja to nawet na żadne zbroje nie zwróciłam uwagi. Może tak se założyli, może mieli z podboju anglików XD serio co za różnica
Jakiego podboju Anglików? Przecież to są hełmy wikińskie, który powinny być na początku. Tzw. hełmy okularowe. Jedynie w Skandynawii ich używano. Czyli twórcy poszli po rozum do głowy i dali element z historii. Jednak mogli to w jakimś jednym zdaniu wyjaśnić np. Ivar rozmawia z jakimś wojownikiem albo Hvisterkiem i mówi, że dokonał reformy dając im uzbrojenie.
I uważam że jest różnica. Jakby nagle Ivar zaczął chodzić, a Bjorn w budionówce w cylindrze też nie byłoby różnicy?
Pewnie po prostu dali "uroczystość" więc część wikingów ubrała się odświętnie i tyle. Zapewne można to traktować tak samo jak wymalowanie się w "barwy wojenne" (czy co to tam było) przez Ivara i tą kłamliwą blondynkę.
Są w zwiastunach w trakcie bitwy także tak uzbrojeni w armii Ivara.
Zreszta to byłoby bez sensu - ten hełm jest żelazny, chroni głowę i pół twarzy, więc nielogiczne jest nakładanie go tylko na uroczystość.
Nie no ja nie mówię, że twórcy mieli takie hełmy cały czas i teraz postanowili je wyciągnąć na uroczystość. Jeżeli nie było ich nigdy prędzej to pewnie zaopatrzyli się w nie teraz i jak znaleźli okazję to je dali pierwszy raz. Nie dopatrywałbym się w tym jednak koniecznie udziału Ivara skoro takowy pominęli. Ot Scenografowie dostali nowy sprzęt do dyspozycji (który jak sam zauważasz powinien być od początku) więc chcieli się nim "pochwalić" dając go pierwszy raz w jakieś widocznej scenie (a nie w zgiełku bitwy gdzie zginie w tłumie).
PS. W jakim to filmie bądź serialu uzbrojenie jest logiczne? Takie przypadki całkowicie giną w tłumie albo są tylko na pokaz (jak walka w GoT Dothraka z tym który zakochał się w Dan). Hełm fajnie wygląda i jest nowy więc dali go na uroczystość. Wątpię aby przy kolejnych użyciach dało się jakoś na większą skalę zauważyć jak chroni głowę.
Jednak zauważ, że mieli je tylko żołnierze Ivara. Ci co płyną z Haraldem ich nie mają. Zatem chyba jednak chodzi o to, że Ivar to wproadził. Wykonanie takich hełmów to naprawdę niewielkie koszta przy produkcji serialu tak popularnego.
nie wiem co za hełmy bo nie zwracałam na nie uwagi i serio podejrzewam że nie wielu ludzi na to zwróciło uwagę, dla mnie nie ma tu żadnej różnicy, raczej wtrącenie nagle o jakiejś reformie żeby wytłumaczyć kurła hełmy które pewnie były widoczne pare sekund byłoby idiotyczne
Serio? Przecież dużo tu tekstów pada bez sensu, a akurat tekst "zobacz Hvisterk, wyposażyłem naszych żołnierzy w hełmy i zbroje dzięki czemu będą silniejsi w walce z Anglikami" jest bardzo logiczny. Hvisterk by się zdumiał czy coś i koniec. Minutowa scena.
Nie, nie były kilka sekund. Wojownicy w tych hełmach byli obecni cały czas podczas ofiary - wiązali tą dziewcyznę do ofiary i za nią stali. Inni stali za Ivarem. Była nawet scena ze zbliżeniem jak ich oddział idzie z pochodniami.
Że ty nie zwróciłaś uwagi, nie znaczy że inni też. Ty nie, a ja tak. Skąd wiesz, że jestem w mniejszości? Słowo przeciw słowu.
Tak było to tylko kilka sekund (ze 4? i to porozmazywane) jak maszerowali 1:05. Później pare sekund w planach pobocznych. Za dziewczyną ofiarą czy Ivarem nie było nikogo w hełmach, ok na siłę jeden typ po prawej ivara znów ze 2 sekundy. Wzmianka o reformie byłaby tu jak znalazł XD
inni mieli na łbach maski zwierząt, może i o tym należałoby wspomnieć.
Wystroili sie odświętnie paradnie i tyle. na chu drążyć temat.
http://alltube.pl/link/ZWlkPTE1NDk0MCZob3N0aW5nPWNsaXB3YXRjaGluZyZpZD16aWlyMGZoc nZvMWQmbG9naW49a2FzaWE3OQ==
Nie paradne bo hełm jest typowy do walki. Ale widze tu sens - mieć dobre bojowe hełmy i nakładać na uroczystość gdzie nie są potrzebne, a w walce z gołą głową? Bardzo mądry wódz by tak kazał armii.
Te hełmy są wprowadzone na stałe. Widać je w zwiastunach bitwy z Ivarem.
O skórach zwierząt nikt nie wspomina bo to nic nie zwykłego, a te hełmy są rzeczywiście historycznymi i charakterystycznymi wikingów.
a w walce z gołą głową?
----------------------------------
no przecież nikt z serialowych Wikingów
nie zginął od ciosu w głowę…
to po co nosić hełmy? :-)
A widzisz, ja od początku zauważyłam ich brak, więc bardzo mnie ucieszyła ta scena. I tak jak twórcę tematu nurtuje mnie, skąd się tam nagle wzięły. Można by podejrzewać, że Ivar wprowadził taką nowość (a raczej jego nowy kowal) i ją zaprezentował przy okazji ceremonii, gdyby ta postać całkiem nie zidiociała :/
A... i zapomniałem dodać. Nie wiadomo skąd romans między królową a bratem króla.
A to nie była inna kobieta? Jakoś w ogóle nie kojarzę wątku z nią, ale nie wyglądała jak ta która się puściła z Bjornem.
to jest chyba jakaś inna, podobnie się nazywa, ale chyba młodsza, pierwszy raz ją na oczy widzę
Jeśli tak to sorki. Oglądałem przed snem. Może byłem zaspany i wydawało mi się, ze to ta sama.
To kolejna lafirynda, nie zona mlodszego brata
W zeszlym odcinku była scena, gdy matka krolowa mowila do niego( swojego starszego syna), ze poszuka mu zony
Kurde, nie oglądacie serialu?? To jest żona brata króla i córka zamordowanego przez Hehmunda biskupa.