Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 181 tys. ocen
8,4 10 1 180674
6,9 17 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Ragnarok? Przecież pierwsza wzmianka o tej "apokalipsie" pojawiła się pod koniec X wieku. Poza tym na litość boską nie utożsamiajmy Vikingów z "ludzkimi odruchami". To byli zwykli barbarzyńcy. Ale jak zwykle amerykanie musieli zrobić serial po "amerykańsku"... Itd.

auflex

Aj tam, ma!
Baby feminizują, chłopy włóczą się po wodzie bo im się orać nie chce, ćpają po lasach, mało mówią po polsku i nie znają krzyża, więc świntuszą, aż mi się rasizm odzywa :)

auflex

a Twoj post nie ma za wiele wspolnego z jezykiem polskim, znasz znaczenie slowa nic? pozatym to ze wzmianka pojawia sie dopiero wtedy nie jest rownoznaczne z tym, ze wtedy powstala , myslisz ze tak z dnia na dzien wymyslili sobie apokalipse i ja opisali?

a co do odruchow Wikingow jestes przekonany ze wszyscy Wikingowie byli nieludzcy? nie ma 100% pewnosci na to ze kazdy byl bezmyslnym barbarzynca ,najwazniejsze ze jest pokazane owe barbarzynstwo i to nie raz , zreszta zadaj sobie pytanie ile osob ogladaloby dokladnie odwzorowany historycznie serial ( zakladajac, ze masz racje i wikingowie to zwykli barbarzyncy to fabula musialbybyc strasznie nudna )

Nazarioxx

Nie spinaj się Gościu. Nie czepiaj się moich wypowiedzi co do gramatyki. Bo wychodzisz na zwykłego trolla. Jeśli uważasz, że w tym serialu pokazano barbarzyństwo Wikingów to chyba oglądamy dwa różne seriale. Chodzi mi głównie o to, że amerykanie po prostu mają problem. Wiecznie tworzą w serialach superbohaterów. A serial, mógłby być jak dla mnie bardziej surowy. I tak. Ja oglądałbym taki serial. Bo nie lubie mieszania fikcji literackiej z historią.

auflex

jakiej gramatyki, czepiam sie co najwyzej semantyki poniewaz moze serial ma bledy to napewno ma rowniez sporo wspolnego z historia ( co przeczy twojemu NIC) po 2 serial nie jest amerykanski a chyba kanadyjsko irlandzki po 3 skoro nie lubisz mieszania fikcji literackiej z historia to polecam filmy dokumentalne, w serialu zawsze jest fikcja

a na koniec oczywiscie moglbyby troche bardziej surowy ale narazie dopiero 7 odcinkow a i tak nie jest tak slodko jak usilujesz sie przekazac, jedyne co mi sie wyraznie nie podobalo to zachowanie Lagerthy w tej osadzie angielskiej a reszta? raczej ujdzie a glowny bohater to zaden superhero , gdy nie dostal okupu za brata krola to go zabili tak wg Ciebie wyglada typowy amerykanski bohater?

ocenił(a) serial na 5
auflex

Wiesz, właśnie Normanowie byli takimi samymi ludźmi, jak inni, a patrząc na ich wyroby możemy nawet sądzić, że byli bardziej wrażliwi na piękno niż tacy Słowianie, dajmy na to. Nazywanie ich barbarzyńcami jest, moim zdaniem, ignorancją.

ocenił(a) serial na 8
auflex

Generalnie choć Wikingowie ukazani są w tym serialu bardziej ludzko niż w innych filmowych produkcjach, to i tak niektóre ich zachowania wpisane są w stereotypowy zachodniochrześcijański odbiór pogan. Innymi słowy wikingowie byli jeszcze bardziej ludzcy aniżeli jest to w serialu ukazane , byli to przede wszystkim żeglarze i kupcy , ożywione kontakty handlowe prowadzili zarówno z Prusami jak i Słowianami.Poziomem życia jak i higieny osobistej przewyższali wiele innych narodów europejskich , statystyczny wiking mył się znacznie częściej niż taki Anglosas. Nieokrzesani wojownicy , żadni krwi barbarzyńcy to różne tajne stowarzyszenia wojowników jak Berserkowie czy Psiogłowcy , ale tacy za morze się nie wyprawiali. Porównując Normanów do np. takich Franków , czy Sasów , trzeba jednoznacznie stwierdzić iż ci drudzy mają więcej na sumieniu